algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Sense manual d'instruccions

Ens han advertit que la colcada dels Reis d'enguany, a Palma, serà més de tot. Mentre l'Ajuntament, els ajuntaments en general, miren de fer més llépola aquesta festa, la realitat quotidiana envia a poc a poc els reis al bagul dels records.

No en conec estadístiques, però basta una ullada a la publicitat, única bíblia vàlida i en permanent adaptació, per esbrinar que el costum de fer els regals el dissabte de Nadal avança inexorablement. Canviar un costum per un altre, mentre ambdós arrelen en el mateix solc de la il·lusió infantil, no hauria de suposar cap trauma. Trobarem militants partidaris de cada festa i argumentaris més o menys sòlids sobre la seva importància, però l'objectiu final, el joc d'engany amb la il·lusió dels innocents, sembla ser el mateix, sobretot en una societat que fa temps que utilitza la religió només com a excusa per als seus rituals.

No sé voltros, però a mi els regals fets el dissabte de Nadal em queden curts de litúrgia compartida. Cert que venim d'una litúrgia única i afavorida per l'Estat, com la catòlica, i vivim enmig d'una societat multicultural que aporta diferents tradicions i costums. Sense abandonar els Reis, a Mallorca hem viscut la introducció de costums castellans, com el "rosco de Reyes", que s'ha fet habitual en les nostres pastisseries. Habitual, com el pare Noel, però sense manual d'instruccions.

Talment ens passa amb els actes civils que altre temps monopolitzava l'Església, com els funerals, per exemple, els nous costums introduïts vénen mancats de complicitat, de saber tots les mateixes regles. En el cas de l'incessant abandonament dels Reis a favor del pare Noel, no tenim ni tan sols nomenclatura compartida. Santa, Santa Claus, Pare Noel, Sant Nicolau són algunes de les denominacions que conviuen entre els nostres infants sense que, en una societat avesada a la regularització de la cosa més petita, aquesta diversitat ens hagi preocupat. Potser no hi ha motius per a preocupar-se i ens avesarem a trampejar entre llegendes gairebé unipersonals.

Tanmateix, els Reis tampoc no suportaven el rigor del raciocini i no decaigueren per contradiccions rituals, sinó per la globalització imposada pel mercat. Però tenc dubtes que un poble tengui futur si no comparteix ni tan sols les mentides més innocents que es conten als que el dia de demà han de mantenir la cohesió. No em preocupen les contradiccions que puguin mosquejar els menuts -també hi eren amb els Reis-, em preocupa que, en cada detall de la nostra convivència, ens descobrim incapaços de passar de la multiculturalitat evident, i que hauria de ser circumstancial, a la interculturalitat que ens redefineixi. Bé, que els Reis vos duguin il·lusions, si pot ser compartides.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Noèlia, fa mes de 11 anys
Al menys el Pare Noel no és monàrquic i usa barretina com els antics mallorquins.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris