muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

N'hi ha que no són iguals

En primer lloc, ni aquí ni a cap societat democràtica de bon de veres, no tocaria haver-hi corrupció ni a la política ni a la societat rasa. En segon lloc, en haver-n'hi, de corrupció, els jutges i fiscals tocarien aturar-la d'arrel sempre. La peresa o la feineria dels jutges i fiscals no tocaria dependre de les bregues entre partits, com ara els dos principals partits nacionalistes espanyols -el PP i el PSOE-, ni de les ganes d'aquestes dues forces d'esborrar del mapa tots els partits que no compartesquin el seu projecte espanyolista.

L'enfilall de casos de corrupció que s'han destapat del temps de la legislatura d'en Jaime Matas escarrufa. Però el fet que una part d'aquells escàndols afectin Unió Mallorquina, i el fet que aquest partit faci part de l'actual Pacte de Govern, han servit perquè la dreta nacionalista espanyola de les Balears, sempre molt hàbil i feinera en la tasca de fer propaganda, n'hagi tret profit per provar de tapar-se les seves pròpies buranyes i diluir-les dins una boira de brutors generals com a cosa natural de la política i per escampar la seva famosa consigna autodisculpatòria que diu que "tots són iguals".

I això no és vera. Que jo sàpiga, ni els comunistes espanyols ni el PSM ni ERC no tenen ni un sol cas, almanco que s'hagi destapat, de corrupció. I estigau segurs que la premsa forastera passaria un guster de poder trobar, a les Balears o al Principat, just que fos un sol cas d'un regidor independentista de qualsevol poblet per petit que fos, que s'hagués embutxacat mil euros. Estigau segurs que els diaris de la Brunete ho escamparien a primera plana. Estigau segurs que, a hores d'ara, ho ensumen i ho cerquen rabiosos.

Però no n'hi ha prou de no robar. Les forces que en són netes han de treure pit i proclamar als quatre vents que no en tenen cap, de lladregot, ni demostrat ni presumpte, a dins les seves files. ERC de Mallorca, a més, ara pot bravejar -i ha de bravejar- que ha tingut el coratge d'aixecar el cul de la cadira i de deixar anar els càrrecs. Ben mirat, el Bloc sencer, quan el PSOE es va desdir de la seva pròpia promesa insígnia d'aturar Son Espases, ja hauria d'haver partit del Govern i s'hauria d'haver limitat a donar-li suports puntuals.

A més a més, no podem perdre de vista que aquesta legislatura ha estat la del desmantellament del nostre espai nacional de comunicació. Amb la TDT, el PSOE ha aprofitat per multiplicar els canals en espanyol i per reduir encara més la ja minsa oferta televisiva en català que teníem amb la televisió analògica. A més, ha baratat la TV3 a les Balears pel canal internacional que rep la diàspora catalana a l'estranger; n'ha posat la recepció en mans del govern "autonòmic" de torn; ha espanyolitzat encara més els continguts de la TV3 i de Catalunya Ràdio i, just ara i sense fer renou, ha tallat la recepció d'Icat FM i de Catalunya Informació. D'aquesta manera, com pot cap partit amb dignitat i que no sigui nacionalista espanyol aguantar dins un govern de bracet amb el PSOE? Fins aquí hem arribat!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Per cert, caldria mirar es menor o major grau de disponibilitat a menjar calàpets que, en es meu punt de vista, tenen alguns a s'entrevista a n'Esperança Marí, diputada d'Eivissa pel Canvi, realitzada an es Diario de Ibiza de diumenge passat. Cal recordar que té s'origen en ses forces polítiques que més atacaren en Buades i es seus. Aquí hi ha s'enllaç:

http://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2010/01/03/terrible-apoyar-govern-formar-parte-error-exc/382787.html
Valoració:1menosmas
Per calimero, fa mes de 11 anys
ay pobrets,
Valoració:0menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
La cosa positiva, Serafí, és que als partits nacionalistes espanyols com més va més els costa continuar enganyant-nos. Pràcticament ja no hi ha cap força mallorquinista ni catalanista que continuï somniant en la quimera d'"encaixar" dins Espanya federalitzant-la, modernitzant-la, plurinacionalitzant-la, multiculturalitzant-la ni fent cap collonada d'aquestes amb què ens han entretingut tres dècades els socialistes espanyols i els autonomistes mallorquins en concret i catalans en general. O anam construint la independència o ens resignam a la nostra dissolució dins l'Espanya neofranquista que cerquen construir el PP lladrant i el PSOE sense fer renou i amb la rialla a la boca.
Valoració:1menosmas
Per Serafí, fa mes de 11 anys
Molt bon article. El que estan fent tots els partits espanyols (tant el PP com el PSOE) no te nom. S'haurien de canviar el nom hi afegir al final una C de colonitzador.
Valoració:5menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Antimafiós,
Som del teu parer. Amb pocs retocs, hauria pogut signar el teu comentari. Verdanc a ferir i sense ànima als lladres! Prou d'aprofitats que embruten el bell nom de Mallorca, que desmoralitzen la nostra bona gent i que tuden els doblers de la bona gent mallorquina que els ha guanyats amb la suor del seu front, amb hores de feina de la seva vida llevades a la seva família. Vatualmón, d'aprofitats! Que facin feina, si volen doblers!
Valoració:2menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Futboler,
Et jur que jo me'n vaig dur la mateixa emprenyada que tu tan bé expresses. Fins ara la IB3 tallava el futbol de la TV3 amb l'excusa de protegir la seva pròpia audiència. Però és que el Catalunya-Argentina, no el va donar ni la IB3 ni cap canal. Aquí quina competència feia la TV3 a la IB3? Gens ni mica! Aquí no hi havia més que política bruta i voluntat de censurar un partit de futbol amistós. No hi ha cap dubte que el PSOE ha aconseguit imposar als seus socis la política de desmantellament de l'espai nacional català de comunicació. I per aquí no hi pot passar cap partit mallorquinista, balearista o catalanista que conservi una unça de dignitat. De cap manera!
Qualque partit nostre hauria de recuperar qualque manera la votera de la nostra bona gent perquè si no, encara que ens emprenyi, l'abstenció sempre afavoreix el partit franquista, que té un electorat fidel, a pinyó fix, una munió d'"adesiones inquebrantables" com les que en Franco exigia als seus escolanets.
Valoració:5menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
A l'autor del comentari "N'estic estorat" li diria que pens que un corrupte fa molt de mal a la societat i al país tant si és de dretes com si és d'esquerres. Crec que cada partit està exposat al perill que li surti qualque esburbat a qui agradi posar mà al calaix. La grandesa o la mesquinesa de cada partit, però, crec que es mesura per dues coses: una, per la capacitat d'evitar que membres seus robin doblers que són de tothom. I dues, per la rapidesa en decantar de la funció pública els imputats fins que s'aclaresqui el cas. Això sí, hi hauria d'haver manera de consensuar un sistema per fer pagar molt cara, llavors, a l'acusador, la retirada provisional de la política a què s'hauria sotmès el falsament acusat. Ja sé que això és més bo de dir que de dur a terme, però crec que ho pagaria intentar-ho. O jo ho veig així.
Valoració:0menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Certament, Jaume, he procurat posat tothom al seu lloc, no sé si amb tot l'encert i amb tota la precisió que hauria volgut i amb la limitació d'espai a què t'has d'atendre en un article periodístic. Però crec que és bo que cada partit, tant les bases com els seus dirigents, comencin a pensar què han fet bé -cada partit ell mateix, no els altres partits- i què han fet malament ara que encara manca un any i mig per a les eleccions. Si no s'hi posa tothom amb prou temps, després arriben les eleccions, tot es fa amb quatre grapades, les coses surten malament, i només l'endemà de les eleccions, quan ja és massa tard, tothom troba l'explicació del fracàs i fa les reflexions i les autocrítiques que s'haurien d'haver fetes abans de votar i, hi insistesc, amb prou temps.
Valoració:2menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Pep, Jo ho veig com tu.
Una abraçada.
Valoració:2menosmas
Per Jordi Caldentey, fa mes de 11 anys
Fogater,
Pens que, el fet que, certament, com tu molt bé dius, la corrupció sigui consubstancial a l'espècie humana, no ens ha de fer resignar que sempre serà així. D'acord que sempre hi ha hagut corruptes però és que igualment sempre hi ha hagut honrats. Per tant, sempre serà vigent el missatge de Jesucrist que convida a un Home nou, altruista, pacífic, assedegat de justícia i a un món millor. Mai no hem d'abaixar la guàrdia. Duim el dimoni dedins però també hi duim Déu. O, dit en termes ateus, duim mala llet dedins però també n'hi duim de bona. Prediquem i practiquem sempre seguit la bona llet, la voluntat de Déu, l'energia positiva. Hi ha moltes de maneres de dir-ho. Bona nit!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris