algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

La crisi que ha esclatat

Un doi n'ha estat l'espurna. Doi perquè Francina Armengol no hauria d'haver dit el que va dir ahir: "Qui no estigui còmode, ja sap el que ha de fer". És una provocació en tota regla. Més explicable dins la lluita de poder en el si del PSOE que per altra cosa. No convé oblidar que Armengol es manifestava així el dia en què es coneixia que el conseller Miquel Nadal és acusat formalment per la jutgessa del cas Can Domenge, el qual, així, haurà d'anar al Tribunal Superior, pel fet de ser aforat. De tota manera, la presidenta del Consell va dir allò després de fer declaracions molt moderades i només la bateria incansable de preguntes dels periodistes formulades en clau de condicional -"i què passaria si..."- la va fer llenegar. Bé, llenegar... pareix.

Si va ser una llenegada, la crisi es podrà reconduir. Si no, el merder està assegurat. I si fos així, no caurà només la majoria del Consell. Amb una UM fora del pacte de la institució insular, és totalment impensable que es pugui aguantar a les altres institucions. Clar que les coses impensables en política, a Balears, succeeixen amb facilitat. Així que vagin vostès a saber si, a causa de la lluita de poder interna del PSOE, Antich pogués decidir de fer com si no passàs res, ni amb Nadal, ni amb Armengol... i aprofitàs l'avinentesa per pegar un cop intern que fos letal per a les aspiracions de la inquera.

Però deixem aquestes lectures per a més endavant. De moment el cert és que UM trenca al Consell. S'imposa, pareix, l'estratègia de tensió. Un greu error de Miquel Àngel Flaquer. A pesar del que s'ha dit aquests dies, és del tot segur que ni Flaquer ni d'altres dirigents, que són intel·ligents, no es creuen la "persecució" del PSOE a través dels fiscals. El problema d'UM d'ençà del 2007 és el mateix: trobar la manera de superar amb èxit la transició des de Munar al que sigui que véngui. Flaquer té les condicions, però sembla que s'ha vist arrossegat per la voràgine d'aquests dies. Mal senyal. És significatiu que la portaveu del partit, Catalina Julve, digués ahir mateix que "els pactes no estan en perill". Si al cap d'unes hores de no estar en perill passen a estar trencats, almanco al Consell, i únicament la raó és, com es diu, les paraules d'Armengol, doncs mirin, així no es fa política. Això és una resposta passional, primària i visceral en calent. Això no és política.

Ja veurem què passa, però si UM vol, com s'analitzava aquí mateix dilluns de la setmana passada, aprofitar l'oportunitat que té i, a pesar de tot, haurà de saber reconduir aquesta situació. La qual, per cert, recorda -salvant les distàncies- el cop de força que pegà Maria Antònia Munar al Consell el 1996 destituint els consellers del PSM -ara a la inversa, és clar-, que li va sortir rodona. Vagin a saber si no estam davant d'un torcebraç de les mateixes característiques. Per entendre'ns: que UM trenqui per renegociar i, de passada, deixi afeblida, molt, Armengol enfront d'Antich. No oblidem que a UM saben perfectament les profundes diferències que hi ha entre Armengol i Antich. Fa un any que pegar un cop així era acariciat per alguns. No pareix, però, ara el millor moment per a UM. Però en fi, si així ho han fet en deuen haver calculat les conseqüències. Si no les han calculades i això no s'arregla, el pacte serà mort o moribund pertot, i el PP, l'únic partit que -les coses, com són- s'ha renovat, tendrà el camí lliure per a la majoria absoluta d'aquí a vint mesos.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unpesemero, fa mes de 11 anys
Miquel, has de reconèixer que en el teu article de U.H. del dimarts no tocares bolla. En Segurota, molt més informat que tu, la va endevinar de ple. Per cert: qui deu ser l'informador d'en "Mirando" dins Unió Mallorquina? A mi no m'agrada gota, però és que les endevina totes, aquest reputa.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris