cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

El capità Duran (1953)

Un còmic de qualitat, tant pel guió com per la bella execució dels dibuixos, que va fer molt goig en els meus anys escolars als que compràvem la revista Tres Amigos es presentava en aquesta data de la mà d'Estudis Histograf. L'autor nomia Luis Vigil i tals historietes gràfiques ens narraven les aventures i peripècies dels homes d'una certa legió espanyola al territori de Guinea Equatorial, que abans era Guinea Espanyola. El cap de la tropa colonial és el capità Duran...

"Guinea Espanyola. Zona fronterera amb les possessions franceses.
Un capvespre...
-Capità! Sargent! El sopar és a punt.
-Anem a menjar el que ha cuinat aquest tap de bassa.
-Callau! Si no fos per ell, hauríem de menjar herbes.
-I no li resulta avorrida aquesta vida, capità?

-De cap manera. Quan em vaig decidir a ingressar a la Legió de la Frontera sabia molt bé el que feia...".
Els diàlegs, molt vius i moguts com s'esdevé sovint en el gènere, posaven el punt de partida a qualsevol situació dramàtica: l'arribada d'un explorador moribund, l'amenaça d'un gran lleopard sobre un campament de nadius, una secta sanguinària en el cor de la selva, l'atac d'una tribu rebel... Uniformats de verd amb un quepis al cap i botes als peus, aquests legionaris de ficció, proveïts d'armes automàtiques, organitzen safaris de reconeixement, investiguen la presència de caçadors furtius, descobreixen una banda de malfactors a la recerca d'un jaciment d'urani, travessen rius sota una plaga de mosquits... És probablement l'únic còmic que aborda la temàtica d'aquell racó de l'Àfrica equatorial que un dia fou espanyol i que inclòs en els capítols finals dels llibres de text en matèria de geografia, juntament amb les Balears i les Canàries, es deixava com a lliçó per als darrers dies del curs, és a dir, que quasi mai s'hi arribava.

I entre llibres de text, la revista Tres amigos (l'abraçada d'un obrer, un pagès i un oficinista), ideal sindicalista del Règim, era com una bufada fresca al preu de tres pessetes. Fullejant un dels exemplars ens trobam amb la història dels Globe Trotters, una entrevista a Boby Deglané, un relat de viatges, una aventura de l'oest, algunes historietes còmiques, un reportatge sobre el Domund, una pàgina de notícies curioses, els plànols del primer avió de caça a reacció francès, coverbos, esports, curiositats, endevinalles, concursos, filatèlia, escoltisme, etc. Una nota il·lusionada de color enmig de tanta matemàtica, física, química, llatí i altres herbes de difícil digestió escolar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris