algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Els dos itineraris macabres de J. C.

Joanot Colom desposseït de la seva memòria als carrers de Palma

Vençuda que fou la Germania, la terra tota s'endolà i la maledicció planà damunt Mallorca". Així comença Joanot Colom i Cifre, Instador del Poble de Pere Oliver i Domenge, relat d'una de les pàgines més manipulades de la història. Joanot Colom, líder de la valenta i heroica rebel·lió contra l'abús que patien menestrals i pagesos, és un mite que fa tanta de nosa ara com en va fer en vida. Després de 25 mesos de revolta, el març de 1523 les tropes del rei d'Espanya, amb la complicitat de l'Església catòlica, els innobles senyors i els traïdors mascarats, esclafaren la resistència i s'inicià una sàdica repressió contra la vida i la memòria dels agermanats. Colom, fermat dalt d'un carro, va fer l'itinerari de Bellver a la Porta Pintada mentre els botxins li aplicaven ferros roents a la carn. El degollaren, l'esquarteraren i en penjaren els trossos als pilars de la ciutat per escalivar les futures generacions. En penjaren el cap ("vigilat de nit perquè no parli") dins d'una llanterna de ferro fins a l'any 1823.

Enrunaren ca seva i la de Joan Crespí i sembraren els solars de sal per extirpar-ne qualsevol record, encara que la veu popular designà l'espai com la placeta d'en Colom. Les gestes i els greuges que patiren els agermanats varen desaparèixer dels arxius, expurgats per impedir documentar les causes de l'aixecament. La repressió va ser tan intensa que ni els glosadors gosaren piular sota l'imperatiu: prou romanços! Amb les fonts populars eixalades, s'estampà i s'escampà la versió oficial que presentava la Germania com un avalot d'assassins. Fins ben entrat el s. XIX, s'imposà la tesi dels botifarres, afavorida per la manipulació de José María Quadrado, en qui pesà més el fonamentalisme catòlic i el servilisme botifler que no el rigor. Això no obstant, els poetes romàntics endevinaren la falsedat i, aviat, es destapà la causa justa i noble de l'aixecament, amb els referents d'anteriors revoltes foranes i de moviments socials coetanis com la Germania de València o les Comunidades castellanes.

La mentida era desemmascarada: Joanot Colom va revoltar-se i va morir en defensa de la llibertat i de la justícia social! Destapada la manipulació, la gent de progrés va voler reparar el deshonor. L'any 1862 l'Ajuntament de Palma va tomar unes cases velles i va obrir el carrer que va de Cort a la plaça Major amb el nom de Joanot Colom. Amb ell, la Germania recobrava el prestigi ultratjat. Dia 7 de febrer de 1870 (aniversari de l'aixecament de la Germania) es va fer una manifestació contra els imposts que va acabar a la plaça del Roser. Els regidors posaren una placa, fa vint anys feliçment recobrada, que diu: "Al primer instador del beneficio común Juan Crespí Pelaire y a los primeros iniciadores de la idea democrática en Mallorca, que congregados en este sitio resolvieron vindicar los derechos del pueblo, levantándose en armas para defenderlos con sus vidas, el 7 de febrero de 1521. Dedica esta lápida conmemorativa el primer Ayuntamiento Popular de Palma." Segons el diari El Iris del Pueblo, hi assistiren vint-i-dues mil persones, xifra que fa d'aquella manifestació, atenent la demografia, la més important de la història de Mallorca.

El maig de 1892, l'Ajuntament va voler enaltir, encara més, Joanot Colom i li va retirar el nom del carrer (que passà a ser Colon, en record del navegant que arribà a Amèrica) per adjudicar-li la plaça on el seu cap s'exhibí durant 300 anys: l'espai comprès entre l'església de Santa Caterina de Sena i la dels Caputxins fins a la Murada. Més tard, quan l'any 1902 es va enderrocar aquella Murada, el nou espai resultant de les estacions va prendre el nom d'Eusebi Estada, la qual cosa ha induït alguns autors a creure que substituí el nom de Joanot Colom, quan eren dos espais distints. Ho certifica la notícia que, l'abril de 1936, uns falangistes penjaren una bandera "a l'estàtua de Jaume I a la plaça de Joanot Colom".

En Quadrado va veure com el poble li girà l'esquena. L'any 1896, quan va morir, la premsa informà que "el cortejo que rindió homenaje a su cadáver fue reducido, corto, exiguo!". Així i tot, li dedicaren la plaça de les Mongetes. En injusta contrapartida, encetada la guerra incivil, els revoltats imposaren el nom de plaça d'Espanya a les de Joanot Colom i Eusebi Estada. Per ignorància, desídia i covardia, al llarg de 30 anys d'ajuntaments democràtics, els gestors municipals no han corregit ni reparat la ignomínia. Just al contrari, han repetit l'itinerari infamant de tornar a tirar terra damunt de la història com fa mig mil·lenni. L'home que va donar nom al carrer més important de Palma i a la plaça més emblemàtica rep el tracte de la pols davall de la catifa.

Sense cap honor i, perquè no ho vegi ningú, a un espai arraconat on s'ha d'anar ben a posta al barri de Son Gotleu, han instal·lat una esvelta escultura de l'instador feta per Jaume Mir. No hi ha cap placa, ni cap nom, res! Vaig demanar a la gent que hi havia quin nom tenia aquell espai. La resposta va ser unànime: "la placita del hombre desnudo". Així és, despullat i encadenat, allà hi ha el cos sense nom de Joanot Colom. "Pac qui deu!" era el crit dels agermanats. L'Ajuntament de Palma està en deute. No deu ser cosa de la democràcia, perquè es limita a sembrar-nos de sal la memòria!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Amb dos Collons els Valencians., fa mes de 11 anys
DIARIO PUBLICO
Prohibido decir catalán en Valencia
Comentarios: 145 | BELÉN TOLEDO

El Palau de la Música valenciano obliga al coro a cambiar la palabra catalán por valenciano
Som Mallorquins no Catalans
Valoració:10menosmas
Per Alternativa, fa mes de 11 anys
I Joan Crespí, l'agermanat?
No seria millor en retirar el nom de la plaça d'Espanya, donar-li el nom de plaça DE LA GERMANIA DE MALLORCA?
Valoració:5menosmas
Per Tomeu, fa mes de 11 anys
Una de dues ... o canvien el nom a l'actual plaça d'Espanya ... o que no facin res. Els de l'ajuntament s'atreveix a canviar el nom a carrers petitons, però quan a de demostrar que te pebrots se fan cagarrines ... i es clar .... tots acabam esquitats.
Valoració:2menosmas
Per Balutxo, fa mes de 11 anys
LA PLAÇA D'ESPANYA ÉS UN BOTÍ DE GUERRA

Aquesta informació em resulta sorprenent. Ahir, sense haver-ho demanat, vaig rebre un correu que es feia ressò del meu comentari a la notícia que Nanda Ramon retornaria el nom del carrer d'en Colom a l'agermanat i que vaig qualificar de nyap, perquè la concessió d'aquell espai a Cristòfol Colom es va fer correctament, mentre que la usurpació il·legítima del nom de Joanot Colom es va produir a l'actual plaça d'Espanya. El correu que he esmentat m'informava que no es prendria “cap decisió que no estigui tot estudiat a fons i escoltades totes les opinions”. Vaig respondre que era una mesura prudent i intel•ligent, perquè si hem estat tants d'anys esquivant la reparació deguda, no venia tampoc d'una setmana. Avui, amb l'informe de Gabriel Bibiloni i la insistència en el nyap de Nanda Ramon, he pogut constatar la nul·la credibilitat de l'anunci. Es veu que, la meva opinió, no era una de les “totes” indicades, perquè no he tingut ocasió d'expressar-la ni d'aportar la documentació que l'avala, tot i que els responsables coneixen bé.

Circumscriure el nom de la plaça de Joanot Colom a l'espai de la Porta Pintada és totalment incorrecte. Hi ha prou referents i documents que desfan la limitació al•ludida: la botiga d'un selleter que hi havia l'any 1910 a la plaça de Joanot Colom (al costat d'on ara és l'edifici del Crèdit Balear), o l'acció d'uns falangistes, la matinada de dia 14 d'abril de 1936, quan “una escuadra coloca una bandera de Falange en la estátua de Jaime I en la plaza de Juanot Colom” i, l'absoluta i irrefutable evidència de l'antiga postal de J. Tous, impresa per Hauser i Menet l'any 1904 (just després de tomar la murada) que certifica com la plaça de Joanot Colom arribava fins a les avingudes i abastava l'ample espai on hi ha l'estàtua dedicada al rei en Jaume.

Si aquesta limitació de la superfície de la plaça Joanot Colom a l'espai de la Porta Pintada ha estat la premissa per descartar la reparació deguda, tal com s'informa avui, és obvi que no té cap validesa científica, perquè s'empara en una inexactitud. Altra cosa és que s'utilitzi la falsedat com a excusa de mal pagador per esquivar l'acció reparadora que, per raó i per justícia, caldria adoptar.

El resultat, com era previsible però no desitjable, és que, sobre una notòria inexactitud prou coneguda (prou demostrable, si més no), s'ha volgut justificar el manteniment del nom de la plaça d'Espanya, imposada arran de la insurrecció feixista militar de 1936. Així es legitima “democràticament” la retirada del nom de Joanot Colom d'aquell espai. Ara, de rebot, es foragitarà el nom del navegant correctament concedit l'any 1892. L'Ajuntament de Palma no hauria d'emparar-se en informes inexactes i precipitats per legitimar la seva covardia. Tanmateix, en aquest assumpte, s'ha vist al llarg dels anys que no hi ha voluntat política de reparar la ignomínia. Això, que es podria entendre amb ajuntaments del Partit Popular (que encara es nega a condemnar el franquisme), delata la conducta dels considerats partits progressistes.

Amb aquest so l'enterraren. Una vegada més certificarem que els que no saben convèncer s'han de conformar en vèncer, però no hi puc donar passada i no em vull resignar. Tothom ha de saber qui té la responsabiliat de refermar la ignomínia! Ara, “democràticament”, gràcies a una conducta pusil•lànime amb complicitats vergonyants, la plaça d'Espanya mantindrà el nom com un botí de guerra.

Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo
Valoració:-10menosmas
Per consumatum, fa mes de 11 anys
A les pàgines d'informació, es certifica lo que tothom suposava. L'Ajuntament no tocarà el nom de la Plaça d'España. També ens menjarem Sa Feixina! Sort que és un ajuntament progressista!
Valoració:3menosmas
Per jimmy, fa mes de 11 anys
Ei, a qui diu que posin la Plaça d'Espanya a Son gotleu, que se'n vagi a la merda, así de clar. Som gotleuer, de toda la vida, la meva família ho és, i no necessitam més fems ni porqueries.
Valoració:0menosmas
Per tirant lo blanc, fa mes de 11 anys
a tots aquests pseudo mallorquins anti catalans que se les donen de defensors de s'identitat i altres tasques heroïques, només vos vull dir:

mallorquín: m. Variedad de la lengua catalana que se habla en la isla de Mallorca.

i no ho dic jo, ho diu la Real Academia de la Lengua Española, que de catalanista no té molt, que diguem. Així que ja està bé de dir dois!
Valoració:0menosmas
Per Jotagé, fa mes de 11 anys
Si a Mallorca hi hagués un 50 per cent de "balutxos", fa estona que seríem independents: fins i tot ens oblidaríem de que Espanya existeix. Moltes felicitats per la teva tasca, i endavant, Tomeu! Una abraçada.
Valoració:-28menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
Volem que la Plaça del Rosario sigui la dels Agermanats, que Joanot Colom recuperi el seu lloc robat i que els capullos del Pacte s'en vagin a porgar fum,. perquè només roben el nom a l'esquerra i al progrés.
Valoració:9menosmas
Per Som ben ases!, fa mes de 11 anys
"qui fa tres..."

Balutxo, de vegades els punts suspensius no poden ser seguits per diversa genteta que mira aquets foros, se'ls ha de donar tot ben mastegadet...:

Ase sia, qui d'ase se fia i qui fa tres, ase és!
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris