nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Pluja a darrers de setembre, per l'octubre bolets sembra

Onze dies de precipitacions i ruixats durant el mes de setembre han deixat a la pagesia quantitats ben significatives que es veuen damunt els trossos de terra i als camins. A Manacor, des dia 13 de setembre, començament de l'episodi, es registraren 265 litres de pluja per metre quadrat. A Esporles 217, Campos 207, Son Rapinya 185, més de 180 a la Marina de Llucmajor, Porreres 153, Vilafranca 151 i 139 a Sant Llorenç del Cardassar. És curiós que a alguns indrets hi ha plogut més en aquest curt espai de temps que en tots els altres mesos de l'any junts. El retorn benigne de les pluges ha alegrat, en general, els pagesos, que sempre esperen el nou any agrícola, que comença amb il·lusió. Les aigües dels pous han revengut. I ara, una volta iniciada la tardor, sembla que no s'ha acabat l'estiu. Hauria de fer l'estiuet de Sant Miquel.

PER SANT MIQUEL, LA CALOR TORNA A BAIXAR DEL CEL. Aviat tornaran a aparèixer noves pluges tardorenques, no obstant això. L'aire tropical que normalment predomina a l'estiu es veu substituït pels aires que formen els fronts atlàntics, prou característics de l'estació tardorenca. Al sol encara farà calor, però s'ha d'anar molt alerta amb els refredats. Amb la tardor, el dia minva a poc a poc. Ara veurem com es comporten els sembrats perquè ha plogut durant la setmana de Sant Cosme i Sant Damià i aquest és un dels averanys més tradicionals del calendari. Hi hauria, en aquest sentit, un mal any per als pasturatges i pocs esclata-sangs. Confiem que no sigui així.

TEMPS DE LLAURAR, SI NO ÉS MASSA BLAN. Amb la lluna en el Creixent, arriba el millor moment per llaurar la terra i preparar els sementers per a sembrar-hi el blat, l'ordi, la civada i tota classe de cereals, abans que es tiri de vent. El pròxim dimarts, penúltim dia de setembre, serà la festa bona de la setmana. Sant Miquel és molt habitual en els refranys relacionats amb el temps. Antigament aquest dia es realitzaven les llogues dels missatges i altres treballadors del camp. Dimecres, darrera jornada del mes, és Sant Jeroni, patró dels intel·lectuals, bibliòfils, bibliotecaris i documentalistes. Invocat contra la miopia, protegeix també de les irritacions violentes.

DE SANT MIQUEL A TOTS SANTS, ENNIGULADES I ESCLATA-SANGS. Dijous comença el mes d'octubre i els almancs coincideixen a preveure'n un d'humit. Diu el refrany que si l'octubre s'omple de vents, de fred en patiràs molt de temps. Han de sortir els bolets per força, sobretot els exquisits esclata-sangs i altres gírgoles. I com assegura el refrany, els bolets, menja'ls ben nets. A Mallorca i a Menorca, quan deim bolets solem designar-ne únicament aquelles varietats que no són gaire comestibles o que la gent no considera bones per menjar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris