muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

No vagi per dit

IB3: dos anys en català
Avui fa dos anys que IB3 Televisió emet íntegrament en català tota la programació. Va ser una decisió de l'actual director general, Antoni Martorell, que té per bandera de la cadena la normalització lingüística. Com se sap, abans era bilingüe. Aquests dos anys totalment en català ja superen l'any i mig llarg d'emissions bilingües.

Jurat del Premi Mallorca
El jurat del Premi Mallorca de narrativa té feina. Avui capvespre Miquel López Crespí, Pilar Arnau, Carme Riera, Josep Piera i Ramon Pla es reuniran a Palma per escollir-ne el guanyador. Enguany s'hi han presentat prop de 30 obres, moltes d'autors illencs.

El vestit de Rodríguez
El diputat del PP José María Rodríguez va ser una de les atraccions del debat d'ahir sobre l'estat de l'autonomia. Mentre que la majoria dels seus companys anaven de blau obscur, negre o gris, vestimenta clàssica d'un acte institucional, ell s'hi presentà amb americana color de cel i corbata rosa. El seu aspecte juvenil i dinàmic era indiscutible, "clar senyal que en prepara qualcuna", comentà un malintencionat.

Quintana, acadèmic
L'ingrés del jurista i escriptor menorquí Josep Maria Quintana (Alaior, 1950) a l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de les Illes Balears es materialitzarà en el transcurs d'una sessió que es durà a terme el 2 d'octubre a Maó. Ha suscitat interès la intervenció del nou acadèmic numerari, que tractarà sobre Llengua i dret a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: una opció per la llengua pròpia. Serà contestat, en nom de l'Acadèmia, per Pere A. Aguiló Monjo, cap de l'Assessoria Jurídica de la Comunitat Autònoma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per pere antoni, fa mes de 11 anys
No pot IB3 tenir locutors sense accent castella?
Valoració:3menosmas
Per Maria, fa mes de 11 anys
La meva enhorabona a IB3 pel canvi de llengua, que no haurien d'haver fet si el PP hagués fet les coses com tocava, i el meu ànim perquè continuïn en la millora de la qualitat, tant lingüística com de continguts.
Ara bé, això no els dóna dret a llevar-nos TV3, C33, Punt 2 i C9. Si és aquest el preu que hem de pagar (a més dels doblers que ens costa) per tenir més poc que allò que ja teníem i de moment amb menys qualitat, no ho paga.
És una pena que l'actitud del Govern en aquest tema no permeti sumar IB3 als altres canals en català i que provoqui el rebuig dels ciutadans a IB3 per les retallades que ha suposat.
Voldrà el Govern d'Antich ser recordat per haver perdut quatre canals de televisió en català i l'oportunitat de deixar configurat un panorama de televisió i ràdio més digne?
Valoració:9menosmas
Per Desmestre, fa mes de 11 anys
Bernat, estic totalment d'acord amb tu amb la cosa de la 'ela bleda'. Però em sembla que mentes no hi hagi més gent de la part forana locutant no canviarà gaire la cosa. També és que la majoria són castellanoparlants, i això es nota, i molt.
En canvi no estic d'acord amb el que dius dels articles salat i literari: a Mallorca hi ha pobles que només parlen amb el literari, com Pollença. A més a aquestes sèries hi ha actors del Principat, d'Eivissa i de Menorca, i crec que la seva parla s'ha de respectar. D'aquesta manera ens adonam tots con ho és de ric el català. Per l'standard ja hi ha els informatius.
Jo veig IB3, però també vull veure TV3 sense censures!!!
Una idea: Perquè IB3 no es gasta els doblers en progamació de qualitat però diferent a la que emet TV3? Perquè no arriben a un acord amb TV3 per que ells facin el mateix?
És una vertadera catàstrofe per les persones de parla catalana que passin aquestes coses. Daqesta manera encara ens convertim més en reserva 'india'.
I no puc entendre de cap de les maneres que ni els partits nacionalistes, tant d'aquí com del Principat, ni l'Obra Cultural hagin permès que això passi. Què en queda de la lluita que aconsegué el repetidor de Voltor? Vergonya, senyors, VERGONYA!!!

Valoració:5menosmas
Per Bernat, fa mes de 11 anys
Totalment a favor d'IB3, però, per favor, que algú controli la horripilant parla "bleda" de la majoria dels locutors. I quant a les sèries, els actors s'embullen i mesclen indiscriminadament l'article salat i el literari. O en una mateixa escena, uns salen i altres no. Tot això perjudica molt la funció didàctica de la llengua. Que els responsables pensin que la nostra parla està en greu perill d'extinció.
Valoració:4menosmas
Per part forana, fa mes de 11 anys
No som un fan de IB3, no la mir massa. Ara bé, tots aquells que critiquen tant la manera de xerrar dels comentaristes d'IB3 i les seves faltes, no s'han adonat que a TV3 també en fan moltíssimes, per exemple estic fins els collons de sentir a TV3, si a TV3, "tenir que ..." i altrtes desbarats. Per cert, ja està bé que els comentaristes de TV3 diguin o insinuin que quan parlar algun mallorquí per la seva tele es necessari untraductor simultani. Ells ho diuen per fer una gràcia i la veritat és que a mi no me'n fa gens. Ah!! som un fan de TV3 pràcticament és l'únic canal que veig. A veure si d'una puta vegada ja podem veure el futbol a TV3.
Valoració:10menosmas
Per llest, fa mes de 11 anys
Estic d'acord amb totes les opinions anteriors, però bé, en Joan té tota la raó, ens han suprimit altres canals en català, com si només tinguessem dret a un i gràcies. A més, amb "Temporada alta" on entrevisten en castellà fins i tot quan la convidada és Lucrecia que enten perfectament i parla el català... ¡¡ENS PRENEN EL PÈL!!!
Com pacotur, no la me mir gaire, ni pel futbol, i, quan la pos per veure què fan la trec tot d'una ¡¡¡VOLEM TV3!!!
Valoració:14menosmas
Per joan, fa mes de 11 anys
Quina llàstima d'espai audiovisual en català que ens heu deixat el Govern del Pacte, no us fa vegonya? TV3 Internacional (com si fóssim estrangers), el 3/24 i, atenció, ben aviat, quan deixi de funcionar l'analògica, gairebé res més. Donant la culpa a la FORTA, IB3 ens ha mutilat la televisió en català als catalanoparlants de les Illes. Comparau l'oferta en català i en castellà (quan seria fàcil rebre els altres catalnas de Catalunya; sense voler a Menorca es varen veure una temporada, fins que se n'adonaren i els tallaren!).

P.S. Per cert, pardalades com "Temporada Alta" (per si no la veis un programa digne de Tele 5) fan molt per la normalització lingüística
Valoració:9menosmas
Per pacotur, fa mes de 11 anys
Ah sí !!!! (que se m'oblida): Estic content de que IB3 emeti en català, però una altra cosa és que me la miri. Totalment d'acord amb els dos primers comentaris.
VOLEM TV3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Valoració:13menosmas
Per pacotur, fa mes de 11 anys
Idò que continuï emetent en català i que no faci cas de pressions externes. Clar que sí. A veure si les altres cadenes també prenen exemple i s'animen a fer alguna desconnexió en la nostra llengua.
I ja sé que som molt repetitiu amb el tema, però quan arribarà el C33???? o es que ningú se'n recorda que a Eivissa, Formentera i Menorca ja no el podem veure des de fa mesos???
A veure, Sra. Costa, si ens ho arregla d'una vegada, ara que ha arribat a la Conselleria adequada......................
Valoració:16menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 11 anys
IB3 segueix esent una televisió de poca qüalitat, i sobretot, les presentadores qüant parlen son molt cridaneres i també el comentarista dels esports crida massa.
Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris