muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Hereus d'un fugitiu americà

Ara fa onze anys, el president Matas llançà el pla Mirall i obrí la porta a l'arribada massiva d'immigrants extracomunitaris. Aquesta dinàmica fou incrementada fins a l'absurd amb la desbocada i caríssima política d'obres públiques impulsada en el quadrienni 2003-2007. La població de l'Arxipèlag s'ha disparat amb 200.000 persones més en només una dècada i ja supera el milió d'ànimes. Molt bona part del discurs pronunciat ahir per Antich és dedicat a aquest immens segment que va quedant desprotegit. Matas importà mà d'obra de baixíssima qualificació que ara s'ha de formar, s'ha de donar escola als seus fills i protecció sanitària i social a tots els membres d'aquestes famílies. És un deure democràtic fer-ho i l'única solució per tal d'evitar la creació de guetos i l'increment de la delinqüència.

L'esquerra existeix per molts motius, però sobretot per protegir els dèbils. Ara bé: la situació específica de la crisi balear té l'origen en la bogeria de Matas, que no s'acabarà de pagar fins d'aquí a tres o quatre lustres. L'Arxipèlag superà les crisis del anys setanta i la del trienni 1992-94 sense els patiments actuals, senzillament perquè l'onada migratòria extracomunitària aleshores o no existia o era mínima. Matas trabucà el model de creixement balear. El convertí en un motor desbocat que només pensava en el pa per avui a costa d'hipotecar el futur. Afavorí o deixà fer les mil maneres de construcció a balquena: urbana, rústica il·legal, requalificadora o pilotera. I en època de boom espremé al màxim la maquinària pública. Ara ho pagam. Matas ha escampat cap a Amèrica, però els illencs estan ficats dins un pou de deutes i d'angoixa. Antich ho té cru. És l'hereu d'un fugitiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Qui ha de tornar a casa i per retre comptes és en Mates
Valoració:-4menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
I perquè no els enviem a ca seva ? Mos sortiria mes barato i baixarien els índex de delinqüència i algunes barriades tornarien a reviscolar de la seva actual degradació. Queda molt be dir que això seria racisme, però per ventura ser realistes mos aniria millor a tots, bé als polítics no, ja sabem que ells viuen en condicions òptimes, sense sofrir cap dels problemes que mos han imposat a nosaltres, pobre cabrum, perquè, ells, a mes de tenir la vida assegurada, tenen el cap al País de les Meravelles i no hi veuen ni hi senten quan es tracte de posar els peus als carrer bruts i renouers de la major part de les barriades de Palma.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris