nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

La ressaca de la Nit de l'Art

Cada any em sento més crítica amb aquest esdeveniment que inaugura la temporada de l'art a Palma. Al mateix temps puc observar que hi ha una voluntat generalitzada de voler negar el que passa en realitat. La Nit de l'Art, que va començar fa tretze anys, de manera que excitava la curiositat dels qui no tenen com a hàbit visitar exposicions, ha anat desenvolupant vers una bauxa social i fins i tot, a la vista d'aquesta darrera edició, una bauxa marginal. Hom pot pensar que exageram i que és una manera que la gent s'acosti al fet artístic. Res d'això, la gent surt en grups nombrosos disposats a veure no art, sinó a beure alcohol de franc. Una copeta de vi en una galeria i en una altra, fins a una vintena o trentena, a més de les copes i les pastes del Solleric, tot es converteix en una "farra" entretinguda i sense pagar res.

En aquesta edició hem volgut observar les actituds del públic en moltes exposicions. La majoria hi entrava, hi feia una volta molt ràpida i anava directa a la taula de les copes, sense haver prestat atenció al que s'hi exposava i, per tant, sense respectar l'esforç de l'artista, a qui potser li ha costat molt realitzar l'obra per ser mostrada, ni dels organitzadors privats i públics de les mostres. En l'edició de 2008, va haver-hi molts moixos que acabaren la nit ben malament. Enguany, van acabar en alguns carrers en massa com si fou un botellot. A la majoria, el que menys li interessava eren els espais expositius. Puc garantir que en aquesta mescla de gent diversa i molt poc assenyada es van produir intents de robatoris de botelles de beguda i de petites peces artístiques. L'art no necessita aquesta escenografia anyal, sinó que l'art cal mirar-lo a poc a poc i assumir allò que l'artista ha volgut expressar. L'art no només s'aprèn als llibres, sinó visitant museus, sales institucionals i, evidentment, galeries que mostren allò més recent, però no d'aquesta manera.

Un altre tema és que ni un 5% de la gent que va sortir aquella nit no trepitja una galeria o una sala institucional durant la resta de la temporada. Aquesta realitat és bastant trista i desencisadora. Fa dècades que molts treballem per la difusió de l'art i perquè no es produeixin nits com aquesta. Una nit que costa esforç, diners dels galeristes i també diners que aporten les institucions i que es podrien estalviar en un moment delicat de l'economia, a la vista de la manca d'interès real per l'art. Els resultats no es poden quantificar per la gent que va sortir, que malgrat tot era menys que l'any passat, sinó per l'autèntic desinterès que va demostrar. S'ha d'agrair la voluntat de la classe política pel suport econòmic i la seva presència visitant les galeries, però sincerament penso que caldria un cop de timó i fer altres coses per l'art.

Esperem que a poc a poc es torni a una certa "normalitat" i que l'art, malgrat que abans demanàvem que calia fer-lo més democràtic, a la vista del que succeeix en esdeveniments com aquest, segueixi altres replantejaments. També volem esmentar que es va fer una paròdia de l'art conceptual davant de Sa Nostra tan poc afortunada, que van mal copiar una acció feta el 1977 pel Grup Criada, a la desapareguda galeria Llatina del carrer Impremta núm. 2 de Ciutat, que es va anomenar Expo Caca i que era molt millor. Aquest és un resum de les moltes coses que ens semblen un disbarat, un cop a l'any. Ben segur que alguns pensaran que això és catastrofisme; doncs no, simplement és la pura i dura realitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per corista, fa mes de 11 anys
No señora Forteza, de débil usted nada ... tiene muchas, pero su pricipal cualidad es sacar a cornada limpia a los que no torean a su gusto, y su ego no conoce de ética alguna cuando se trata de desmerecer a los que no pertenecen a su tribu. Así que no me venga de reinona ofendida que se sale de la línea argumental de este artículo y no cuela.
Valoració:2menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 11 anys
No ho acabava d'escriure i ja m'han possat una maneta vermella, mare meva i encara troben estrany que hagi deixat d'escriure a aquest diari. Jo passava guts d''escriure però el meu ego és molt feble i no puc lluitar en contra dels intolerants de pensament únic. .Una aferrada Maria José i pels temps gloriosos de la Galleria Llatina i en Manuel Coronado.
Valoració:-4menosmas
Per conxa Forteza, fa mes de 11 anys
volia dir que hi feia feina el 77, ai amb els anys les fetxes s'embullen
Valoració:3menosmas
Per Conxa Forteza, fa mes de 11 anys
Jo feia feina a la Galeria LLatina el 74 quan en Paez i companyia varen fer l'exposició escatològica, no he vist la d'ara però crec que actualment no té sentit. Són altres temps, se pot reproduïr una época amb dignitat, però pel que tu contes Maria José no va ésser així. Cada cosa en el seu temps i en el seu contèxte. Escampar merda és lo més fàcil i per lo vist la recreació del grup Criada del 77 no va anar més enllà.
Valoració:-2menosmas
Per En Joan, fa mes de 11 anys
Teniu l'art que hos mereixeu
Valoració:4menosmas
Per Rita, fa mes de 11 anys
Corominas, disculpe.
Valoració:5menosmas
Per Rita, fa mes de 11 anys
No obstante creo que demuestra algo importante, que hoy en día a cualquier mamarrachada infantil para ganar dinero fácil llaman arte. Por ello, la falta de criterio unida al arte tabernario, no deberían ir nunca cogidos de la mano de la verdadera sensibilidad artística, Sr Comes.
Valoració:13menosmas
Per Talaiot, fa mes de 11 anys
Un gran article d'opinió sra. Coromines. M'ha agradat molt.El que diu en ell, des del meu punt de vista, ès la pura veritat .
Valoració:-1menosmas
Per Toni, fa mes de 11 anys
Tota la raó porta la sra. coromines. Es la nit de l'art alcoholic. Ja no te sentit la nit de l'art, ara la gent va a veure les exposicions com a ovelles...com a persones que van al cinema, divisen les exposcions com una mostra tancada, que no implica reflexio...tan sols es un exercici de la visio i de saber estar davant un quadre per tal de passar la tarda o com a excusa per a sortir un dijos al vespre.
Mare meva.....el qui feren la retrobada de criada 74, donen a entendre que no ha entes res del 74. Ara no te sentit aquesta acció, ja que l'acadèmia no imposa res de res, ni pinta una merda. Si voleu fer practiques conceptual...primer cal pensar un concepte i no copiar practiques passades que no tenen sentit sense el context que els acompanyava. Segur que l'any q ve la Sra. Calvo proposa la nit de la movilitat.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris