muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

El missatge devaluat de Conde Pumpido

El senyor Conde Pumpido, fiscal general de l'Estat, ha dit una cosa de sentit comú i això li ha fet guanyar centenars de titulars en els mitjans de comunicació. Està contra la corrupció, véngui d'on véngui. Que el fiscal general de l'Estat estigui contra la corrupció és el mateix que si el Papa diu que està a favor de la pau en el món. Quan Joan Pau II, el polonès, va censurar la guerra contra Iraq, diuen els vaticanòlecs que la cúpula de la jerarquia catòlica espanyola li va fer veure que aquella condemna podria perjudicar José María Aznar. Aleshores, el Sant Pare va substituir la precisa condemnació de la guerra per una genèrica crida a la pau, que sempre et fa quedar bé davant els que promouen la guerra.

Però no voldria establir cap paral·lelisme entre la rectificació de Joan Pau II i l'estranya contradicció de Conde Pumpido, qui, poques setmanes abans de manifestar-se contra la corrupció en l'obertura de l'any judicial, havia donat instruccions perquè es deixàs d'investigar la formació del patrimoni del molt honorable Jaume Matas. Com és natural, s'han de servar totes les garanties i fins les formalitats constitucionals respecte de la innocència de qui va ser el nostre president. La contradicció, per tant, no rau en el supòsit que el fiscal general de l'Estat dictàs instruccions per protegir un corrupte, que no és el cas, sinó que ho fes per interrompre unes diligències entorn de les activitats d'un ciutadà que podria haver incorregut en pràctiques irregulars en l'exercici del seu càrrec. No acaba d'haver-hi una harmonia entre la prèdica d'ahir i la decisió de setmanes enrere.

Mentrestant, el descrèdit social de la Justícia és ja com un cel encapotat que pesa damunt de les nostres vides. Al seu cap cucurull jeràrquic, se'l percep tan contaminat per interessos de partit, que costa cada dia més acceptar la imparcialitat transparent de les seves altes decisions. El recorregut, per exemple, de l'Estatut de Catalunya, per caminois vorejant el barranc, ens diu de quina substància pot estar feta la Justícia en relació als interessos dels partits polítics. Alguna cosa passa quan el ciutadà una mica informat pot predir sentències en raó de la fama dels jutges que les han d'emetre.

El senyor Conde Pumpido ha fet bé de recordar urbi et orbe que és menester eradicar les conductes corruptes, vénguin d'on vénguin, perquè tots som iguals davant la Llei. El Papa ha d'estar a favor de la pau en el món. I tots contra la fam. Però s'ha de saber condemnar els poderosos que fan la guerra i tots plegats hem de fer alguna cosa pràctica per donar de menjar als afamegats, avui, i per acabar amb la fam, demà. I, com la solidaritat, la Justícia s'ha d'impartir correctament, tant a la menuda com a l'engròs. Conde Pumpido hauria de saber que les seves instruccions sobre la investigació del patrimoni de l'expresident Matas ens commocionaren fins a un punt que ara no acaba d'arribar-nos el seu missatge amb la nitidesa necessària.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris