algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El gaudi de Gaudí

Els espanyols sempre han abominat d'Antoni Gaudí i han intentat divulgar, amb evident fracàs, que era un mal arquitecte. Saben bé què fan, perquè Gaudí és un geni i un símbol de catalanitat. L'entusiasme i l'admiració que genera als visitants cultes contrasta amb el rebuig dels espanyols en veure, impotents, les imponents quatre barres que evoca la Sagrada Família. Tanmateix, les obres descriuen els autors. Una peripècia documentada és la humiliació que va patir Gaudí, a 71 anys, quan es manifestà l'11 de setembre de 1924, en plena dictadura de Primo de Rivera. Els policies intentaren, inútilment, que parlàs en castellà. Va ser insultat i detingut. Ja a comissaria, en presència d'un conegut seu (el senyor Valls, l'home que ho relataria tot), els insults i les amenaces pujaren de to: "¡Si usted no fuese un viejo le rompería la cara, sinvergüenza, cochino!". Va ser acusat d'insults i multat, però Gaudí es va mantenir digne i lleial a la llengua.

80 anys més tard i sota un altre règim, l'estiu de 2004 vaig tenir constància de la doble vexació que va patir Antoni Mestre, un estudiant serè i veraç de 20 anys. A l'aeroport de Barcelona el tancaren a un quartet, on fou registrat, insultat i amenaçat per respondre en català una pregunta d'un guàrdia civil delinqüent (o quina cosa és qui incompleix la llei?) i malparlat ("Es que lo habláis por cojones!"). Després de 20 minuts, l'informaren que rebria una denúncia per insults i va embarcar. En arribar a Palma, quatre guàrdies l'esperaven per repetir la teràpia. El cas es va denunciar als delegats del govern del Principat i de les Balears, Joan Rangel i Ramon Socias. La mobilització ciutadana, amb interpel·lacions parlamentàries, va permetre conèixer un centenar de casos similars no denunciats per por de represàlies. Els fets obligaren ambdós virreis a un compromís públic. Vaig parlar amb Ramon Socias per fer-li avinent que coneixia la cultura militar i que allò que entenen bé és l'obediència. Li vaig recomanar que imposàs l'autoritat i dictàs ordres clares.

No hi va haver cap sanció (les filmadores dels aeroports es veu que no funcionen segons quan), ni cap reparació; només paraules eixorques! El compromís? Paper banyat! Tota la classe política catalana és autora o còmplice de l'etnocidi. Uns no assumeixen responsabilitats i els altres no les exigeixen i fan els ulls grossos. Aquesta desídia convida a apel·lar als tribunals internacionals. Els darrers cinc anys, els abusos amb violència s'han multiplicat i certifiquen que no vivim a un estat de dret, sinó a un típic estat colonial: ocupació del territori, espoliació i racisme! Mai un catalanoparlant serà agredit, ni insultat, ni amenaçat per parlar català a cap país del món... excepte a casa seva, allà on les lleis confereixen oficialitat a la llengua que reprimeixen els que han de fer-la respectar! Una segona evidència és que mai cap parlant de qualsevol llengua del món serà agredit, ni insultat, ni amenaçat per la policia espanyola... excepte els catalanoparlants. Som, doncs, davant d'actes racistes. Els cossos de seguretat se senten "superiors" a uns ciutadans a qui han de protegir i profanen, impunement, la legalitat. Què els ensenyen a les acadèmies, a banda de torturar? A reprimir els drets lingüístics? A esclafar els drets civils? A profanar la Declaració Universal dels Drets Humans? No els diuen que no han d'insultar? No els expliquen que l'abús d'autoritat és un delicte? No els fan saber que qui paga el seu sou som els catalanoparlants?
Front als abusos hi ha solució.

L'apuntà Gaudí l'any 1917 (aviat en farà cent anys!) a la revista de Vilanova. A preguntes de Guillem Forteza, estudiant mallorquí d'arquitectura a Barcelona i, anys després, polític, el mestre va denunciar que no només no érem respectats, sinó que érem maltractats. A més de descriure els catalans renegats, col·laboracionistes, venuts i repressors, personalitzats en Antonio Maura i Francisco Pi i Margall, Gaudí va definir la diferència entre la metròpoli i la colònia: "Els castellans atribueixen al fatalisme que s'enfonsi la hisenda pública o es perdin les colònies. Tenen un concepte equivocadíssim de l'administració. No cultiven la riquesa, no la fomenten, com els catalans, sinó que l'exploten, la dilapiden. Ells veuen com es disminueix el tresor públic, però no suprimeixen "las carrozas".

Tenir administració, per a ells, és tenir "la llave de la despensa" i repartir, entre ells i com els convingui, lo que en realitat no els pertany, perquè ho hem aportat uns altres! Als catalans la realitat mai ens enganya, sinó que ens instrueix. Els castellans no tenen aquesta percepció. Ells són respecte dels catalans com els cíclops respecte dels grecs: només tenen un ull. Els castellans no endevinen la situació. No veuen la imatge, sinó un fantasma de la imatge. Davant del problema de Catalunya, el veuen, però no volen veure la necessitat de resoldre'l. Ells amaguen la veritat, per no exercitar la justícia!". El titular d'aquella entrevista, "Catalunya és apta per a governar-se!", oferia la solució al problema: deixar de ser una colònia. Aquella constatació, tan senzilla i tan vigent avui, era tot un llegat ideològic. La independència de Catalunya era el gran somni i el gaudi de Gaudí.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente
Per esteve, fa mes de 11 anys
Feia temps que no llegia una cosa més fastigosa, però el súmmum ha estat quan qualifica Pi i Margall com a "renegat, col·laboracionista, venut i repressor" (!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Ja sabíem que al segon President de la I República no podien veure´l els ultradretans. Ara, a aquesta colla, cal afegir al verinós i mala-bava Balutxo.

Amb aquests defensors de la cultura no ens cal cap d´enemic. Ben segur que no!!! Insisteixo: repugnant.

Valoració:-3menosmas
Per aclàssic, fa mes de 11 anys
Maniqueisme en estat pur: segons l'evangeli de sant Karl el món és dividit en dues castes: burgesia i proletariat, una classe opressora i una classe oprimida.
Valoració:2menosmas
Per aclàssic, fa mes de 11 anys
Mira, una de les poques coses intel·ligents que he sentit dir mai a un anarquista va ser: "jo som anarquista, i aquest tros de camí el faig amb els independentistes". Punt.
Valoració:4menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
Sebel.lí, organitza el referèndum tú amb tots els teus colegues defensors de'n Balutxo, home. Una dels grans beneficis de la seva celebració serà que, sigui quin sigui el resultat, gent com vosaltres deixarà de donar la murga amb la questió nacional. Ufff, quin descans, No votaré, però et puc asegurar que hi teniu tot el meu suport.
Valoració:3menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 11 anys
Apàtrida, com ho faries per organitzar un referèndum si no hi ha pàtries. Quina entitat l'organitzaria? La Federació Apàtrida Internacional: FAI?
Valoració:4menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 11 anys
"aclàssic", per jo l'autèntica opressió a nivell general és la que provoca una classe privilegiada que dirigeix el mon, els estats i les grans corporacions sobre la resta de la població. Per jo aquesta és la gran lluita. Crear nous estats on reproduïr aquesta opressió a petita escala no és la solució a res. Uns "Països Catalans" amb una burguesia enquistada en el poder, La Caixa depredant Sudamèrica, els mossos d'Esquadra torturant en català, corruptes amb llinatges de la terra depredant el territori i expoliant les arques pùbliques, militars amb senyera anant d'ong's pel món i un llarg etc, per jo no són cap solució sino que seràn una part més del problema. En tot cas, ja ho he dit altres vegades, demà mateix faria un referèndum (Independència Sí, Independència No), a veure si d'una vegada i sigui quin sigui el resultat ens llevem de'n mig els arbres de "la questió nacional" i podem veure el Bosc dels auténtics problemes de la nostra societat.
Valoració:17menosmas
Per aclàssic, fa mes de 11 anys
Apàtrida: suposat opressor, no. Opressor. Ja n'hi ha prou, de negacionisme. Tu mateix t'has vist obligat a condemnar una agressió a un jove pel fet de parlar català. Doncs el nacionalisme espanyol és just això: "la lengua, con sangre entra".

Per part nostra, ningú no està obligant a penjar senyeres per la Manxa ni obligant els castellans de la "meseta" a parlar català. Per descomptat, ni els germans Badia ni ningú no ha pretès mai de fer del català la llengua oficial de l'estat espanyol per imposar-la a pobles que no la tenen com a pròpia. Simplement, perquè el nacionalisme català no és agressiu. L'espanyol, en canvi, sí. Ben mirat, no parlaríem de nacionalisme català, defensiu i constructiu, si no hi hagués hagut, abans, un nacionalisme espanyol, atacant i destructiu.

Ara, si tot el teu discurs i camp mental està encotillat per aquella idea fixa, "un patriota, un idiota", i no ets capaç de reconèixer aquestes diferències evidents entre els catalans i els espanyols, la veritat és que tens un bon problema. La sort és que, com més va, més pocs en quedau, amb els ulls entelats com tu.
Valoració:0menosmas
Per Andreu i Marta, fa mes de 11 anys
Aurora es ridicul ets tu .. vesten a Catalunya..microminoria, quin desgavell mes jafut !
Valoració:-5menosmas
Per Aurora, fa mes de 11 anys
RAM tens tota la raó!
Joan Castellò Guash i Mn Bartomeu Guash (capellà feixista) han escrit des del mateix ordinador.
La pràctica habitual d'Apàtrida i Forastera.

Ah! Dir som mallloquins no catalans és com dir "soy toledano no castellano". Quin ridícul mare meva!
Valoració:-3menosmas
Per MN.BARTOMEU GUASP, fa mes de 11 anys
Per la vida transitòria
creu ell fer-se fonedís
quand ja es corona de glòria
per art d'un viure sumís
Quan el bon seny no acompanya
s'esguerra el coratge brau
el qui templa D'eu, s'exposa;
qui ama el perill,hi cau
Sols resta la xeremia
damunt tanta il·lusió;
mes,ja s'allunya, s'allunya
sonant per dins la foscô
cap a les sevas muntanyes
de la part de Galatzó
SOM MALLORQUINS NO CATALANS

VISCA MALLORCA LLIURE DEL
IMPERIALISME CATALA
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 9
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris