algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Preservació del silenci

El Puig de Sant Pere, de Palma, té una associació de veïnats modèlica en molts de sentits. Ara en subratllaria un: la seva independència respecte dels partits polítics, que, tant en el govern com en l'oposició, en l'àmbit municipal fan els possibles per controlar o influir en aquesta mena d'associacions.

Quan no ho aconsegueixen, s'ha donat el cas que n'han creades de noves, desnaturalitzant en tots dos casos els principis pels quals les associacions de veïnats s'haurien de moure. Lamentablement, la ciutat de Palma no és un exemple de bon funcionament de les associacions. N'hi ha que, després d'anys de rebre subvencions per fer un parell de bajanades, encara no han fet la més mínima aportació a la radiografia de la barriada i molt menys a la solució dels seus problemes; però són molt actives a l'hora d'extreure material per a les urnes.

La del Puig de Sant Pere, ans al contrari, s'ha hagut d'enfrontar sistemàticament a governs municipals encapçalats pel PSOE i pel PP, i no perquè, com a tal associació, s'hagi imposat l'enfrontament com a norma. Què més voldrien els associats que mantenir una tranquil·la i cordial relació amb els poders ciutadans. Però els ho han posat molt difícil: el seu barri arrossega una història tèrbola d'abdicacions municipals que només poden respondre a interessos de molt baixa qualitat.

El Puig, sobretot la part de la Llonja, en esdevenir això que inapropiadament es diu zona d'oci, amb una sobresaturació de bars, restaurants i caus indefinits, és un laboratori en el qual els estudiosos podrien fer un seguiment de com neixen i creixen una bona part dels problemes específics d'aquest tipus de zones. Però, per damunt de tots els problemes, i com jerarquitzant-los, hi ha el renou, que els veïns del Puig pateixen en una varietat especialment dolorosa. Les autoritats municipals que han permès que al llarg dels anys es perpetuàs aquesta situació mereixerien ser duites a la barra i ser severament castigades: no saben encara el mal que han fet, els ho hauria de dir la Justícia, si la mateixa Justícia, a més de cega, no fos també sorda.

Aquests dies, l'associació ha organitzat les II Jornades sobre el renou, és a dir, sobre el principal agent contaminador de Palma i de les nostres vides. No sé, a hores d'ara, si hi hauran acudit totes les persones del Govern municipal amb competències en la matèria, però en tot cas desitjaria que d'alguna manera els hagués arribat molt clar un missatge de rebuig de la seva manca de consciència dels efectes nocius, desesperants i vexatoris del renou.

Aquestes persones haurien d'entendre que el silenci és un dret tan important com el de la propietat privada i, en conseqüència, preservar-lo per tots els mitjans possibles. Per exemple: és un contrasentit -associat a aquesta manca de consciència- que les màquines de fer net generin tant de renou. L'obsessió per eliminar despeses en personal i augmentar-les en l'adquisició de maquinària renouera és moralment reprovable -i inacceptable des del punt de vista cívic.

Preferiria que els meus impostos es gastassin donant feina d'agranador que no comprant màquines pensades per augmentar la contaminació acústica. Però ens falta molt, encara, perquè entre la voluntat dels ciutadans i l'administració dels seus impostos hi hagi una relació directa de causa i efecte: només amb la feina d'associacions com la del Puig de Sant Pere ens hi podem anar acostant a poc a poc.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Es silenci és molt més important que sa propietat privada, crec; sobretot de quina propietat privada
Valoració:2menosmas
Per Guiem, fa mes de 11 anys
Molts del 092 quand les telefones per quèixarte dels renous et contesten què ja està bé de tocar-los els collons i això no pot continuar així.Aquesta gent no està capacitada per treballar al 092.
Valoració:3menosmas
Per Junta Directiva de l'A.VV. Puig de Sant Pere, fa mes de 11 anys
Per l'Associació de Veïns del Puig de Sant Pere ha estat un plaer organitzar unes jornades de tanta qualitat, tant pel que fa al contingut de les ponències com a l'ambient i l'interès que han suscitat entre tots els assistents. Com sempre, lamentam l'absència dels polítics que ens governen i, sobretot, dels que tenen les competències en aquesta matèria.
Des de l'Associació de Veïns consideram que, a més d'una línia d'actuació basada en la denúncia i la reivindicació, a la qual malauradament no hi podem renunciar, també hem d'apostar per la formació, la difusió i l'aprenentatge compartit. L'Associació elaborarà les conclusions d'aquestes jornades i les farà arribar a diferents institucions amb competències en matèria de benestar social, participació ciutadana, medi ambient, salut, urbanisme, etc. Gràcies a totes les persones que ens donen suport en aquesta lluita contra la violència acústica i gràcies al senyor Biel Frontera per fer-se'n ressò en un article que ens ha emocionat molt.
Valoració:5menosmas
Per Bernat, fa mes de 11 anys
¡Què no t'impossin cap renou!!.¡Rebela't contra els renous!!.
Valoració:1menosmas
Per Xesc, fa mes de 11 anys
La conseqüencia dels renous és la violència.No posen remèi als renous perquè per a l'economia és bó què hi hagui violència.
Valoració:5menosmas
Per Pere, fa mes de 11 anys
La violència esclata amb els renous.
Valoració:6menosmas
Per Sergi, fa mes de 11 anys
La pau i la germanor nèixen amb el silenci;la violència,assasinats i la guerra amb els renous.
Valoració:11menosmas
Per Lluís Gallardo, fa mes de 11 anys
més que un dret important, diríem que el silenci és una necessitat bàsica i essencial del nostre entorn, com ho és la puresa de l'aire que respirem; la contaminació no és només els gasos i fums, sinó també el renou, i això és el que hem pretès transmetre en aquestes Jornades a les amb tant de gust i honor he tornat a participar com a ponent, i que hem d'agrair la seva organització a l'associació de Puig de Sant Pere. Lluís Gallardo, Juristes contra el Renou
Valoració:16menosmas
Per Ricardo, fa mes de 11 anys
Mort al desarrollisme què destruèix i assasina aquesta terra i tot lo quant conté!!.
Valoració:2menosmas
Per Ricardo, fa mes de 11 anys
¡Mort al desarrollisme a Mallorca!!.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris