lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El camp, a punt d'esclatar

El camp està a punt d'esclatar. La insensatesa de la Unió Europea, convertint en dogma de fe la política ultraliberal, està duent a la ruïna milions d'agricultors. S'està dilapidant el patrimoni agrari i alimentari que ens quedava, castigant de mala manera els supervivents que a costa d'enginy i feina havien mantengut la seva activitat pagesa.

La majoria de sectors estan venent per davall dels costos de producció. Els costos pugen i els preus en origen cauen en picat. En aquestes condicions dramàtiques i encarats cap a la desaparició forçada, els pagesos europeus -i a la resta del món no és gaire diferent- tenen la temptació d'anar-se'n pegant una portada forta per fer renou a bastament. Els lleters francesos i belgues ja han començat a escampar llet pel bell mig dels sementers.

Darrere ells altres pagesos i ramaders escamparan fruites, ametles, garroves, cereals, oli, taronges i fins i tot, ja en la desesperació, s'amollaran els animals enmig de les ciutats. Uns es vesteixen de "cobradors del frac" i altres pasturen una vaca de goma. Tot per cridar l'atenció d'una societat i d'uns governants insensibles al desastre que han provocat amb una política que sols beneficia dues dotzenes de multinacionals grosses.

La crisi del camp es va precipitant i agreujant de dia en dia. No hi ha ni brots verds, ni blaus ni de color de fum. Tot empitjora i en res no ajuden les improvisacions dels polítics presentant bateries de mesures estèrils, pujades d'impostos mal garbades o retallades pressupostàries sense cap ni peus. Recuperar la dinàmica econòmica significa donar confiança a les empreses, activar la inversió i, tant com sigui possible, introduir elements de canvi de rumb que permetin no tornar a travelar d'aquí a poc temps.

Ara sembla que es parla de remodelar el Govern per tal de reduir despeses. Malament anam si per estalviar hem de llevar el que se suposa que posàrem perquè les coses funcionassin! Si es fa una remodelació, ha de ser perquè les coses funcionin millor i no per estalviar despesa, ja que l'objectiu de l'acció de govern no pot ser mai estalviar sinó atendre les necessitats dels ciutadans. La nostra sorpresa puja de to quan veim que es planteja la supressió de la Conselleria d'Agricultura del Govern balear. Les transferències als consells insulars s'han de fer, són necessàries, però no poden justificar de cap manera la desaparició d'un àmbit de gestió autonòmica que en el cas de l'agricultura -tan vinculada a la política europea i estatal- és importantíssim i decisiu si s'aspira a generar qualque esbós de política pròpia.

D'altra banda, la comentada reducció del pressupost de la Conselleria d'Agricultura en un 15 % pot ser un fet d'una magnitud superior a la que s'imaginen. Com que bona part del pressupost d'agricultura són recursos europeus i estatals de caràcter finalista, a més del sou dels funcionaris, aquest percentatge s'haurà de sostreure als escassos recursos propis que el Govern dedica a la pagesia, amb la qual cosa el percentatge de retallada es pot disparar a un 30 o un 40 % i dur l'administració agrària a la completa aturada.

El Govern no tan sols renunciaria a saldar el seu deute històric amb els pagesos, que és gros, sinó que els faria pagar les conseqüències de la crisi econòmica! És necessari que qui tengui capacitat de fer-ho aturi el despropòsit. Tant la possible desaparició de la Conselleria com la reducció pressupostària són fets molt negatius que s'haurien d'evitar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris