muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Per la tardor el dia ja és curt i duu tristor

Dimarts que ve a les 17 hores i 44 minuts comença la primavera del fred, quan el dia va amb espardenyes. Així anomenen la tardor els pagesos. Hi ha una cançó popular mallorquina que ho deixa clar: "Segadors d'Aubadellet, / quan acabau s'escarada? / A devers Santmiquelada, / sa primavera des fred". La tardor, la primavera de l'hivern, arriba amb l'equinocci, quan el sol entra al signe de la Balança i canvia d'hemisferi. Amb la nova estació, s'obrirà un dels quatre portells de l'any. El que iguala les nits i els dies, que ara tenen la mateixa intensitat i durada. Les pluges darreres han fet les millors saons de l'any agrícola. Arriben els millors moments per preparar la terra. Les feines del camp caminen cap al reviscolament del cicle anual. D'aquí a Nadal les pluges són imprescindibles i a la vegada garantia per a les futures anyades.

El dia minva

A poc a poc els dies han tornat sensiblement més curts. I així continuaran, cercant el solstici que tendrà lloc al desembre. La reducció de la llum solar influeix en la disminució de la calor. Els matins de cada vegada són més fresquets a causa de l'augment de les hores nocturnes. El refrany explica clarament que a la tardor, ni fred ni calor. Els termòmetres s'igualen. Apareix, tendra, l'herba, sempre que no plogui durant la setmana dels Sants Metges, que és la propera precisament. També ho explica la glosa: "Mes de setembre partit, / setmana de los Sants Metges. / Si plou no creixen ses herbes, / segons resa un refrany antic".

Pluja per Sant Mateu, any de neu

Dilluns és Sant Mateu, patró dels banquers, comptables i cobradors d'imposts, com també del poble de Bunyola i dels guardes de seguretat. La darrera festa de l'estiu. Per això, l'estiu diu adéu per Sant Mateu. Si aquest dia plou, les truges es fan grosses, a més dels xots. També diuen que anuncien un hivern propici a les nevades. Dimecres, dia 23, serà Santa Tecla, patrona de Biniamar, dels moribunds, malalts terminals, mecanògrafs i dels internautes. Protegeix del mal d'ull i dels entabanadors i bruixots. L'invoquen contra les mossagades de cavall.

La setmana de Sant Cosme i Damià

Amb la lluna nova en el Creixent, viurem a l'espera de si plou o no durant la setmana. Tant era el saber de Sant Cosme i Damià que cirurgians, metges, farmacèutics, barbers, empleats de balnearis, curanderos i perruquers els tenen per patrons. Els barbers, tradicionalment, eren els encarregats d'arrencar queixals i les dents. Sant Cosme i Damià tenen fama de miraculosos: "Sant Cosme i Sant Damià / són els Sants Metges de Pina / curaren una fadrina / malalta de festejar". Ja podeu imaginar de què estava malalta.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris