algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

(Re)accions

Si no ho saben, els diré que el meu batle, per allò tan sagrat com la voluntat popular, no és altre que en José Ramón Bauzá. Segurament per aquesta raó jo li par una mica d'esment. I em cridin l'atenció, sobretot, les seves actituds lingüístiques. Els diré, per si no ho saben, que en José Ramón ha estat l'artífex de la posada en marxa de certs mecanismes que no són, precisament, un exemple a seguir d'una bona política lingüística encaminada a la recuperació social del català.

Fins i tot, allà on aquesta llengua era un vehicle normal, ell, ben obstinat a dur polítiques lingüicides, l'ha convertit en un element de segon ordre. Així, si telefonau a l'ajuntament us respondrà una veu en castellà que us demanarà que si voleu ser atesos en castellà pitgeu l'u i si ho voleu fer en català el dos. Però, d'entrada en castellà. Aquesta llengua també és la primera que s'ofereix si hi telefonau fora d'horari d'oficina. Aquest posicionament lingüístic no és aleatori.

És a dir, si la veu et parla en castellà primer és per una voluntat expressa del batle i del seu equip de govern. Potser em diran que ho fan complint un programa electoral. Potser sí. Però també posaria la mà al foc que en aquells departaments on la llengua vehicular de l'ajuntament no era encara el català, no n'eren molts, estic segur que el monolingüisme castellà encara hi deu senyorejar.

Ja sé que em podeu dir que tot el que he explicat és una cosa insignificant. I jo no us ho negaré. Però també és un indicador ben clar de quines són les intencions vers la nostra llengua que té aquest personatge i com pot dur, fins al dogmatisme més extrem, la seva dèria bilingüista. Arriba fins al punt que les activitats culturals de s'Escorxador, de Marratxí, s'editen en bilingüe, quan potser la diferència de grafies entre una llengua i una altra no arriba ni a 10. Vaja, crec que m'entenen, no?

Tot plegat feia i fa que quan aquest senyor parla en públic pels mitjans de comunicació hi pari bastant d'esment. I, certament, havia observat darrerament un canvi de tendència. El seu monolingüisme, als plens, a les intervencions públiques, etc. s'havia moderat un poc i darrerament l'havia sentit respondre en català, en algunes ocasions, als mitjans de comunicació. Ara veig a què obeeix el misteri d'aquest canvi d'actitud. I és que es postulava. De totes maneres, lluny de congratular-me i pensar que el fet que fos el number one del PP li reportaria una certa revocació del seu dogmatisme lingüístic, més aviat pens tot el contrari.

És una pura qüestió d'imatge. El fons, substancialment, és el mateix. I què volen que els digui, també em fa una mica de por, si voleu des de l'òptica lingüística, aquesta renovació del PP. La vella guàrdia, per dir-ho d'alguna manera, havia estat capaç d'evolucionar des de les cavernes més gonellistes fins a una certa tolerància. Fins i tot diria que alguns se sentien més còmodes fent un míting en català que no en castellà. Ara, aquesta gent, que són les primeres generacions que han estudiat català, o fins i tot, en català, no s'avergonyeix gens ni mica de manifestar públicament la desconeixença de la llengua d'aquesta terra.

I els que el saben i el parlen habitualment no s'empegueeixen gaire de dur a terme, de manera dogmàtica, l'ideari del partit. Que tots sabem quin és. I també quina importància té la veu del pastor perquè les ovelles l'obeeixin. Ara bé, com a curiositat dir que entre les reaccions a la digitació de Bauzá, hi havia, dissabte passat en aquest diari, les de n'Antonio Diéguez, qui va retreure al marratxiner que s'havia alineat amb les tesis de Delgado. Justament ell ho havia de dir, ell que si bé no les subscriu de paraula, ho fa d'obra... Com diuen al meu poble, tot plegat, me n'afluix per no triar!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per gominola, fa mes de 11 anys
Ho dius pel "talante" o per la clenxa ?
Valoració:6menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 11 anys
A mi aquest José Ramón, me pareix de cada dia mes semblant al Camps de Valencia.
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris