muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Alcúdia, el poble que no va voler tren

No és el meu primer article sobre el tren d'Alcúdia, però és possible que sigui l'últim: el tren ha quedat aparcat i ens podem témer que hi estarà una temporada ben llarga. Val la pena, per tant, fer una recapitulació de la història del poble que no ha volgut el tren. L'Ajuntament en ple no el volia i la Conselleria de Mobilitat, que no té la voluntat d'anar contra un acord unànime i contra una posició aferrissada manifestada per un municipi, ja ha fet les passes perquè els doblers no es perdin i puguin anar a una actuació tan necessària com és l'electrificació de la xarxa. El que no es farà és atemptar contra la sensatesa i, per satisfer l'oposició del poble al millor traçat, dur-lo per allà on no té sentit dur-lo.

L'Ajuntament d'Alcúdia i els grups polítics que formen el Consistori tenen tot el dret del món a no voler el tren per l'anomenat traçat nord, que és el que va en paral·lel a la carretera ja existent, aprofitant una ferida ja oberta sobre el territori, i el que arriba al poble, des d'on podrien sortir les línies de tramvia o tren lleuger cap a les badies de Pollença i Alcúdia. Aquestes línies, recordem-ho, estan previstes al Pla sectorial de transport de les Illes Balears: amb el tren d'Alcúdia hi ha més projectes de modernització turística i de mobilitat sostenible que queden aparcats. En qualsevol cas, i com deia, l'Ajuntament d'Alcúdia té tot el dret a oposar-s'hi. La unanimitat en el posicionament vol dir, sense dubte, que els arguments són poderosos.

El que és una mica més de trampa és disfressar l'oposició a l'arribada al tren pel traçat nord de preferència per un traçat sud que és poc menys que impossible. Els que han estudiat les alternatives no parlen d'una petita diferència, en idoneïtat, entre un opció i l'altra: exposen una aclaparadora evidència que el traçat nord és l'adequat des del punt de vista de l'impacte territorial, de la viabilitat tècnica i de la mobilitat. Un va aferrat a la carretera, l'altre amb prou feines pot evitar entrar de ple dins de l'àrea del parc natural de s'Albufera. Un arriba a Alcúdia i l'altre a Es Fogueró, que, en termes de línies de transport, és com dir que no arriba enlloc. Els que parlen d'arribar a la rotonda del Magic (i que se'm perdoni aquesta toponímia tan poc nostrada i tan per a coneixedors de la zona) encara no han explicat per on podria acostar-s'hi.

Ja ho vaig escriure quan la polèmica encara no havia arribar a l'aparcament: tren o no tren, aquesta és la qüestió. Totes les parts ho sabien i al final ha estat no tren. Si en voleu una prova, observau el que succeirà ara: dels que s'oposaven al traçat nord dient que el tren havia d'arribar pel sud, no n'hi haurà cap que ara surti a reclamar un tren que va per s'Albufera i que arriba a Es Fogueró. Teníem els doblers, i teníem bona part de la feina feta: una oportunitat perduda, i un poble que no ha volgut tren.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
No i esperau, que si guanya sa dreta (i fins i tot si no guanya, vist allò que han fet es pressumptes d'esquerra amb Ço n'Espases) i projecten allargar s'autopista de Sa Pobla a Alcúdia, aleshores sí que no protestaran aquestos que deien que volien que es tren arribàs an es Foguerò
Valoració:-2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Alcúdia és sa Ciutat Fidelíssima; a qui? Evidentment, an es poderosos que s'hi refugiaren en contra des agermanats allà pel 1520 i an es cotxe privat actualment, com a mínim es seus mandataris. Quan n'era batle en Miquel Ramis (en "Miquel de ses multes" quan fou delegat de govern) aquest ja afirmà que més valia una bona autopista a Alcúdia que un tren, opinió que contrastava amb sa d'en Jaume Font, aleshores batle de Sa Pobla
Valoració:0menosmas
Per mallorca avui, fa mes de 11 anys
No oblidem que l ínterés general era que el tren arribés a alcùdia amb el traçat Nord. Es un dret que tenen tots els mallorquins de poder gaudir de la Ciutat d´ Alcudia. I per arribar-hi no hi ha res millor que el tren. Entre els drets dels alcudiencs a dir no i tot la resta del món a poder gaudir-lo existeix massa diferència a favor dels darrers. Pareix que parlen com a propietaris del poble.
Valoració:1menosmas
Per Xesca, fa mes de 11 anys
Alcúdia funciona bastant bé. Ningú els ha de donar lliçons de res. Han sabut aixecar el seu poble. I bé.
Valoració:2menosmas
Per j. comes, fa mes de 11 anys
Més clar aigua, Llauger!
Valoració:-4menosmas
Per m.a., fa mes de 11 anys
Benvolgut Xisco Mas: parla el "pavo". O indiot, en mallorquí.
Algú m'ha votat mai? A les passades eleccions autonòmiques, la llista en què jo ocupava el tercer lloc va obtenir 37.572 vots. Els possible que els tragués "malgré moi", però tampoc no anava gaire amagat, a tanques i fulletons.
Visc de la política? M'hi dedic transitòriament, per un sou semblant al que tenia de professor d'institut i amb menys vacances (i amb algunes satisfaccions: no em faré el sacrificat).
Esper viure de la política molts d'anys? Tu què saps, Xisco, tu què saps! A veure si fas afirmacions sense saber molt bé què dius i després resulta que no són veritat!
A reveure, simpàtic, i a veure si una altra vegada contestes amb arguments.
Valoració:8menosmas
Per Xisco Mas, fa mes de 11 anys
A n'aquest "pavo" algú l'ha votat mai ?. És un més del que viuen de la política i esperen que sia per molts d'anys. En mans de que estem !.
Valoració:28menosmas
Per Bel, fa mes de 11 anys
Que el tren arribi o no a Alcúdia és un fet que no només afecta als ciutadans alcudiencs. L'arribada del tren fins a Alcúdia beneficiaria també als ciutadans, sobretot de sa Pobla, però també d'altres municipis de Mallorca. Per tant, consider que és una qüestió supramunicipal i que la conselleria de mobilitat hauria d'haver tengut en compte.
La responsabilitat de la NO arribada del tren a Alcúdia no només és de l'Ajuntament alcudienc, també ho és dels responsables de la Conselleria de Mobilitat i també de l'Ajuntament de sa Pobla que hagués pogut aportar el seu granet d'arena per que el tren arribàs fins a Alcúdia. L'Ajuntament pobler ha optat però pel silenci. Ni tan sols s'ha manifestat a favor d'un traçat o un altre.
Valoració:2menosmas
Per gerret, fa mes de 11 anys
gracies per l´opinió sr. Llauger, alcudia aquesta vegada s´ha equivocat tenia per més intel.ligents els seus governants, ha estat una visió de baix vol , com si tenguesin un municipi ple ambafat de tot i fins i tot d´una cosa molt important com és el futur económic del municipi, aquesta errada pot significar molt més que el que pensen a dies d´ara el futur pasarà factura ja en parlarem
Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris