muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Piràmides a les voreres

Hi ha una fal·làcia molt estesa sota cada carrer esbudellat... Ja és una mena de tradició local -d'arreu de l'Estat espanyol, des de Palma a Barcelona fins a Madrid- que els municipis comencin obra pública sense solta ni volta, aixecant voreres i demolint edificis, redreçant avingudes i fent tot tipus de moviment d'asfalt, ciment, parterre i claveguera. Com dic, ja conforma una tradició: no s'és un municipi digne si no es posseeix una gran quantitat de carrers tallats al trànsit, tot ple d'obrers i d'operaris, sorolls, excavadores i altres andròmines esfereïdores, sempre remenant i creant desori. Vagi on vagi, topo amb el mateix. La fal·làcia, però, és que ja gent que pateix aquesta mena de daltabaixos declaren un intangible, el qual es concreta, més o menys, en aquesta afirmació: "Sí, això és un desastre, però quan acabin les obres estarem molt bé, tot estarà ordenat i serà bell i transitable, tot serà una delícia". Doncs bé: des de fa molta estona que estem esperant que tot plegat s'aturi. Se'ns diu -i molts s'han acabat convencent-, que un cop finalitzin les obres estarem bé: ‘disculpin les molèsties, estem treballant per a vostè', afirmen els cartells amb petulància.

Però és que això no acaba mai! Des de fa dècades que les obres destrossen la vida urbana i sense que s'arribi mai a un punt i final! Sí, ja ho sé, mai són les mateixes obres, però totes estan tan properes que quan no és un carrer és l'altre, i tot fa la impressió de ser el mateix, sense que s'arribi mai a un punt d'acord, a una forma de pau urbana. Se'ns afirma que cal rompre els ous per fer-se la truita: però els ous ja fa massa estona que estan trencats i la truita no arriba mai a taula. ¿Quan, per fi, la tastarem? Hi ha un problema greu de gestió política de l'obra pública. En primer lloc, es fan obres simplement per ganes de remenar l'olla, a veure que cau dins la boca del pinxo de cuina de torn -ja ens entenem. I en segon lloc, es confia excessivament en l'estímul econòmic que comporta: inversions noves que donin feina als desocupats, obra pública per mantenir la gent enfeinada i cobrant, a veure si s'anima el consum i el conjunt de l'economia.

El súmmum d'aquesta tendència ha estat el pla E de Zapatero, sota el qual molts ajuntaments han començat centenars d'obres sense sentit, tot perquè l'atur del sector de la construcció no engreixés les estadístiques. Tot això, però, ha durat uns mesos, però el seu cost l'haurem de pagar entre tots durant anys. Per allà on passo, el pla E fa furor: refan el que estava bé per a deixar-ho millor, res més: amplien voreres que ja eren amples, es tanquen al trànsit rodat carrers que no calia tocar, es canvien les rajoles d'un passeig marítim perfectament transitable. Un deliri. El pare del model econòmic d'estímul de la demanda -Keynes- deia que s'havien de posar diners en mans dels consumidors, "encara que sigui en la construcció de piràmides". Ja fa estona que els polítics apliquen -literalment...- aquest estirabot.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Una cosa semblant a això de què parla en Melcior Comes però molt més tràgica passa amb ses grans quantitats d'armes de guerra que es fabriquen al món, es "stocks" d'armes que en diuen, que exigeixen promoure guerres perquè puguin tenir una sortida útil i no es podreixin dins es magatzems. I sempre en en món hi ha guerres com sempre a ses nostres ciutats hi ha obres. Una vegada acabada sa guerra ve sa pau i es passa molt bé, no? Clar que comença una altra guerra a un altre lloc
Valoració:1menosmas
Per Mar, fa mes de 11 anys
No crec que el Sr. Comes digui tantes bajanades com comentau per aquí. Perquè el que no és normal és que cada dia hagi de sortir 30 minuts abans de casa perquè mai ser per quin carrer em tocarà anar. Més de 20 minuts fent voltes per dins el poble fins arribar a la sortida, i sort que el poble és ben petit!
Valoració:1menosmas
Per uep!, fa mes de 11 anys
Jo estic ben segur que quan amolles l'aixeta t'agrada que ragi, o no? Idò si no fos pel malvat estat, obstinat en fer obres a tort i a dret, et sortiria pixum.
Valoració:1menosmas
Per Jan, fa mes de 11 anys
Melcior, d'on has copiat la cita? Poc et costaria llegir un poquet Keines, i no amollar més bajanades: "La construcció de piràmides, els terratrèmols i fins i tot les guerres poden servir per augmentar la riquesa, si l'educació dels nostres estadistes en els principis de l'economia clàssica impedeix que es faci res millor".
Valoració:1menosmas
Per Rose Mary, fa mes de 11 anys
"Des de Palma a Barcelona fins a Madrid"! Aquest al·lot és un incompetent lingüísticament parlant. Si no sap escriure, que n'aprengui, però no a costa dels lectors del diari.
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris