algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

El valor cultural de Can Prunera a Sóller

L'aparició del llenguatge del Modernisme es basava en el rebuig de tot allò industrial, en la recerca de la sinceritat i l'autenticitat, en una aproximació a la morfologia de la natura i a una important valoració de la imaginació com a creadora de símbols. Si Barcelona té fantàstics exemples d'aquest moviment artístic, Mallorca no hi queda enrere amb exemples com són el Gran Hotel, els dos edificis iguals a la mateixa plaça de l'hotel i la casa Forteza Rey al final del carrer de Colom, vora la plaça Major. A la Part Forana se'n poden trobar algunes mostres, però la que té qualitats tant d'arquitectura com d'ornamentació i mosaics és Can Prunera, a la vall de Sóller. Aquest edifici totalment restaurat, no només en l'arquitectura sinó en els mobles de l'època, ha obert les portes com a Museu Modernista, en el qual succeeix quelcom que és molt interessant, ja que a dins hi dialoguen els pensaments estètics de tot un segle.

D'aquesta manera, la visita permet entrar en contacte amb l'ambient de l'època i a la vegada gaudir d'un important nombre d'obres contemporànies, realitzades amb paper, però també moltes altres damunt tela i l'autoria de les quals és de més d'un centenar d'artistes mallorquins. Un gran volum correspon a la Col·lecció d'Art Serra i estaven guardades en el magatzem del Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard, sense que el públic en pogués gaudir. Un fet que nosaltres denunciàrem, fa temps, en aquest mateix espai. Can Prunera es converteix en Museu Modernista i en Centre Cultural, la qual cosa ampliarà encara més la panoràmica artística d'aquesta vall, on a títol privat hi ha, també, part de la Col·lecció d'Art Serra.

Són obres que tenen la signatura de Santiago Rusiñol, Utrillo (artista a qui Sitges dedicarà l'any 2010), Shielle, Magritte, Giacometti, Cezane, Dubufett, Matisse Münch i Joan Miró i, com hem dit, més d'un centenar d'artistes mallorquins. En dos anys, d'ençà que es va crear la Fundació Tren de Sóller, fins a l'actualitat, ha estat una continuada tasca de fusters, restauradors, especialistes en diferents materials i, especialment, amb una gran voluntat de fer quelcom que tots esperàvem i que ara és una realitat. Cal felicitar la Fundació i Pere A. Serra pel seu esperit incombustible.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris