nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Constitució i dret a ser consultats

L'Ajuntament d'Arenys de Munt no està 'legitimat' per consultar els seus veïns sobre la independència de Catalunya

En una societat lliure hauria de ser possible que els ciutadans siguin consultats per les institucions sobre temes que els afecten... o que els interessen. En països democràtics avançats és allò més comú, però a l'Espanya no. De fet, la Constitució de 1978 restringeix els referèndums a la potestat única de l'Estat i una llei orgànica del temps d'Adolfo Suárez els regula. Així, una jutgessa ha decidit que el Consistori barceloní d'Arenys de Munt no pot consultar als veïns si donarien suport a la independència de Catalunya, perquè no és un tema de la seva incumbència. I això que tots els partits representants, llevat del PSC, que se n'abstingué, hi votaren a favor.

Tanmateix, la consulta es féu ahir al local d'una entitat cívica i amb gran expectació. La Constitució espanyola va ser un document progressista el 1978, però ha quedat obsolet i a sobre n'hi ha que l'empren com a element restrictiu o repressor. Això és el que s'ha posat de manifest a Arenys, on l'Ajuntament no està legitimat per demanar als veïns què voldrien ser.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ferran, fa mes de 11 anys
Suissa pais democratic i federal al costat nostre, permanenment esta presentan referendums a la poblacio per decidir accions de govern. Las consultes directes a la societat son las mes representatives d´una organitzacio democratica, Que l´organitzacio politica estigui montada en cada quatre anys decidir el vot a uns senyors que ja presentan el "plat cuinat", i negar-li al poble que expressi qualsevol sentiment es quelcom semblant al totalitarisme disfresat de democracia
Valoració:0menosmas
Per Don simón, fa mes de 11 anys
bla bla bla
Valoració:-1menosmas
Per Es suiss, fa mes de 11 anys
Es increible, a un estat democratic a qui vol fer una consulta al poble li diuen radical. Aixo que es ?, el mon a l'inreves ?.
A Espanya som lliures d'expressar el que pensam i volem NOMES SI MADRID ENS HO DEMANA ?.
Que deixin d'anomenar estat democratic a aquest bunyol de pais que mos han imposat, i que mos tornin es nostro pais d'una vegada. Segur que en sabrem fer una millor administracio com a catalans que ara com a espanyols... La prova: es catalans osen fer consultes populars, maldament venguin es espanyols a posar pegues. Al centre-nord d'Europa quan els contes que a Espanya proposar un referendum es anticonstitucional, primer no te creuen... despres es compixen de riure !.
Sa unica funcio des governants a un pais democratic es fer cumplir sa voluntat des poble a tots es nivells, i en tots es assumptes, i si aixo implica fer un referendum cada setmana, ido aixo es lo que s'ha de fer, perque no conec ningu que sapiga que volen es altres sense demanar-los ho. No entenc com sa gent pot dir democracia a una dictadura on cada 4 anys es pot triar es dictador.
Valoració:14menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Importa poc que sa consulta no fos vinculant. Irrita molt s'estat es fet que s'escenifiqui sa discrepància, profunda a més, de sa ciutadania amb es seus sagrats principis, cosa que evidencia sa fal·làcia de sa transició de sa dictadura a sa democràcia. Catalunya ha mossegat sa poma prohibida i no pot continuar dins es "paradís"
Valoració:5menosmas
Per Solleric, fa mes de 11 anys
Exacte, a Kosovo decidiren lliurement que volien esser independents i els europeus democràtics els hi donaren suport mentres els antidemòcrates governants espanyols seguien i segueixen dient parides per la por que tenen de perdre la mamella de la que s'alimenta la Espanya, Catalunya, País Basc i nosaltres... això és el que temen, tornar a la España profunda i morta de fam que serien sense els nostres doblerets
Valoració:18menosmas
Per i Kosovo?, fa mes de 11 anys
Ah! no? Josema, n'estàs segur?

Què ha passat a Kosovo?
...només hi ha Espanya fent el ridícul amb arguments de política interior...

El que no accepten a la UE són manifestacions de Falange i així ho han dit els parlamentaris del Grup Popular Europeu, no t'equivoquis, ni mos vulguis enganar.
Valoració:14menosmas
Per JOSEMA, fa mes de 11 anys
En la UE jamas se aceptaria la secesion de Cataluña...
Valoració:-12menosmas
Per CALAMARDO, fa mes de 11 anys
Yo creo q se deberia permitir un referendum para separar Calvia de Mallorca...
Valoració:-10menosmas
Per pepet, fa mes de 11 anys
SI ARA EL POBLE DEICIDEIX VIA REFERENDUM, PERQUE PUNYETES VOLEM PARTITS POLITICS? SOLS PER "ADMINISTRAR" EL COTARRO I OMPLIR-SE SES BUTXAQUES?
Valoració:0menosmas
Per no mes crancs, fa mes de 11 anys
haurien de fer un referendum a tota espanya per llevar ses autonomies, l´unic que fan es llevar dotbes amb cárrecs que no fan res i divideixen sa gent amb separatistes que pareixen zombies que van enrera d´un lider i no s´adonan que nomes son títeres, ja cansa tanta independencia ...mes unió y menys independencia-sempre miran enrera. i pareixeu fascistes amb tant radicalisme
Valoració:-24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris