nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El PP (que no és) de Bauzà

Els lectors d'aquest diari varen ser els primers que tengueren notícia que Josep Ramon Bauzà, el batle de Marratxí per majoria absoluta i vicepresident del partit a Balears, era el designat per la direcció nacional per encarnar la renovació. Ja fa molts de mesos que així es deduí fruit d'una anàlisi i, posteriorment, en un programa televisiu de debat, a Televisió de Mallorca, on el (ara) diputat del PP Miquel Munar deixava entendre que, en efecte, l'estratègia de Rosa Estaràs, d'acord amb o per ordre de Madrid, era la d'aguantar tota la tempesta d'acusacions i sospites de corrupció per, arribat el moment, retirar-se i deixar pas a Bauzà. De fet, la renovació havia de ser tan intensa que del passat matista no en quedaria res. Potser només un parell de noms, lliures de sospita, com Francesc Fiol i Antoni Pastor. Així s'analitzava fa només quinze dies aquí mateix.

El guió estava escrit. El problema és que la dimissió d'Estaràs divendres passat ho precipità tot. Bauzà s'ha hagut de fer càrrec de la presidència en un moment molt delicat. Tant externament, pels casos escandalosos de corrupció, com internament a causa de les bregues entre els diversos grups. No era el previst. L'avançament del relleu projectava dubtes que l'estratègia surti finalment bé. Era intel·ligent però la precipitació pot introduir dosis d'inestabilitat que ningú no sap com podrien acabar. Les peticions de congrés extraordinari ja diuen molt de l'ambient en què els "barons" han rebut el nomenament de Bauzà. Segons les cròniques, alguns dirigents del PP el consideren "mort". És ver que la dimissió d'Estaràs ha estat d'una gran irresponsabilitat, a l'altura de la mateixa que demostrà en fugir cap al Parlament Europeu. Perquè obliga Bauzà a actuar abans d'hora per enfrontar-se a la delicada situació interna i, atenent a la seva inexperiència i a la manca de suports sòlids, el poden malbaratar com a líder per al 2011, amb la qual cosa el PP hauria d'improvisar un candidat que fos Delgado o qualsevol altre que donaria encara molt manco garanties que no el de Marratxí.

La primera batalla seriosa que haurà d'afrontar serà la de Palma, on la coalició entre José María Rodríguez i Carlos Delgado deixa el candidat -a presidir l'agrupació local- oficialista Francesc Fiol en una posició aparentment bastant feble. Si en efecte perdés Fiol, la convergència entre Rodríguez i Delgado deixaria encara molt més afeblit Bauzà. I si a això hi afegim la pressió crítica -la política fa estranys companys de viatges- de Jaume Font, seria difícil que el de Marratxí pogués aguantar sense convocar el congrés extraordinari que li demanen. Tot són niguls negres sobre l'horitzó de Bauzà. No es pot dir, per tot això, que el PP sigui seu, encara. Però tampoc no cal donar-lo per mort tot d'una. Quan es té l'aparell d'un partit -més encara si n'és un de nacional i per tant molt gran, amb la influència que té la direcció central- resulta molt difícil anar a la contra. Es pot tenir capacitat de provocar tensió, fins i tot inestabilitat, però quan s'acosta el moment de fer les llistes electorals és l'aparell el que hi té la darrera paraula, i aleshores hi ha sobtades conversions a l'oficialisme que mai no s'haurien sospitat. Bauzà no ho tendrà gens fàcil, però el fet que Antoni Pastor previsiblement s'aliï amb ell abona la idea que no res no és tan senzill com des de fora a vegades pareix. I si d'aquí a un any Bauzà continua al capdavant del PP, alerta amb el resultat electoral.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jo, fa mes de 11 anys
I Bauzà quan és Bauzá.
Valoració:-1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 11 anys
Per què li dius Josep Ramon?
Valoració:3menosmas
Per Capsigrany, fa mes de 11 anys
Antoni Pastor lliure de sospita??? o no vos n'arrecordau de que també estava bén aficat dins l'asumpte Mapau???
Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris