muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Això de les bosses. De plàstic

Aquesta bossa de plàstic que ara tenc a les mans, d'aquí a 400 anys, començarà a sospesar la possibilitat de descompondre's, de deixar de contaminar. Això sense comptar la quantitat de CO2 consumit en la seva fabricació, la conseqüent contribució a l'efecte hivernacle, fins i tot la simple brutícia mediambiental. Vostès han passejat pel camp després d'un dia de vent? Veritat que fa mal al fetge el paperí de plàstic de colors, sobretot blanc amb lletres, que penja dels filferros que clouen les finques, que onegen penjades, enganxades de les branques dels arbres, que enfiten la negror dolça de les móres dels romeguers...?

És cert i segur que és necessari que arribi l'hora que el seny s'imposi i comencem a minvar de manera significativa la utilització de bosses de plàstic. De tota manera, ja fa una bona temporada que hi comença a haver compradors (jo mateix entre ells) que empren la senalla a l'hora de la compra de subministres diversos. Fins i tot hi ha una botiga de queviures (sols una al poble que jo sàpiga), Can Tòfol de la Plaça de l'Església, que per l'ús dels seus clients habituals sempre té senalles per deixar, que un poc després, o l'endemà, o quan llegui, li són retornades. Tot sempre comptant amb la bona voluntat de tothom, començant per la de na Joana, la madona de l'establiment.

Fins i tot la Sala, aquestes darreres setmanes, ha fet entrega als comerços locals per a la seva distribució entre els clients d'uns petits tríptics on es poden col·leccionar aferrades dotze flors segellades per dotze comerços diferents. Conclòs l'àlbum de cromos aquest, pots passar per les oficines municipals i et faran entrega d'una senalla de ràfia normal, de les de tota la vida. Aquesta campanya és patrocinada per: Govern de les Illes Balears - Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, IDI -Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears-, i l'Ajuntament de Sineu, clar. Aclareixen que és una iniciativa de: Afedeco, Pimeco i Fundació IBI Comerç. I que, tot plegat compta amb la col·laboració de: Govern de les Illes Balears - Conselleria de Medi Ambient, i Sa Nostra, Caixa de Balears.

I bé, no vegin vostès els amos i les madones (avui dia les feines se solen repartir una mica més que abans, ja era hora) compra qui te compra llibreteta en mà recollint adhesius segellats, fins al punt que, en molts de casos, han mancat temporalment a part o banda. Fins i tot a l'Ajuntament mateix han exhaurit les senalles qualque dia, esporàdicament, i s'ha establert una llista d'espera.

Dues objeccions puntuals: l'exigència de la col·laboració de 12 establiments per aconseguir la perseguida senalla sembla exagerat a molta gent. A un poble petit com Sineu (i a altres que he sabut que també duen a terme similar campanya), el personal es mou normalment acudint a cinc o sis comerços màxim i de manera molt fidelitzada; la seva botiga de queviures, la seva farmàcia, la seva drogueria... Les benzineres, no, eh?, que ja en sé bastants que fan com jo mateix: partim a Ariany o a Inca a omplir el dipòsit del cotxe, per allò de: preu per preu que em facin la feina i almanco les mans no em pudiran de gasoil... Volia arribar a dir que 12 portals són massa portals per acudir-hi sense tenir la sensació bastant encertada de fer un paperet.

I per altra banda, que amb tant de col·laborador i importants patrocinadors, es comenta a qualque tertúlia que les senalles podrien esser de millor qualitat. I tenen raó, n'he vista una de prop i la ràfia era bastant magrel·la.Però vaja, la intenció d'exemplaritat és el que compta, i aquesta hi és i la trob ben encertada. Enhorabona.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Es problema és que sa benzinera és propietat privada d'un particular (no sé si és una redundància); si fos propietat comunal, això és, de tots, no passaria res si es empleats haguéssin de perdre sa feina, mellor, esforç que no en farien, perquè es guanys els seguirien tenint, precisament per ser propietat de sa comunitat. I ses fàbriques, es hotels, etc. Però com que és propietat d'uns senyors, s'empleat acomiadat o empleada acomiadada es queda sense mitjà de subsistència
Valoració:2menosmas
Per Antoni llull Martí, fa mes de 11 anys
Molt bé per la defensa del medi ambient en contra de les bosses de plàstic. Si tarden 400 anys a degradar-se totalment, nosaltres ja no ho veurem. I pel que fa a les benzineres en règim d'auto-servei, no tan sols és que els seus amos vulguin que els facem la feina sense cobrar, sinó que els estalviem problemes de personal. Jo vaig regularment a una benzinera en la qual m'omple el dipòsit un empleat. I en tenc dues molt més avinents, de les altres. I no és que la feina em resulti particularment desagradable (n'he fetes més difícils i més brutes) sinó que, i una vegada li ho vaig dir a qui em suposava que era l'amo o encarregat, seguiré anant-hi mentre mantinguin els llocs de feina per als treballadors que serveixen el carburant (i no sembla que el negoci els vagi malament perquè en el temps que en una altra benzinera hi reposta un cotxe en aqueixa n'hi reposten cinc o sis). I li vaig deixar clar que si un dia canviaven de sistema em perderien com a client , pel motiu exposat, el de la pèrdua de la feina dels empleats.
Valoració:6menosmas
Per Mirandito, fa mes de 11 anys
Aixi m'agrada Bielet, ara ja fa una temporadeta que fas bonda, tu escriu cosetes del teu poble, gaire intrascendents, no fiquis més la pòta xerrant dels nins de Palestina.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris