algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Encara és verd el julivert!

Quan una cosa està molt enrere i falta molt de temps per ser viable se sol dir aquesta frase, que serveix també per definir la situació meteorològica d'aquests dies. L'estiu continua sent estable i les altes pressions s'allargassen per tota l'àrea insular i europea. No obstant això, cada setmana, a partir d'ara, es sortejarà una gota freda. Veurem si ens toca. Convindrà no perdre de vista les habituals baixes despreses en altitud, que poden arribar al nostre territori en forma de front de reculada i proporcionen els primers ruixats seriosos de la pretardor. D'elles i d'aquests ruixats, en depenen molt els esclata-sangs i l'any agrícola.

Les llagues de Sant Francesc. Diuen que si el dia de les llagues de Sant Francesc, dijous que ve dia 17, se sembra julivert no s'espiga durant el primer any. És curiosa aquesta celebració, tan vinculada a una modesta però saludable verdura que podem veure al voltant de les cases de foravila i molt sovint entre les roques de les parets fetes de pedra seca. En el convent de Sant Francesc d'Inca, al portal major, hi ha un relleu, obra de l'escultor Jaume Mir, que representa la impressió de les famoses llagues, un dels passatges més populars de la vida d'aquest sant que fa referència a l'estigmatització que el frare patí en el seu cos del dolor del Crist crucificat. La devoció popular a les cinc llagues fou difosa pels franciscans des del segle XIII amb el suport de diversos pontífexs que li dedicaren un dia en el calendari.

Vint sous de julivert. Quan algú presenta comptes exorbitants en què demana gran quantitat de diners per coses insignificants s'utilitza aquesta dita mallorquina que podria servir també de referent a la història del Palma Arena, de nom fins i tot fastuós, que es podria anomenar perfectament com a Palma Apium petroselinum, una de les varietats de fulla arrissada de julivert, la més decorativa, però de gust menys intens. El julivert creix en substrats ben abonats, horts, jardins i també prop dels camins i zones rocoses. Fins a tres tasses diàries se'n pot pendre en infusions per a casos de refredats, tossina, bronquitis, nerviosisme i flatulències. També és adequat per als còlics intestinals i per combatre els polls del cap que els nins agafen a l'escola.

Allò que es dóna, ja no es torna; i el que es perd, és julivert. Les dones de la Grècia antiga feien servir el julivert per dissimular davant els seus marits que havien begut vi i popularment s'ha fet servir com un remei pel mal alè. Esser el julivert de tots els guisats ho diuen d'aquelles persones molt aficadisses i visibles, que aparèixen en totes les funcions, festes i actes importants. La frase "amb el julivert com més s'hi fa més s'hi perd" es refereix al fet que allò que s'ha perdut no sol trobar-se. El conreu d'aquesta planta té la competència de l'abundància de les plantes silvestres de julivert i potser al fet que les llavors poden tardar un mes a germinar. Tot i això, creix fàcilment a tot arreu, fins i tot en condicions dures.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris