nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Preguntes sobre l'e-book

Vaig veure l'altre dia una al·lota mirant-se un llibre electrònic, un e-book, a la terrassa d'un cafè, i em van venir al cap de sobte tots els dubtes que hi havia anat incubant durant anys. No tant dubtes tècnics, que es resoldran fàcilment (si volen que sigui negoci, ja s'espavilaran les fabricants, i els venedors, per fer els e-books accessibles a tothom, com han fet amb els mòbils i els ordinadors, i abans amb els cotxes), sinó dubtes diguem-ne llibrescs, culturals, d'aquells que suposen -i potser aquest sigui l'error- que els llibres electrònics són una descendència dels llibres de paper i no pas una novetat completa.

Per exemple. Com se signaran els llibres electrònics? No som gaire partidari d'això de signar els llibres (tot i que, com a gairebé tothom, no m'importaria tenir-ne un de signat per García Márquez o per John Lennon), però hi ha molts lectors que n'exerceixen una mena de col·leccionisme de fira i encalcen la dedicatòria dels autors, i em fa l'efecte que demanar-los-hi la signatura, sobre la pantalla, serà bastant semblant al gest desganat que fem a les caixes dels supermercats. (I potser algun autor temi que s'aprofiti digitalment la seva signatura...).

I què passarà amb el Sant Jordi? Anirem de taula en taula cercant la wifi d'on ragi el llibre que cercam? I com ens oferiran els llibres, novetats o no, els editors? Potser també a base de missatges al mòbil, com han començat a fer? I com regalarem llibres? I, sobretot, com demostrarem que els hem regalat? Haurem d'empescar-nos alguna mena de confirmació que el text que regalam s'ha descarregat en el Kindle, o similar, que potser també prèviament haurem regalat. M'imagino com agrair un regal sense pes que equival, en el fons, a una descàrrega elèctrica.

Ara que els interrogants de pes són els que fan referència a les estadístiques de lectura. No té gens de sentit parlar de partidaris o detractors de l'e-book, perquè la tecnologia s'imposarà com ha passat des que el món és món, però tots sabem que els índexs de lectura al nostre entorn són bastant lamentables. Descomptem l'afegit dels devots i els obsessos de la tecnologia, que es compraran un e-book per passejar-lo entre els amics, com fan periòdicament amb el nou mòbil, i esbrinem qui és candidat indiscutible a llegir més sobre la pantalla que sobre el paper: els estudiants que identifiquen els llibres amb l'avorriment, els que empren sovint el transport públic, els enemics de l'Ipod, els al·lèrgics al paper?

Hi ha molts més problemes, que ens han d'inquietar i encuriosir, als amants dels llibres de paper (amants que ja esperam els encants dels llibres electrònics, per descomptat, sense por de sentir-nos infidels), i també alguns previsibles avantatges. Per exemple, la pròxima vegada que apareguin els nazis, o la Inquisició, amb el vell costum de cremar llibres, ho tindran malament, perquè els llibres electrònics no donen al foc tantes facilitats com els de paper. La tecnologia, un cop més, juga al bàndol de la llibertat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ulcelpillerge, fa mes de 11 anys
Alohi. Mi zer novazo. http://jestormani.net
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris