algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

La descohesió social

El director del CRE (Centre de Recerca Econòmica), Antoni Riera, deia despús-ahir que el Producte Interior Brut per càpita a Balears va caure un 2,6% durant el 2008 i que ja està per sota de la mitjana nacional, quan fa poc més de deu anys érem líders del rànquing. Una dada preocupant, però s'ha d'anar alerta amb les ximples dades estadístiques. Quan teníem l'estadística més gloriosa i ens vantàvem de ser líders nacionals, realment érem rics? Permeti'm que ho dubti. Quan l'Agència Tributària publicava -per què ja no ho publica?- el que declaràvem a Hisenda els balears, feia feredat veure com en plena expansió econòmica un percentatge altíssim, de fet més de la meitat, cobrava manco de 12.000 euros bruts a l'any.

La glòria econòmica d'aquells anys era estadística, però de la coneguda estadística del pollastre: jo me'l fot tot, tu res, i estadísticament ens l'hem menjat mig per hom. Vull dir amb això que encara que el PIB per càpita fos molt més maco no ens arreglaria res. El problema seriós, molt, es troba en el que Riera advertia, per segona vegada consecutiva: "Ens han de demanar si serem capaços de generar prosperitat per fer front a la competitivitat i a la cohesió social" (...) "El risc més gran de les Balears avui dia és que l'elevada taxa d'atur es converteixi en un problema estructural que posi en risc la cohesió social i la prosperitat d'aquesta regió".

Riera és un home molt diplomàtic i per això ens anuncia un perill futur que, a la pràctica, és realitat present. La cohesió social ja no existeix. Fa molt de temps. Ara es comencen a percebre les conseqüències negatives de la seva inexistència: guetos, violència creixent, delinqüència en augment, impossibilitat d'integració... però fa molt de temps que el problema existeix. No se'l volia veure. El que passa és que ara els benestants, o sigui el 22% (dades de l'Agència Tributària) que cobrava el 2005 més de 21.000 bruts a l'any, i que ara poden estar sobre 22.000 o 23.000, s'adonen de la realitat social que, producte de la crisi, emergeix, i que durant tants d'anys han negat o, més habitualment, han volgut no veure girant la vista cap a una altra banda.

I entre aquests benestants hi ha, naturalment, tots els polítics que sense cap excepció ni una són persones que guanyen molt per sobre del mínim del tram alt -aquests 22.000 o 23.000 euros-, que viuen a cases que per al comú dels treballadors són de somni i que tenen un nivell de vida de ric comparat amb la mitjana social. Aquells que haurien d'haver vetllat per preservar la cohesió en temps de riquesa estadística no volgueren fer-ho. Ara, quan els discursos a l'ús incorporin el "perill per a la cohesió social" -ja veuran que serà la tònica dels discursos dels polítics- ja és massa tard. Senzillament no hi ha res a fer.

Ara el problema hauria de ser veure què feim per quan, a cinc o sis anys vista, com adverteix el més prestigiós especialista en demografia, Pere Salvà, tenguem 1,2 milions d'habitants i necessitem crear prop de 800.000 llocs de feina quan el màxim que hem creat han estat 500.000. Hauria de ser el problema. Però no ho serà perquè ni els polítics ni la majoria dels benestants no assumeixen que existeixi. Ara encara estam en fase de cercar paraules buides però molt d'autoajuda psicològica que diuen que hem d'intentar evitar allò que ja fa temps que existeix. O sigui encara no assumim el que ens envolta i així podem preparar-nos pel que ens envoltarà.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ribot, fa mes de 11 anys
M'afegesc a la felicitació d'en Pere Antoni, feia molt de temps que no llegia un article d'en Payeras en que hi estigues d'acord al 100%. M'atreviré a suggerir la solució a la crisi a en ZP: mès inspectors d'hisenda, més imposts als rics i manco als pobres.
En lloc de publicar tantes mitjanes, que publiquin percentatges a cada interval i sabrem qui n'és responsable.
Valoració:0menosmas
Per Pere antoni, fa mes de 11 anys
Molt bon article, amb 13 anys de retard.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris