lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Entre persones i estendards

Surten a la llum de tant en tant. Amb una freqüència no prou alta perquè causi alarma general i dissipi els dubtes de tothom sobre si la víctima s'ho va cercar, si no degué ser com ho conta, si hi va haver qualque cosa més perquè l'agressor reaccionàs com ho va fer. Però aquesta freqüència és suficient per a mantenir la por; la por de molts d'exercir un dret. És, per tant, la freqüència adequada perquè el dret, en lloc de consolidar-se, es dilueixi sense gaire estridències. Se suposa que les forces de seguretat, en un estat democràtic, hi són per a garantir que les persones puguin exercir els seus drets. Però, encara que sigui de tant en tant, massa sovint surten a la llum casos de persones que han estat malmenades per membres de la policia per haver exercit el dret parlar-los en català. Aquests policies, per tant, en comptes de comportar-se com a garants de drets n'esdevenen repressors. És cert -o això voldria creure- que són pocs els que ho fan.

I també m'agradaria creure que, aquests que ho fan, desobeeixen ordres i no que n'obeeixen. Si un guàrdia civil pega a un ciutadà perquè li parla en català comet un delicte i també ho fan els guàrdies civils que ho veuen i -perquè ja els va bé, per corporativisme o per covardia- no fan res per evitar-ho ni ho denuncien. ¿Si el jove agredit li hagués parlat en alemany, el guàrdia civil de l'aeroport hauria tengut la mateixa reacció? No costa gaire imaginar-se què passaria si hi hagués una agressió semblant d'un policia a un ciutadà perquè aquest s'hi ha adreçat en castellà. ¿Qui no veu que s'hi conculca el mateix dret i es comet el mateix delicte? Crec que no s'haurien d'emmanillar persones que encara no han estat declarades culpables si no hi ha indicis clars d'una possible reacció violenta o d'intent de fugida. I molt menys fer-ne un festival mediàtic. Siguin o no siguin polítics i siguin del partit que siguin.

És que, si no, ja se'ls infligeix un càstig abans de demostrar-ne la culpabilitat; i si, per aquest tràngol, hi passa un innocent, els aparells de la justícia i de l'ordre públic esdevenen culpables. Però, encara és molt més intolerable que els ciutadans puguin ser reprimits impunement per membres de les forces de seguretat pel fet d'exercir un dret, el de parlar en la llengua pròpia. Un dret individual reconegut internacionalment i per la legislació estatal i autonòmica. Sembla que, tot i fer més de 30 anys que la Constitució és vigent, encara no s'ha eradicat dels cossos de seguretat la creença que el seu objectiu és tenir acovardits els ciutadans, fer-los por i no donar-los confiança i seguretat; com si s'identificassin amb la tasca de les forces d'ocupació en terres colonials.

És cert que, en aquests casos, topam sovint amb el tema de la credibilitat, de la paraula i els silencis d'uns i altres i que, al final, tot es dilueix i no se'n sap la fi. Però, se'n donen massa casos perquè els responsable polítics no hi vulguin posar remei i assegurar l'exercici d'aquest dret i la confiança en les forces de seguretat. Potser hauran de posar càmeres i micròfons als llocs on hi ha (o hi pugui haver) actuacions policials perquè protegeixin els ciutadans de les ires dels qui els haurien de protegir o per aclarir els fets. I mentre això passa, el diari de dimarts recollia la notícia que un ciutadà serà empresonat set mesos per haver canviat la bandera constitucional per una de republicana en un edifici públic de Madrid. Un estat més preocupat de dissuadir dels atacs als símbols que de les agressions a les persones, ben poca cosa diu a favor seu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Ses forces de seguretat, i també s'exèrcit per descomptat, per a allò que estan, i ells mateixos ho diuen, és per a defensar s'orde establert, amb tota sa seua justícia i amb totes ses seues injustícies. I sovent es regeixen, com podem veure, per lleis no escrites
Valoració:3menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 11 anys
Vull poder votar com a Arenys de Munt.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris