algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

Pla E

Les darrers setmanes va pujant de volum el ressò d'insatisfacció per la política econòmica del Govern Zapatero. Cada vegada són més els opinadors, experts i ciutadans en general que suspenen a la Moncloa en la seva política per lluitar contra la crisis. Es diu que les mesures adoptades responen a una improvisació constant, que no hi ha full de ruta, que propostes com la pujada d'imposts són contraproduents i és allò contrari del que s'hauria de fer... Dins aquesta crítica també s'ha atacat l'anomenat Pla E d'inversió d'obra pública que s'ha vehiculat a través dels ajuntaments i que ha suposat, si no record malament, posar en moviment 8.000 milions d'euros.

Sense que serveixi de precedent, ja que estic d'acord en essència amb la crítica que comentam, crec que s'haurien de puntualitzar alguns atacs que ha rebut aquest Pla E. Entenc que davant una situació econòmica delicada com la que venim travessant els governs han d'adoptar mesures conjunturals i mesures estructurals. El Pla E s'inscriu bàsicament dins les mesures conjunturals. En primer lloc persegueix mantenir un cert torcebraç en el sector més afectat per la crisis, és a dir, la construcció. En segon lloc és clarament una aposta temporal, ja que té una durada molt acotada en el temps. En tercer lloc però, pot tenir alguna cosa de mesura estructural, ja que els ajuntaments que així ho hagin volgut poden haver aprofitar l'ocasió per fer infraestructures positives per al seu teixit productiu.

Si a això li afegim que aquesta ha estat una fórmula que ha permès als nostres municipis fer coses que el seu impresentable i magre finançament no els hauria permès tirar endavant, aleshores, hi ha raons per no dejectar excessivament el Pla. Certament això no ha fet més que ajornar un problema que les empreses constructores tenen, certament això ha provocat que les ciutats i pobles estiguin farcides de maquinària, tallades de trànsit i molèsties diverses d'una forma tal vegada excessivament concentrada, i certament en el cas de les Balears hauria tengut molt de sentit tenir en compte que la temporada turística no és el millor moment per ficar maquinària pesant als carres i places que necessitam atractius i esponerosos per als nostres visitants.

Quin és el tema de fons? El tema de fons, en la meva modesta opinió, és que l'estat espanyol té més dificultats per superar la crisi que altres estats desenvolupats perquè el seu teixit productiu ha estat massa vinculat al bloquet i perquè hi ha poca valentia partidista. Les mesures estructurals en aquestes condicions són complexes perquè, com sol passar, no tenen un reflex ràpid i les que tenen reflex ràpid són criminalitzades per una part de l'opinió pública sota el paraigua d'un debat pretesament ideològic. Per exemple el mercat laboral, és evident que en aquest àmbit hi ha massa rigidesa i que això està generant més atur, calen reformes. El que passa és que això sembla com un tema tabú que qui ho gosa plantejar, aviat, és estigmatitzat. En aquestes condicions els debats tenen un gruix totalment superficial i es mouen a nivell d'etiquetes més o manco còmodes en la confrontació partidista però estèrils en la resolució de l'apatia econòmica.

El Pla E no ha estat una mala idea, la mala idea és no acompanyar el Pla E d'altres polítiques que realment vagin al bessó dels problemes existents. Un bessó que no s'arregla amb quatre consignes que acontenten la parròquia puny a l'aire però que a la majoria social la deixa més estupefacte que una altra cosa. Més que pujar imposts o pensions, la qüestió és quines activitats seran el fonament de la recaptació i del pagament dels serveis. Cal reiterar-ho: perquè la riquesa se reparteixi, primer s'ha de crear. La creació hauria de centrar l'atenció i no el seu futur repartiment.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jac, fa mes de 11 anys
Perquè la riquesa es reparteixi, primer s´ha de crear. Una altre gran frase de Melià Ques per apuntar al llibre de cites assenyades.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris