muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Paisatge acústic

Si hom observa l'actual conjuntura econòmica i vol extreure'n alguna reflexió positiva, val la pena formar-se en l'exercici de l'observació i l'escolta. Ho dic conscient que hom sent de tot, fins i tot reflexions d'allò més genèriques com ‘amb la que està plovent, convé actuar amb intel·ligència'. Òbviament. Com sempre, perquè és altament recomanable actuar intel·ligentment, amb crisi o sense, tot sabent que la intel·ligència no és equivalent a l'èxit fàcil i immediat. Una altra deia que els polítics són mediocres i no acaben d'assumir el seu paper. És clar. Tots tenim la sensació que allò que ens envolta és extremadament mediocre i gris, fins i tot els polítics, sobretot quan no acaben d'entendre que allò més important d'un polític és fer-se acompanyar de persones més intel·ligents que ells, com afirmava aquests dies Carlos Fuentes.

Les enquestes i els sondeigs d'opinió marcaven, fins fa poc, l'agenda política. Ara que l'opinió de la ciutadania és més a la vista i és més fràgil, són els mitjans mateixos -és a dir, l'opinió d'uns pocs, generalment en nom de les plutocràcies- els que han esdevingut la bitàcola o full de ruta de la vida política. Shakespeare afirmava que cal escoltar tothom i donar veu només a uns pocs. Continuava: "Escolta les censures dels altres, però reserva't la teva opinió". Observar, escoltar i esser reservat, perquè allò que mata no és el que pensam, sinó allò que expresam o exterioritzam. Observant, tanmateix, hom s'adona de les dificultats que tenim en general per fer-nos sentir. Les mateixes que experimentam per comunicar-nos sense filtres o per conversar de manera rutinària.

Només els tirans reneguen de la política i obstaculitzen la llibertat, fins a polvoritzar-les i fer-les desaparèixer. Opinar, parlar, expressar punts de vista és un exercici innegociable i imprescindible per guanyar el futur, però confonem sovint els registres de l'opinió i es devalua de manera sistemàtica el punt de vista cada cop que el manifestam amagats darrere un pseudònim o de manera furtiva a través d'un correu electrònic. El funcionament mecànic de la societat no depèn absolutament del poder, però no funciona millor ni augmenta la dosi de llibertat cada cop que algú s'erigeix en àrbitre o en jutge i part alhora. Perquè la democràcia no equival a la suma ponderada dels interessos i opinions individuals. Moltes opinions -moltes mosques maten un ase- només tenen efecte si actuen associades, enxarxades, talment un exèrcit.

En aquest sentit, quan un ha estat víctima d'un eixam d'abelles o d'alguna plaga d'animaló sap la tala que acaben fent aquests. Si és així, acaba associat aquest estil amb el que fa servir la civilització actual, amb molt soroll, però amb escassíssimes raons. Escoltar suposa tenir la capacitat de sentir els silencis i els murmuris que la naturalesa fa servir per omplir els buits i els silencis que ella mateixa origina. Fins que un mateix no domina el silenci, per ventura no està en condicions de seleccionar, ordenar, ponderar i extreure conclusions de tot allò que sent o que incorpora a través dels sentiments. En general, a més, sentim excessiva negativitat, incorporam pessimisme en doble, tot sense adonar-nos que tot això ens fa encara més infeliços, més vulnerables i, possiblement, més bèsties.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 11 anys
Tens la gentilesa de contestar les peticions que t'arriben a les mans en l'exercici del teu flamant càrrec de director general del Consell?
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris