nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Viles etíliques, turistes fugits

M'agradava passar els vespres d'estiu a Cala Rajada mirant estels, però amb la creixent contaminació lumínica i, sobretot, acústica, ara em dedic a un altre entreteniment. Es tracta de posar-te a la terrassa i escoltar quantes cançons ets capaç de detectar al mateix temps. El meu màxim són quatre, però podrien ser més: s'ha de tenir en compte que el renou de l'alternadora instal·lada a un d'aquests bars discoteca a l'aire lliure que em regalen el seu renou em dificulta una mica la percepció. Com que la tenen en marxa 24 hores i ben al mig del carrer, arriba un moment que no la sents, però de ser-hi, hi és. Te n'adones per l'olor, el fum i la generosa taca de petroli que es veu al terra en passar per aquell tram de carrer situat al costat de ca meva, d'un parell d'hotels i de diversos apartaments. Estic segur que si l'apagassin, el nombre de cançons superposades que hom podria percebre pujaria.

Posar els meus dos petitons a dormir amb aquest nivell de decibels és un privilegi. Des del llit mateix i en poc temps s'han posat al dia de tot el que jo he necessitat anys per escoltar comprant discs, escoltant la ràdio o anant a discoteques. Estan al dia de tots els èxits de les darreres dècades i del millor de la música alemanya d'acordió. Passades les dotze, quan ja trobava que n'hi havia prou de lliçons sobre patxanga de tots els temps, telefonava a la policia local que, amable i diligent (no va amb segones), procedia a enviar una patrulla a aquestes discoteques a l'aire lliure per avisar de la il·legalitat que estaven cometent. Cada nit els feien cas i baixaven la música (apagar-la quasi mai)...uns deu minuts, llavors la tornaven a pujar. L'endemà es repetia el mateix. I l'endemà es repetia el mateix. I l'endemà, també. Fins passades la una, cada nit igual, de dilluns a diumenge.

Però en comparació a d'altres, sóc molt afortunat. Un amic que viu al passeig marítim explica que, amb l'aire condicionat posat i les finestres de vidre doble ben tancades, sent el bum, bum, bum fins a les tres de la matinada. I després arriben els crits al carrer i les excrecions de tot tipus (i quan dic de tot tipus ho dic a consciència), brutor i desperfectes. Precisament, el renou afterhours és el que tampoc no deixa dormir una altra amiga a la mateixa vila que viu més cap al centre. Les nits d'estiu les passa amb taps a les orelles esperant impacient que torni l'hivern. I com ells, centenars de calarajaders des de fa anys. Fins fa poc el turisme etílic només colonitzava el poble durant el mes de juliol. Ara hi és quasi tot l'estiu, i sembla que va a més.

El meu no és l'únic poble balear que durant l'estiu es converteix en vila etílica. N'hi ha molts més. Per deixar fer a mitja dotzena de propietaris de discoteques i bars a l'aire lliure, fa anys que es permet la tortura sistemàtica de propis i externs. Això passada la mitjanit. Abans d'aquesta hora, hi ha hotels que els superen en renou. M'han explicat que hi ha localitats que saben compaginar diversió i descans aplicant les normatives que garanteixen la convivència amb la complicitat d'uns empresaris que saben que a la llarga se la juguen. Amb la crisi ofegant el sector, seria bo que els municipis que han aconseguit una certa tranquil·litat compartissin experiències amb els que mantenen la lacra i, sobretot, que s'anàs a cercar el "turista que no ve" per demanar-li per què ha deixat de venir. Seriosament, a aquestes altures hi ha qualcú que encara s'estranyi que les famílies amb fills o els turistes amb un mínim poder adquisitiu no vulguin tornar? Beat it +La dolce vita + The bongo song + Hot n' Cold... mmmmm... i uns que canten gats. Ah, i l'alternadora.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Jo vaig viure quasi un any en es barri de la Marina de sa capital eivissenca i es mesos d'estiu no es podia dormir i això que vivia a un carrer on no passava sa gresca, a un tercer pis i dormia amb ses finestres tancades. És es terrorisme acústic
Valoració:2menosmas
Per Antoni Llull Martí, fa mes de 11 anys
Sembla que als polítics, del color que sien, no volen fer res contra aquesta gent renouera, "gamberra", que no té cap respecte pels altres ciutadans, i ni tan sols contra els delinqüents reincidents, per por de perdre els seus vots. Però, no han pensat que possiblement els vot perduts d'aquesta gentussa els guanyarien per un altre costat, de bona gent d'ordre, respectuosa amb la llei, que potser ara no els vota perquè n'està desenganyada? I els hotelers, no pensen que si hi hagués més tranquilitat a les zones turístiques vindrien turistes que possiblement compensarien, i amb escreix, la pèrdua dels que no volguessin tornar si no els havien de deixar fer les "gamberrades" i altres malifetes a les que estan acostumats quan són aquí i que no els permenten fer al seu paíst?
Valoració:8menosmas
Per Toni d'Artrutx, fa mes de 11 anys
Miquel: te pots donar per satisfet, per Ciutadella, a Cap d'Artrutx just adavant ca meva hi ha dos karaokes al ire lliure que fan por, fan por perque a més de les tipiques cansons d'Abba i Tom Jones, ens amollan cada nit el "Viva España" i "Macarena" a tot volumen i en inglés!!! aixó si: a les dotze s'acaba tot.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris