nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Participació i descentralització a Palma. Sant Jordi, la primera entitat local menor

La modernització i descentralització administrativa, el diàleg permanent amb la ciutadania, la participació ciutadana i la transparència en la gestió pública són objectius fonamentals per al PSM-EN de Palma. No debades, la nostra pròpia estructura és la d'una Federació d'Agrupacions Locals. La ciutadania desitja que les administracions públiques siguin pròximes, eficients en la gestió, honestes i capacitades per donar resposta als diferents i creixents problemes que se'ls plantegen en tots els aspectes de la vida quotidiana. I és que massa sovint les institucions actuen de forma lenta, incompleta o no satisfan les expectatives, ja que es troben allunyades de les necessitats del món real.

L'actual acord per a la governabilitat de Palma recull explícitament els plantejament esmentats i, a més, obre la porta a la creació d'entitats locals menors als pobles que ho sol·licitin. El PSM-EN sempre ha demostrat una sensibilitat especial a reconèixer la identitat dels pobles i dels nuclis de població allunyats del nucli urbà central. Sant Jordi, Son Sardina, Establiments, Son Ferriol, Gènova, sa Garriga, s'Aranjassa, sa Casa Blanca, es Pil·larí, ses Cadenes, s'Hostalot, sa Indioteria, es Secar de la Real, es Molinar, es Coll d'en Rabassa, Can Pastilla, s'Arenal... no són simplement noms, són realitats amb una identitat, una dinàmica social i uns problemes propis generats en gran mesura per la llunyania del centre de Palma. Se n'ha de fer un tractament diferenciat: no hem de caure a deixar dins l'oblit aquests nuclis de població ni a diluir-los.

La perifèria de Palma és la zona d'expansió de la ciutat i suporta la major part de serveis i infraestructures: aeroport, polígons, depuradores, central elèctrica, gasoducte, carreteres, hospitals, etc. Per tot això necessita plans d'actuació que la preservin i la rehabilitin. Els valors patrimonials històrics i artístics, els etnològics, mediambientals, agraris i d'altres no es poden fer malbé. Les oportunitats rehabilitació de zones turístiques o rurals no es poden perdre. Aprofundir en la participació democràtica i donar la veu als ciutadans de la perifèria seria un primer pas per trobar solucions per protegir i millorar la zona. La gent dels pobles vol poder decidir sobre els seus assumptes i vol que la seva participació sigui, en primera instància, per a les decisions que afecten el lloc on viuen. La constitució d'alguna entitat local menor, en el cas que ho demanin els ciutadans, és una garantia democràtica i la superació d'un greuge històric dels pobles de la perifèria de Palma. No hem d'oblidar que aquests nuclis presenten, en alguns casos, les mateixes condicions de població, extensió, història, etc, que les de no pocs municipis independents.

La Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, permet solucions diferenciades per a cada necessitat: entitats locals menors, ens autònoms locals, districtes i delegacions territorials de la batlia. Les entitats locals menors tenen competència, en coordinació amb el municipi, sobre: l'administració, la utilització i la conservació del seu patrimoni, el manteniment i la vigilància de les vies, els camins i béns d'ús o de servei públic d'interès exclusiu de l'entitat local menor, la concessió de llicències d'obres menors, la millora, la conservació i la reparació de vies urbanes, la neteja viària, l'enllumenat públic, les festes locals, el proveïment d'aigua i el manteniment de clavegueram, la recollida de residus, l'execució d'obres, i serveis d'interès exclusiu de l'entitat local menor i d'altres que delegui l'ajuntament.

No és qüestió de dir quins han de ser els pobles ni la fórmula que cal aplicar en cada cas; és una decisió que cada col·lectivitat ha de prendre de manera lliure, però sí que hem de recordar que Sant Jordi és el poble del municipi de Palma que es troba a més distància de Cort i que ha manifestat a través de les seves entitats socials la voluntat d'iniciar el procés per a la constitució d'una Entitat Local Menor. Reuneix, per tant, les condicions per començar un procés de descentralització municipal de manera immediata. La Federació del PSM-EN de Palma comparteix l'objectiu i dóna tot el suport a la iniciativa, en l'absoluta confiança que l'equip de govern assumirà els compromisos programàtics de l'acord de govern i que passat l'estiu iniciarà la tasca de manera valenta perquè com més aviat millor l'Entitat Local Menor de Sant Jordi sigui una realitat. El procés descentralitzador és difícil però necessari. Palma s'ha de convertir en la ciutat exemple en participació ciutadana i descentralització administrativa, i aquesta és una excel·lent oportunitat per avançar en el camí. La democràcia directa i propera és el nostre objectiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Es santjordiers se senten realment palmesans?
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris