nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

El sisè manament cívic

L'Obra Cultura Balear de Campos, entre els articles i mencions a la figura de Gori Mir Mayol publicats el passat 28 d'agost, recuperà un capítol del llibre Campos, ahir i avui titulat "Quan acabaràs l'escola". Gori Mir sintetitza en deu els manaments cívics que haurien de guiar la fe en el país i servir de marca moral i cultural al poble de Mallorca, i per extensió a qualsevol poble. El llibre, publicat ara fa trenta-cinc anys, reflecteix el romanticisme i l'idealisme dels joves professionals patriotes mallorquins que treballaven incansablement empeltant sobre soques envellides i fent planter per resembrar el país amb gent jove, formada i convençuda que era imprescindible conèixer el país i les seves característiques invisibles.

Mir pretenia arribar als més joves adventint-los que els llibres no ho ensenyen tot, del passat. La sensibilitat i el punt de vista s'aprèn del que ell anomenava l'Escola de la Vida. Gori Mir, Josep Melià i la colla d'intel·lectuals que lideraren alguns dels projectes més sòlids d'aquella conjuntura creien profundament en la formació, perquè aquest era l'únic camí per anar trobant respostes i per ordenar els materials que la vida ens ofereix de manera confusa. La història de Mallorca que transmetien en conferències, jornades i cursos era una història apassionada, crítica, ideològicament sòlida, pensada amb esquemes cívics i definida com una interpretació del passat.

De fet, en aquella mateixa conjuntura Josep Melià publicà Cap a una interpretació de la història de Mallorca (1967) -que Diari de Balears reedità el 2006, a la Biblioteca d'Escriptors Mallorquins; mentre Gori Mir editava els deu manaments cívics, arrelats en aquell gènere dels catecismes polítics i cívics que el liberalisme inventà al començament del vuit-cents per formar ciutadans, és a dir per facilitar-los el trajecte per passar de la servitud a la condició d'homes lliures. En els escrits i assaigs d'aquesta època predemocràtics i de passió per les idees, Gori Mir hi projecta allò que ha estat l'estructura del seu pensament nacional i social.

Creu que la nostra història està construïda sobre el dinamisme, la tenacitat i la capacitat de treball dels illencs; allò que ha donat fortalesa a la col·lectivitat és l'honestetat i la sinceritat, homes i dones amb principis i conviccions que malden per acurçar la distància entre allò que pensen i la seva acció. És més, Mir considera imprescindible construir una nova mentalitat societària i social, de fet afirmava: "Un dels símptomes que demostren el grau de modernitat d'un poble és el diàleg entre les gents o els grups socials que opinen de maneres diferents o que tenen interessos a defensar contraris. Sempre he cregut que per damunt les idees, les creences i els interessos, les persones haurien de trobar aquells punts comuns que poden fer possible l'entesa".

Entre els deu manaments, val la pena, en les circumstàncies actuals, triar-ne el sisè i situar-lo un punt per sobre la resta: "Sacrificaràs part del teu benestar individual col·laborant activament en els projectes col·lectius promoguts per fer possible el Progrés del teu Poble, sobretot pels qui més necessitats estan". Rellegint l'obra de Gori Mir, hom s'adona, espontàniament, que només cal acotar el cap i assumir que aquest home i el seu pensament encara no els hem col·locat al lloc on mereixerien estar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Agraït, fa mes de 11 anys
Bon article. I just!
El pseudònim Ramon Turmeda va ser durant anys el d'Antoni Roig que viu a València i publicava al setmanari Felanitx. El del comentari només pot ser el d'un mediocre escriptor egòlatra que té 50 blogs d'autobombo (amb encens als pseudointel·lectuals que li han presentat qualsevol dels seus infectes llibres). Un dels blogs l'ha batejat amb el nom Turmeda.
Gori Mir serà sempre un referent i tenim un deute amb ell, perquè cap historiador contemporani ens ha proveït de tan bones fonts com ell per pouar dins de la memòria històrica!
Valoració:1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 11 anys
Sempre li estaré agraït per la tasca de difusió de l'obra de Joan Mascaró.
Dit això, el record a primers de l'any 1982, quan el PSOE va renunciar al terme País Valencià i va ser el primer al qual vaig sentir dir l'horrible expressió de "Comunitat Valenciana". Renúncies com aquestes han fet que el PSOE estigui com està al País valencià.
Valoració:1menosmas
Per Ramon Turmeda, fa mes de 11 anys
Fullana es deu pensar que som beneits i no recordam el nefast paper que Mir va dur a terme com a polític durant la transició. Quan l'espanyolista PSOE tenia la majoria absoluta, ens va obligar a passar pel tub del retall estatutari. Així ens ha anat (basta recordar el seu invent de la bandera autonòmica, quin desastre!). Mir va ser un polític servil que se'n va anar del PSOE quan es degué adonar del mal que havia fet. Fullana, no manipuleu la història. Vós hauríeu de saber que això és molt lleig.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris