algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

Preus justos per al camp

Des de fa molt de temps es ve observant, i denunciant, que els preus que paga el consumidor i els que cobra el pagès tenen un diferencial molt gran, excessiu i injustificat. Aquesta circumstància castiga els dos extrems de la cadena alimentària: els pagesos que, amb poques excepcions, sovint cobren uns preus que no cobreixen les despeses de producció i els consumidors es veuen obligats a pagar preus molt elevats. Aquesta situació, el mes d'agost passat, ha arribat al límit de l'absurd pel que respecta a la patata.

El preu pagat pel consumidor va arribar a multiplicar per 15 el preu cobrat pel pagès. El diferencial mitjà a l'Estat espanyol va ser del 1.500%! Tot això, tan absurd, va venir de la mà de l'enfonsament dels preus en el camp i el manteniment del preu en els punts de venda. Altres productes arribaren a diferencials també molt importants: la ceba (1.167%), la pastanaga (647%), la pera (709%), el meló (620%), la tomàtiga per a ensalada (603%). Pel que fa a les produccions ramaderes, el porc (466%) i la carn de vedella (430%) lideraren les diferències més significatives. El preu mitjà de la llet en el camp va seguir per davall dels costos de producció (0,27€/litre de preu pagat al pagès enfront de 0,32€/litres de costos). El panorama en camps agrícoles com l'oliva, el raïm o els cereals no és millor i, pel que fa a l'ametla i la garrova, ja és desolador.

Segons un informe de la COAG (Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders), de cada 10 patates que es consumeixen a l'Estat espanyol n'hi ha 7 que són de fora, fonamentalment de França (50%). Pareix que els excedents de patata de diversos llocs d'Europa s'han col·locat a preus molt baixos en el mercat espanyol determinant una forta pressió a la baixa dels preus en origen. Aquest no és un fet nou, ja que al llarg dels darrers deu anys ha estat una constant i ha incidit en la desaparició del 35% de la superfície espanyola dedicada al conreu de la patata. A la difícil situació de la patata dirigida al consum intern, s'hi ha afegit la crisi de mercat de la patata primerenca dedicada a l'exportació. Tot plegat ha duit a una situació catastròfica del sector que ha hagut de fer front a preus estatals mitjans de 0,06€/kg enfront d'un mínim de 0,15€/kg de costos de producció.

En els darrers anys, uns problemes que venien de lluny no han fet més que augmentar: els costos de producció s'han disparat i els preus han caigut en picat. És per això que la crisi en el sector agrari està prenent unes formes pròpies i no manco negatives que en altres sectors, perquè quan els preus no retribueixen la feina i la despesa invertida en la producció la viabilitat de qualsevol sector econòmic és nul·la.

Els agricultors no es resisteixen a tirar la tovallola i, a pesar de tants d'obstacles, demanen una política comercial que faci possible la venda de les seves produccions i garanteixi uns preus justos. Les famoses subvencions de la Unió Europea, d'altra banda en retrocés, no serveixen de gaire cosa quan no hi ha preu pels productes. Però la gran esperança, en aquest panorama ombrívol, és que s'aconsegueixi rompre al màxim la rigidesa, i la injustícia, del mercat alimentari a través de la relació directa entre productors i consumidors.

El fenomen conegut com a "venda directa", des de la pròpia explotació o des de punts de venda dels propis pagesos, de manera individual o associada, està creixent de manera exponencial, entre altres coses per la garantia de qualitat i frescor d'aquest sistema comercial.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Sa cooperativa Agroeivissa ha manifestat es darrers dies sa seua disposició a obrir punts de venda propis per a donar una sortida digna an es camp eivissenc i no afavorir intermediaris. Per altra banda cal recordar que en es establiments hotelers de Balears a penes es consumeixen productes propis i això perquè no dóna la gana an es nostres (bé, seus) hotelers
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris