algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

En temps de veremes, tots los cistells són bons

Continuen les veremes de setembre, que són les millors, si els raïms tenen dolçors, cosa que enguany és prou destacable. Aquesta feina ocupa molta gent a les Balears. Les comarques productores de vins viuen el tragí que implica una nova collita. El principi d'una nova anyada. Convendrà tranquil·litat atmosfèrica, cosa que en aquest temps mai no es pot garantir. La verema s'inicia al voltant de la Mare de Déu fins a Sant Miquel. Les vinyes es troben a la recta final. Sobretot ara, quan algunes varietats són més primerenques que les que posaven abans i sembla que el temps s'acceleri cosa grossa. El most es troba en perill si cau alguna calabruixada abans de la verema. Setembre són quatre capvespres que volen i una baixada de les temperatures que ja vol ser coneixedora. Tot, com sempre, a ritme de vertigen.

LA TARDOR, AL CAP DE CANTÓ. S'han netejat els cellers i els preparatius per a la verema fan d'aquesta activitat frenètica el miracle anual del most que brolla. Una activitat que convé acabar amb un sopar de productes típics. Convidats, aficionats i professionals dels cellers s'ajunten per a la recollida del raïm.

Cada any creix la gent interessada a participar en aquesta activitat, que arreplega amics i fins i tot agricultors en una nova verema. Es tanca un cicle, però la roda del temps, no obstant això, continua rodant. Malgrat el que passi durant el cap de setmana -des del punt de vista meteorològic volem dir-, la possibilitat que torni l'anticicló és absoluta. L'estiu no s'ha acabat i la tardor haurà d'esperar.

LA DANSA DELS TRINXETS.Diu el refrany que si el setembre és vermador el vi serà bo i millor, i qui té vinya i no té trull del seu vi no en faci orgull. El tall de vermadors, trinxet en mà, omplirà paners, cistells i portadores per a realitzar una verema que enguany es presenta de bona qualitat, tot i que no d'excessiva abundància.

Dimarts, dia 8, arriben les marededéus trobades de setembre, reinterpretació de la festivitat catòlica del naixement de la Verge Maria, festa de nombroses advocacions. És celebrada, en diversos dies, a gairebé una vintena de pobles o ciutats de les Illes. Diuen que si plou durant aquesta festa les llavors es dispersen i el camp queda fertilitzat.

SANT NICOLAU TANCA LES FESTES EN CLAU.A Maó, les festes de la Verge de Gràcia tanquen la temporada festiva de l'estiu, encara que a Menorca diuen que és Sant Nicolau, com a patró dels infants en general -i fins aquí tot normal- qui les tanca. Sant Nicolau, dijous dia 10, se celebrarà a dalt del Toro.

També és el patró de Cas Concos. Com que la lluna vella setembrina d'aquests dies set llunes endevina, i el Nom de Maria aigua envia, convé no oblidar-ho ni un moment. Això serà dissabte que ve, temps més que suficient per haver fet un pensament. Llavors, potser, l'arribada contínua de masses d'aire de latituds septentrionals posi un toc de variabilitat al temps. Queden dues setmanes d'estiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris