algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Tornar a armar la senalleta

Des d'aquesta setmana, una cadena d'hipermercats no dispensa bosses de plàstic, de franc. O no sé si hauríem de dir que no en fa tudadissa. No entraré a analitzar si ho fa per motius econòmics o per motius ecològics. O si per ambdós, per allò dels efectes concatenats.

Això vol dir que els usuaris d'aquests hipermercats hauran de tornar a armar la senalleta. O un altre succedani: bossa ecològica, carret, capsa de cartró, etc. També és possible, si la competència observa que no es perden clients si no es dispensen bosses de plàstic, que aquests actuïn d'una manera semblant i, després, per un efecte dominó o perquè el govern ho gravarà amb un impost, la mesura es pugui estendre al petit comerç.

Si això passa, i esperem que sí, em referesc a la desaparició de la bossa, no a l'import, suposarà un fenomen digne d'estudi per part de sociòlegs i altres doctes il·luminats que tenen cura dels sempre, ai las!, imprevisibles comportaments humans. Perquè s'haurà produït un fenomen que consistirà en la reeducació. O si ho voleu, l'adaptació al medi, la supervivència en circumstàncies adverses. Jo he viscut, he fet de placer al mercat de l'Olivar, temps en què la bossa de plàstic era un objecte ben prescindible.

Fins i tot, en alguns llocs, si la compra no era voluminosa, les transparents es cobraven, dos reals, i les d'ansa valien un duret. Deu fer trenta anys llargs, només pocs productes de fruita i verdura hi anaven: les mongetes, les tomàtigues, les cols de Brussel·les i poca cosa més. La gent sabia comprar, venia amb el carret o la senalla i comprava allò que havia de menester per odre invers de com havien d'anar col·locats. Els més densos, a davall (patates, cebes...) i els més delicats, en últim lloc.

Llavors, cronològicament parlant, curiosament varen ser aquests grans establiments, o els seus més immediats precursors, els que generalitzaren la bossa de plàstic fins a uns límits que podríem catalogar de tudadissa. I arrossegaren els petits comerços a imitar-los, si hi volien competir. Aquest fet m'ha provocat dues menes de reflexions una miqueta antagòniques. Per una banda, no crec que la gent torni a comprar com ho feia abans, entre d'altres coses, perquè són molts els elements contextuals que haurien de canviar: el temps disponible, la compra com una necessitat i no com un oci, etc. Per tant, per aquest cantó, s'invalidaria allò que els entesos en diuen teoria pendular de la història. Si aquest procés, el de la desaparició de la bossa de plàstic, tira endavant, no podrem afirmar allò de "no hi ha temps que no torn!", car només algunes coses hauran canviat, però no hi haurà hagut retrocés.

Per altra banda, qui ens hauria dit fa dos anys que les bosses de plàstic desapareixerien dels hipermercats, que hauríem de fer les compres quotidianes prescindint de la bossa de plàstic? Això vol dir que els processos humans no són immutables i que hi ha coses, com la compra, que es poden organitzar d'una altra manera, potser més racional i tot.

I qui parla dels processos organitzatius quotidians pot parlar també d'altres processos d'organització. Ara veus, les de sempre i en la mesura de sempre, s'han alçat contra una referèndum, no sé si dir més aviat simbòlic, a Arenys de Munt. Bé, potser aquestes picors que la qüestió suscita, per ventura amb el temps, desapareixeran. Com la bossa de plàstic. Tot és una qüestió d'economia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Maria, fa mes de 11 anys
Per treure el fems se suposa que ja no n'empram perquè reciclam, o això fem en molts de municipis de Mallorca. Només el que no es pot reciclar ho treim amb bosses, segur que ens donaran una alternativa així com ens la donaren amb l'orgànic, en el meu municipi no pagam les bosses, les demanam. No sé com funciona als altres llocs, però supòs que es farà d'una manera semblant.
Valoració:0menosmas
Per Neta, fa mes de 11 anys
I quines bosses farem servir per treure els fems? Claro, les haurem de comprar.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris