muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Barcelona, tercera en felicitat

Barcelona és la tercera ciutat més feliç del món: ho diu el Forbes, la revista nord-americana que fa anys que publica la relació dels homes més rics del món, i que ha esdevingut una mena de proveïdor autoritzat de rànquings planetaris: les dones amb més poder, les empreses amb més beneficis, les models que més guanyen, les millors ciutats per a solters, els vins més cars, els millors llocs per fer negoci, etc. Tot, com podeu veure, rànquings amb glamur: les estadístiques sobre mortalitat infantil (posem per cas) són a una altra banda, i no encaixarien en aquest paradís de paper cuixé. Res a dir: no hi ha cap mirada al món que no es faci des d'un angle determinat o a través d'uns vidres d'un color o un altre.

Doncs bé: Barcelona és la tercera ciutat més feliç del món. O millor dit: la tercera ciutat del món entre les percebudes com a llocs feliços. Perquè el rànquing s'ha fet amb una enquesta que no mesura la valoració de la felicitat pròpia dels habitants de les diferents ciutats, sinó les opinions que 20.000 internautes (diu que de diferents països, però hem de suposar que de majoria nord-americana) sobre quina seria la ciutat on podrien ser feliços. L'enquesta, per tant, no ens parla tant de les ciutats que apareixen a la llista com de la imatge de la felicitat que té el tipus de gent que participa a una enquesta electrònica del Forbes.

La cosa es veu clara amb la ciutat que lidera la classificació: Rio de Janeiro. No hi he estat, i estic segur que és un lloc meravellós i en el qual es pot trobar la felicitat, però l'òptica que en fa la ciutat més feliç del món és, certament, parcial: platja, samba i Carnaval. Les persones que la varen votar potser no tenien gaire notícia de les 7.089 persones (19 cada dia) que hi varen morir de mort violenta durant l'any 2008, ni de les mortíferes topades entre la policia i les bandes que tenen lloc a les favelas. Insistec que segur que Rio té el seu costat paradisíac, només vull fer veure que també té un costat que, com tantes altres coses, des de Forbes no s'acaba de veure.
La segona ciutat és Sydney, i Melbourne la cinquena: Austràlia deu ser vista com l'escenari de Cocodrile Dundee. I Barcelona, com dèiem, la tercera. Madrid, per cert, ocupa el sisè lloc: Austràlia i Espanya són els únics dos països que aporten dues ciutats al top ten.

Tornem a Barcelona: segons el comentari del Forbes, és "la clàssica ciutat mediterrània" i entre els seus grans atractius hi ha el de tenir un dels millors equips de futbol del món. Sí, sí: l'edició digital de la revista inclou unes fotos per a cada ciutat, i, si per a Rio la imatge és de Carnaval i per a Sydney és una fantasia marítima (un home navengant amb una barca en forma de guitarra), per a Barcelona és la de l'autobús del triplet aclamat per una multitud enfervorida. Hem de concloure que si l'any que ve la Champions viatjàs a una altra capital europea s'enduria amb ella ni més ni menys que la felicitat.

Completen la llista Amsterdam, San Francisco (única ciutat nord-americana: la felicitat sempre és a una altra banda), Roma, París i Buenos Aires. Coses com els coffee-shops i l'orgull gai confereixen a les ciutats aura de felicitat. No serveix de gaire que els savis ens hagin advertit durant segles que la felicitat no l'hem de cercar als decorats externs de la vida. Els homes segueixen oblidant, com va dir Locke, que la felicitat humana és una disposició de la ment i no una condició de les circumstàncies. O per dir-ho amb Unamuno (les pàgines web de cites ajuden, però n'hi ha tantes que també heu d'apreciar la feina de seleccionar les frases més escaients), un dels avantatges de no ser feliç és que es pot desitjar la felicitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
Jo tampoc he visitat Rio de Janeiro ni Sao Paulo però totes ses referències que m'arriben són de dues ciutats infernals. A més, Eivissa té molt de carnavalesc en s'estiu i és s'illa de Balears amb més baixa qualitat de vida. Així i tot, m'hi sent bé. I això que Barcelona i Madrid es trobin en es mateix país..., deixem-ho en es mateix estat
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris