nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

El difícil camí cap a un canvi progressista (II)

La present legislatura començava amb un PP que a pesar de tot allò que va fer a la campanya electoral no aconseguí la majoria absoluta. La qual cosa feia possible un canvi que provoqués la ruptura amb l'etapa anterior, per acabar amb la corrupció i dignificar la vida democràtica. Aquest era l'objectiu fonamental i només es podia aconseguir amb un Pacte de centreesquerra amb UM, PSOE i Bloc.

Aquest pacte va resultar molt positiu no tan sols perquè trencava amb l'etapa anterior, sinó pel programa polític que es va signar que obria les portes a un canvi de model territorial, social i cultural, i a més, perquè corregia un important error de l'anterior Pacte de Progrés, donant la presència institucional a cada força política segons la representació que tenia.

Quan vàrem acceptar participar en aquest Pacte de centreesquerra, des del Bloc per Mallorca érem conscients que el programa pactat no assolia, ni molt manco, tots els objectius que marcava el nostre programa i així mateix érem conscients de les dificultats quotidianes que comportaria la gestió política amb un pacte d'aquestes característiques, del que formava part un partit que havia governat a l'etapa anterior .

Però, des del primer moment, vàrem ser conscients que allò que ens demanaven els nostres electors no era mantenir-nos immaculats sinó assumir tots els riscs que calien per aconseguir introduir els canvis que la nostra societat demandava.

El pecat original que cap baptisme podrà esborrar és la construcció de Son Espases. Així mateix l'aparició pública de presumptes casos de corrupció, comesos en èpoques anteriors, que ha afectat els nostres socis d'UM, han provocat no poques situacions difícils. De la mateixa manera les dificultats internes que ha tingut aquest partit per adaptar-se a la nova situació i als seus canvis de lideratge, ha provocat alguna situació d'inestabilitat.

La crisi econòmica que vivim ha provocat situacions de dificultats greus per a les persones, que no prevèiem en el moment d'elaborar el programa pactat. Davant aquesta conjuntura desfavorable tant el Govern de les Illes com els governs dels Consells han adoptat una bateria important de mesures positives per enfrontar aquesta desfavorable situació econòmica.

Com tothom sap, la present crisi és conseqüència de la crisi mundial, però també de l'esgotament del nostre model productiu basat en el turisme i la construcció. És per això que les mesures per pal·liar les nefastes conseqüències de la crisi sobre les persones són molt importants, però no ho són menys la introducció de canvis estructurals en el nostre model productiu. El mateix Alexandre Forcades, President del Cercle d'Economia, feia al·lusió, recentment, a aquest element. Doncs bé, tinc la impressió que tant en la política turística com en l'econòmica en general s'estan aplicant mesures conjunturals necessàries però no suficients, i no hi ha el coratge i l'audàcia adients per enfrontar els canvis estructurals de model.

Ara bé, en allò que fa referència a les polítiques mediambientals i de defensa del territori cal esmentar l'important paquet de zones protegides a través de la Llei de Mesures Urgents, a les quals hem de sumar Es Guix i Son Real a Mallorca, a més de l'aposta decidida pel transport públic per carretera i l'electrificació del tren i el desdoblament des d'Inca fins a l'enllaç.

En polítiques socials, l'aprovació de la pionera Llei de Serveis Socials, el desplegament de la Llei d'Atenció a la Dependència, la recuperació de la gestió pública de Residències per a gent gran, l'ambiciós Pla d'Escoletes Infantils, la recuperació de l'Institut de Salut Laboral i la significativa baixada en la sinistralitat laboral, a més de la recuperació de la concertació social amb la signatura d'un nou Pacte per a l'Ocupació.

La nostra Comunitat s'ha reincorporat a l'Institut Ramon Llull i s'ha creat la Fundació per a la Memòria Històrica, a més de tot un seguit de mesures destinades a la dignificació de les víctimes de la guerra civil i la repressió franquista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris