muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Biografia de García Lorca

Fa setanta-tres anys de l'assassinat de Federico García Lorca. I tot i l'oposició familiar, sembla que ara (finalment!) s'obrirà la fossa on diuen que hi ha les seves despulles. Tanmateix, cas de localitzar-les, la Junta d'Andalusia no ho farà públic si no disposa del consentiment dels familiars més pròxims. El misteri de la localització de la tomba de Lorca supera el de la seva mort. Per una raó molt senzilla. Lorca no reposa entre Víznar i Alfacar. Els altres que diuen moriren amb ell, sí. A la fossa hi ha el mestre Galindo, els dos banderillers i un moix que tenia una mirada profunda i silent com la del poeta. Així que no cal plorar-lo: amagueu els llençols liles i gireu totes les Marededéus adolorides cara a la paret. No hi ha Divendres Sants inacabables. No hi ha tragèdia que pugui ésser esculpida amb tinta. Federico va ésser detingut el 16 d'agost de 1936 en el pis de la família Rosales i el conduïren als calabossos del Govern Civil de Granada.

Fora, udolaven els cans. El Marronero, Manuel Luna, El Chato de la Plaza Nueva, El Panadero, Ruíz Alonso... Tots alhora i cadascun pel seu compte l'haurien pogut assassinar. I de fet, la matinada de dia 20 assassinaren un moix negre, de casa bona, que va sostenir-los la mirada des d'una superioritat moral infinita. Entre Víznar i Alfacar, els arqueòlegs trobaran una cua de moix, dos parells de banderilles, un llapis i una goma d'esborrar. Però no trobaran Lorca, encara que no ho sabrem. Lorca no hi és, perquè mai no va ésser allà. Quan dia 17 d'agost, a primera hora, Pepe Rosales va acudir al Govern Civil per alliberar-lo, Lorca ja no hi era. S'havia fugat amb un tinent de la Legió i la parella esperava en el port de Cadis el moment de pujar a un vaixell italià que els portaria a l'Argentina. Mai no viatjaria a Víznar, Lorca, ni baixaria a una fossa amb mortalla de lluna. A Buenos Aires, ell i el seu tinent llogaren un piset i maldaren per trobar feina.

El tinent en va trobar de barber. Lorca d'aprenent a una carnisseria i, d'aquesta època, circula una fotografia: la cara de Lorca guaitant, de darrere el taulell, entre les cuixes sangonoses d'un bou escorxat. Mentrestant, el mite del poeta perdut en un indret de Granada, creixia. Neruda i Alberti escrivien, amb tinta vermella, paraules que tenien sang i musculatura i anaven a parar, com si fossin pètals, a la fossa de Víznar. Madrid, 1942: Miguel de Molina rep una pallissa brutal per la seva condició d'homosexual. No és cert. Els agressors eren falangistes i policies que volien saber on era Lorca. No els interessava Lorca, sinó el tinent, perquè Millán Astray volia passar comptes amb ell. La notícia va arribar a Buenos Aires, i la parella va optar per ésser més discreta encara. Un dia el tinent no va tornar a casa i Federico va aprendre a ésser més reservat. Res d'escriure: res de cantar: res de riure. Habitava a tocar de les barcasses i feia collars amb bales d'argent.

Va envellir tot sol, assegut prop del balcó que mirava al riu. Del tinent mai no en va tornar a tenir notícies. De tant en tant, a la primavera, veia volar un borino negre que se li assemblava, però no feia patent cap emoció. A tot estirar arquejava les celles, mentre seguia amb la mirada el vol. No havia estat a Víznar. Mai no s'aturaren els rellotges a les cinc de l'horabaixa. A la fossa de Víznar hi ha un moix: un moix negre que solia adormir-se sobre la falda de les gitanes que seien en el portal i feien cistelles de vímet. Heu sentit, en el palmell d'una mà, el batec del cor d'un aucell alentir-se fins que s'atura...? Així va morir, Lorca. Anònim. Insignificant. No sonaren els clàxons.

Nota: Aquesta és la meva versió de la biografia lorquiana. Més creïble que la de Gibson, atès el secretisme amb què la família del poeta i la Junta d'Andalusia es disposen a emprendre l'obertura de la fossa de Víznar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per indesinenter, fa mes de 11 anys
Que fort! I que alliçonador front al negoci "pòtum" de la miserable família del poeta!
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris