nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Els futurs songotleus

Primer va esclatar la guerra a Son Gotleu. Després, gitanos i negres volgueren donar visibilitat a la seva bona voluntat i escenificaren un tractat de pau que, ni havien passat dos dies, fou desautoritzat per l'associació de veïnats Orson Welles, amb Ginés Quiñonero de cap més visible i un edil del PP per si l'agitació defallia. (Què no hauria fet Orson Welles amb Ginés Quiñonero i una càmera?). Entre la pipa de la pau i la fletxa rompuda de Quiñonero, la batlessa de Palma és entrevistada en una emissora de ràdio: acaba de venir d'acomiadar-se del rei Joan Carles I i encara li queden roïssos de l'emoció de l'encontre. Agraeix públicament que, l'endemà dels atemptats, la reina Sofia i les infantes -o només una?- fessin de ciutadanes normals (?) mirant mostradors per Jaume III. Aquest gest, pel que es veu, ens encoratjà a tots. La gratitud és la virtut que més ennobleix la persona humana.

Però a l'entrevista surt la qüestió de Son Gotleu, i la batlessa, a qui no afagareu mai amb la guàrdia dialèctica baixa, enumera les coses positives que el seu govern ha fet per a Son Gotleu, destinades a dignificar la vida en aquesta barriada, o almenys a frenar-ne la degradació. Sorprèn que, amb el que ha fet aquest govern municipal, Son Gotleu no sigui un oasi de pau intercultural, interètnica. És com en aquella comèdia de Ruiz i Pablo, en la qual se'ns conta que s'operació ha anat molt bé, però sa madona és morta. Ningú no pot dubtar de la bondat de les mesures ja preses ni de la dels projectes en distintes fases de disseny o d'execució. Però la pura veritat és que Son Gotleu és un lloc inhabitable, un espai urbà on totes les administracions implicades han fracassat fins ara estrepitosament: un fracàs que se substancia amb la destrucció de vides humanes, en les quals els governs successius han injectat el verí de l'amargura i la desesperació. Davant aquestes situacions, els governants relacionen els actuals esforços i n'anuncien d'altres de més feixucs encara: com si en el seu viacrucis renunciassin, a partir d'ara, a veròniques i cirineus.

Tanmateix, la transformació de Son Gotleu en un espai apte per a viure-hi persones humanes no és una tasca de la qual s'albiri a l'horitzó un final feliç. Quan comencen a néixer els problemes, cada dia que es perd equival a un any de treball ajornat per a redreçar les coses. Ara mateix, estan naixent songotleus en alguns punts de Palma, a la vista de tothom. Se'ls veu créixer a poc a poc, però els ciutadans no veim que s'hi actuï de manera concloent per estroncar allò que ja és i/o s'endevina com a futur problemàtic. Als governants, si fóssim una societat com toca, els exigiríem sense pietat que resolguin els problemes quan encara tenen solució. Però s'aprofiten del nostre inhibicionisme endèmic per dedicar-se a crear grans obres immortals, amb pressuposts que els ciutadans de dia feiner no sabem ni imaginar, mentre els problemes avancen cap a aquell estadi en què no queda més remei que triar entre els mals insuportables i els mals irremeiables.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 11 anys
A Vila d'Eivissa hi ha Sa Penya, que ve a ser un Ço'n Banya, i Ses Figueretes, que fa de Ço'n Gotleu. També Sant Antoni té quelcom de Bronx
Valoració:7menosmas
Per Sergi., fa mes de 11 anys
A on es vèu el nostre inhibicionisme endèmic és en la insoportable recollida de fems nocturna.Renous i siulos tot el vespre.Piii-pii-pii-piii....minuts i minuts a les 4 de la matinada i molt de renou i ningú protesta ni ningú plantetja res per canviar tot aquest merde.És una recollida Mal Organitzada,renouera,què molesta a totes ses personas normals i ningú protesta.
Valoració:5menosmas
Per Don Tú., fa mes de 11 anys
Pere Garau, amb xinesos i tot, que callen de moment.
Valoració:3menosmas
Per jo, fa mes de 11 anys
Podrem triar entre els mals insuportables i els mals irremeiables. I entre les persones humanes i les persones inhumanes, no?
Valoració:7menosmas
Per FGL, fa mes de 11 anys
Pere Garau, el proper songotleu.
Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris