muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Banyuts i...

Fa uns dies va aparèixer la notícia de la possible reducció de conselleries al Govern de les Illes Balears. Hi ha decisions polítiques que es prenen en virtut de la seva efectivitat, i d'altres es prenen en virtut dels seus efectes simbòlics i/o mediàtics. La reducció de conselleries pot formar part d'aquest segon grup, però, a més, denota elements greument denunciables. Què vol dir que s'han de reduir conselleries o que es poden reduir despeses supèrflues, tal com ha anunciat el Govern de l'Estat? És que fins ara es podien consentir despeses supèrflues? És que fins ara es gastava innecessàriament? On és l'eficiència de recursos i l'eficàcia de gestió? És que, d'altra banda, tenim conselleries que no són necessàries? Què significa eliminar conselleries, eliminar un conseller, alguns directors generals i alguns càrrecs de confiança?

En realitat, eliminar una conselleria pot tenir un impacte econòmic d'uns 500.000 euros anuals (ja que només es reduiran càrrecs públics, perquè no es poden eliminar funcionaris que hauran de continuar treballant), una quantitat important però ínfima dins un pressupost que suposa centenars de milions d'euros. A més, però, alerta amb allò que es transmet quan s'anuncia una reducció com l'esmentada, perquè després apareixen les preguntes que heu pogut llegir més amunt. En realitat, es transmet el missatge que fins ara s'han creat càrrecs no productius, i aquest missatge no és gens bo per a unes institucions públiques i uns polítics el funcionament dels quals és posat sovint en qüestió. Per tant, val més que el Govern inverteixi temps i esforç a fer projectes i a executar polítiques que posin de manifest la seva utilitat, la necessitat de la seva existència i el valor de la seva tasca.

I si parlam de doblers, parlem de finançament i reconeguem que, si no tenim doblers, el primer que hem de fer és revisar un finançament i una relació amb l'Estat que, tot i els avanços, continua essent perjudicial per als ciutadans de les Illes Balears. Lluny d'aquesta revisió de la relació Estat-comunitats autònomes, el terreny s'embruta més ara amb les declaracions del ministre Corbacho. Diari de Balears informava fa uns dies: "El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha advertit avui que les comunitats autònomes hauran de pagar el subsidi de 420 euros als aturats que han quedat sense cobertura quan passin els sis primers mesos dels quals l'Estat es fa càrrec". Ja tornam al mateix de l'ajuda dels automòbils, que al final hem acabat pagant, en part, les comunitats autònomes! Estam cansats de veure com l'Estat assumeix compromisos a càrrec als doblers gestionats per les comunitats. Ja està bé de banyuts i pagar el beure; ja està bé de pagar els "capritxos" dels altres; ja està bé que l'Estat convidi a sopar amb els nostres doblers.

El senyor Celestino Corbacho té un pressupost propi, el del Ministeri de Treball, i no té per què comprometre un pressupost, el de les comunitats autònomes, que no gestiona i del qual no n'és responsable. El senyor Corbacho sembla no conèixer el drama econòmic que estam vivint unes comunitats assetjades per la crisi i per un finançament irregular i insuficient. I, per favor, ja que Corbacho no s'encomana a ningú, ni demana opinió per donar els seus 420 euros, que no condicioni els nostres 420! Uff, i és que Madrid sembla tan enfora de pertot que un ja no sap si ho fan per desconeixement, per ignorància o per menyspreu. El que sí continua menyspreant tothom és l'entrenador del RCD Mallorca, Gregorio Manzano. En una sola setmana Manzano ha dit que la propietat fitxa sense tenir en compte la seva opinió, que la plantilla que té és insuficient, que diumenge es va guanyar contra el Xerez quasi per casualitat, que no sap si amb aquest equip es pot aspirar a res, etc. El nou conseller delegat del Mallorca, Martí Asensio, ja ha explicat que li sobta que el món del futbol sigui diferent a la resta perquè és l'única empresa on un empleat -l'entrenador- diu al propietari què ha de fer i com ho ha de fer. Veurem quant de temps més aguantarà la propietat del Mallorca els insults del tècnic andalús.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris