nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Carlos González i els madriletas

No sabem per quins motius reals Mateu Alemany no ha venut el Mallorca a Carlos González, però hauran estat molts els mallorquins -i no tots ells necessàriament mallorquinistes- que, en saber-ho, han fet un alè. Potser Carlos González hauria fet un gran equip. Tanmateix, mai no hauria encaixat a l'Illa. Per allò que Pep Guardiola diu tenir nas. Qüestió de feeling, ja m'enteneu.

Carlos González és un exponent paradigmàtic de la cultura de l'exhibicionisme econòmic. Agafeu el marc estàndard del món yuppie i col·loqueu-l'hi, no hi desentona. Sala de juntes a l'àtic d'un gratacel, un moble-bar més ben assortit que l'estoig de llapis, i una gran habilitat per a fer un paner amb quatre esquerdes de canya. Carlos González té tots els trets propis del madrileta que ha ascendit de dos en dos els esglaons de l'escala social i, en un replà de les altures, ha descobert que en el Asador Donostiarra, a més a més de pintar-la, es menja beníssim. Algun dia s'haurà d'estudiar la devoció dels madriletas per la cuina basca, inversament proporcional a la borradura que els provoca qualsevol altra manifestació del basquisme.

Però tornem a Carlos González, l'home que volia comprar el Mallorca i, en el darrer moment, s'ha quedat sense joguina a les colònies. Cas de comprar les accions de Mateu Alemany, hauria visualitzat la invasió de l'Illa per part dels madriletas, pacífica, però empipadora. Els madriletas -no els madrilenys: González és de Tenerife- són els únics europeus que s'han deixat seduir per la vocació mediterrània de la Corona, encara que no han entès res de res, perquè han considerat Mallorca una prolongació geogràfica de Soto de la Moraleja o de Boadilla del Monte. Els observem més els nadius a ells, que no ells a nosaltres.

A posta sabem que hi ha diferents grups socials de madriletas, independents els uns dels altres -els dels iots, els provinents de l'empresa privada i professionals liberals, els funcionaris-, encara que hi observen trets comuns. Tots són del Reial Madrid (com a símbol inequívoc de vocació europeista) i tenen passió per omplir el rebost i l'armari. Fan la sensació d'haver guanyat molts de diners i d'haver-los guanyat fàcilment. De viure, fins i tot, un pèl per sobre de les seves possibilitats reals. No cauen simpàtics. Tenen la capacitat de comunicació dels madrilenys d'arrel, però no aconsegueixen (probablement perquè no s'ho proposen) dissimular una doble prepotència: la de la procedència geogràfica i la de la posició social.

Un temps els madriletas eren pocs. Pedro Jota, els Obregón (d'Ana) i els Sáiz (de Carlos), tots a la Costa dels Pins. De manera que Son Servera aguantava la creu, i la resta de l'Illa li feia costat. Darrerament, però, s'estenen com a taca d'oli. Prenen possessió de la terra i pretenen que sigui una projecció de la seva. Envaeixen les grans superfícies, Jaume III, les parades de fruita de Vilafranca. Són inconfusibles. Els homes oscil·len entre els quaranta-cinc i els seixanta anys i usen dos colors bàsics de roba, el blanc i el blau.

Les dones solen lluir pareo. Allà on vages, com veges faces. El problema d'ells és que no deixen d'actuar a la seva manera, perquè ni es plantegen que han sortit de casa seva. Hi insisteixo: si Carlos González no compra el Mallorca, millor. Fem un alè.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
I altre tant de "Diez en Ibiza"
Valoració:1menosmas
Per Conxa, fa mes de 10 anys
la màxima exposició dels "madriletas" és la seria de Tele5 "Un golpe de suerte". Una servidora fent la miloca amb el comandament hi va caure i quan va veure que estava rodada a Mallorca si va aturar. Per anyorament del paisatge. Un desgavell, mesclen llocs sense cap criteri, i les úniques referències a la "mallorquinat" és que dos personatges s'anomenen Pep i Xisco i un dia ensaïmades per berenar. Arreu de l'estat tendran una visió de Mallorca on tots són "madriletas" i no hi ha cap mallorquí.
Valoració:4menosmas
Per Pere Faveta, fa mes de 10 anys
Molt ben explicat. Per això mai de la vida s'havia de vendre el Mallorca. Potser n'Alemany estigui cansat (jo també ho estaria) però me sembla molt bé. Els doblers no ho són tot.

Visca el Mallorca, Mallorca i els mallorquins!!!!
Valoració:3menosmas
Per Vudyalien, fa mes de 10 anys
Si, així son els madriletas, els has clavat Llorenç, i tambe se donen a coneixer perque tot d'una que poden diuen: "soy de Madriz!!!"
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris