algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 24°
25°

Agricultors i paisatgistes

A Maria de la Salut, el professor Tomeu Pastor hi té, d'herència, una finca de quatre quarterades. En dic així, finca, perquè altre temps, i malgrat la tendència al minifundi de la terra per la justa repartició entre els hereus, quatre quarterades no eren res de l'altre món: aleshores la terra era molta o poca segons allò que el seu cultiu podia aportar a l'economia domèstica. Quatre quarterades de secà eren un bon tros, però no se les denominava finca ni finqueta. Ara, quan del que es tracta és de mantenir la terra en condicions decoroses i sense perdre-hi massa doblers, quatre quarterades són tota una finca. Per dur-la endavant, la feina al camp t'ha d'agradar molt, t'hi has de desllomar i no et pots permetre gaire llicències vacacionals. Ara bé, com hi disfruta Tomeu Pastor, no trobareu gaire gent disfrutant amb altres activitats, des de discjoquei fins a austronauta.

El que té la felicitat humana és una força expansiva que embolcalla l'entorn de qui en genera. La felicitat -per dir-ne així, de l'harmoniosa i positiva relació amb la terra- de Tomeu Pastor s'encomana a tota aquella persona que l'acompanya una estona per comprovar in situ la bona salut dels seus tarongerars i dels seus figuerals, en els quals hi ha representades totes les varietats conegudes d'aquests arbres. Com és natural, aquesta agricultura no es pot viure com a entreteniment: s'ha de respectar la terra tractant-la de la millor manera perquè doni els seus fruits. Descartats, per tant, els sentiments de nostàlgia o de fidelitat a la tradició.

La terra ha de produir. Segons Pastor, només hi ha dues classes d'agricultura, la bona i la dolenta, classificació que, si en un principi sembla de pa amb fonteta, en realitat conté tota una filosofia d'obertura a tota casta de tecnologies i de productes, però rigorosíssimament seleccionats perquè s'apliquin de manera que es mantengui l'equilibri entre la novetat i la tradició: sempre amb la tendència a fer una agricultura neta. Un home sol, per dur amb ordre aquesta terra treballant els dissabtes i diumenges i un capvespre entre setmana, naturalment ha d'organitzar la finca segons aquestes disponibilitats de temps. Així, dóna prioritat als arbres, que el degoteig manté amb una frescura i una ufanor d'allò més optimistes. Passejar-se per la seva finca és un plaer que la gent de la meva edat disfruta amb tota la seva extensió i que s'hauria d'ensenyar els més joves a valorar.

Tomeu Pastor és d'aquestes persones que les autoritats en matèria agrícola haurien d'escoltar amb molta atenció. Sap que la terra ha de produir i que el seu abandó profana el paisatge. Com ell, molts d'agricultors mantenen una certa dignitat del país a través de l'agricultura i l'ennobliment del paisatge, però duen un corcó que podria arribar a debilitar el seu entusiasme: una certa sensació que la seva manera d'entendre i de viure l'agricultura és una aventura personal i en soledat. I és una llàstima que les seves idees i la seva experiència, que podrien enriquir l'acció política en el ram, no la fertilitzin.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Prof. Dr. José Adolfo Iriam Sturza/UFMT/BRASIL, fa mes de 10 anys
Terra-mãe e capital-pai. Infelizmente a mãe terra de nossos antepassados, indígenas, nativos, paysanos foi abocanhada e feita refém pelo pai capital. Entretanto sabemos que a figura materna é quem gera a VIDA, desde seu início. A terra-paisagem também vai ficando longe de nossos olhos, longe de nossa memória e, mais grave, longe de nosso corações.
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 10 anys
És ben veritat que s'abandó de sa terra profana es paisatge i si no anau a Eivissa i ho veureu; avui surt una queixa en es diaris d'Eivissa (Diario de Ibiza i Última Hora) des pagesos eivissencs (sí, encara n'hi ha) en es sentit que a penes poden treure res de ses seues explotacions i que sovent, a causa des intermediaris, hi ha un desfasament des 400% entre allò que guanyen i allò que en paga es consumidor
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris