nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

L'oportunitat del PSOE

Fins ara, la legislatura no ha estat com per tirar coets. Ha passat grisa i, a segons quins moments, negra. No es pot dir que Francesc Antich hagi estat d'allò més brillant d'ençà del juliol de 2007 fins ara. Si hagués convocat eleccions per al 7 de juny, coincidint amb les europees, possibilitat que acaricià en alguna ocasió, a hores d'ara ja no governaria. Va superar la temptació i ha entrat en un estiu que pot ser el punt d'inflexió de la legislatura. Per passar de la grisor de la primera part a una certa brillantor de la segona, que per ventura no enlluernarà a ningú però pot ser -almanco això: ho pot ser- bastant més profitosa per als interessos del PSOE.

Partint de l'evidència que els socialistes -com deixà clar el 7 de juny- continuen restant distància en relació al PP, tot i que no compensen possibles minves dels seus aliats, i que l'acord sobre el finançament autonòmic -tancat aquesta setmana- és un èxit polític per a Antich i Carles Manera -és a dir per al PSOE-, les perspectives que se li obren, al president, per a la segona part de legislatura són bastant bones. Sempre estarà llastat, com és lògic, per la seva marca nacional i, per tant, vés a saber què pot passar per aquest costat. Però a efectes estrictament regionals, té davant seu una oportunitat d'or.

L'èxit assolit amb el finançament, amb l'arribada -entre enguany i 2011- de 1.275 milions d'euros addicionals, li atorga un coixí econòmic de primera magnitud. Podrà eixugar deute i, sobretot, afrontar una política social ben nodrida de doblers que li pot donar unes possibilitats polítiques que cap president hagi tengut mai a la seva mà. Se sol atribuir a Gabriel Cañellas el dir que una catàstrofe -com una inundació- dóna al president més vots, si sap actuar correctament socorrent els afectats, que qualsevol altra cosa. A hores d'ara no estam davant d'una catàstrofe social a causa de la crisi, però a la tardor pròxima la situació pot empitjorar -així ho espera el Govern- fort ferm. Encara que pugui semblar un tant cínic, això de voler treure rèdit partidista d'una situació tan dolenta per a tantes famílies balears, el cert i segur és que Antich la té davant, aquesta situació perfecta, per si la vol aprofitar. Perquè tendrà molts de doblers per lluir.

A més, l'acord de finançament sumat al fet que enguany el govern nacional invertirà a la nostra regió uns 500 milions d'euros -quan la mitjana anterior no arribava als 190- deixa sense cap argument els teòrics del "tots dos són iguals" -PP i PSOE- i als que veuen Antich sense pintar res a Madrid. Amb un tractament fiscal i d'inversió tan bo -el millor que mai no haguem tengut-, si el PSOE sap aprofitar-ho, pot convertir-se d'aquí a dos anys en l'únic partit de referència per a tot el que no sigui PP. Per primera vegada d'ençà del 1983 podrà anar a les eleccions dient, i essent veritat, que "o PP o PSOE", com deia Antich, exagerant, el 2007.

És ver que els socialistes no pareixen tenir prou força com per compensar un desastre dels seus aliats, però alguna vegada haurà d'assumir que ha de ser capaç de caminar per si sol amb la intenció d'agafar el PP. Després de l'èxit polític d'aquest estiu, pot haver-li arribat l'hora de caminar deixant les crosses.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jac, fa mes de 10 anys
La croada segueix: PPSOE
Valoració:5menosmas
Per Joan Adrover i Bofarull, fa mes de 10 anys
Què? Ja t'han renovat el contracte a la Televisió de Mallorca? És ben coneixedor, Miquel. quan no cobres dones branca als socialistes i algun caramelet als populars. Però quan toques "pasteta"...
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris