nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

El geni polític i la mediocritat

"Aquest que veieu és el primer ministre italià, aquesta és la cosa que el poble italià ha elegit dues vegades perquè li serveixi de model": són paraules del novel·lista portuguès José Saramago davant la publicació de les fotos de les orgies del president italià Silvio Berlusconi. És una frase plena de menyspreu, de la qual en voldria destacar el sintagma següent: ‘perquè serveixi de model'. ¿Vertaderament el poble tria un president ‘perquè serveixi de model' al país? ¿Què hi ha de modèlic en Berlusconi, o en el popular valencià Camps, o en el mallorquí Matas? O fins i tot, ¿què hi ha de modèlic en Zapatero o Rajoy, o en Medvédev i Chávez? Podem criticar i avaluar les seves gestions i projectes, però no crec que puguem concloure que en ells hi ha gairebé res de modèlic.

Perquè alguns partidaris d'aquestes figures argumenten que no els votaren per la seva exemplaritat o emmirallant-se en ells com a referents morals o cívics, sinó perquè aquests polítics -Berlusconi, Camps, etc.- són ‘dels seus', bastions que impedeixen que l'esquerra agafi el poder, i per això se'ls vota, deixant de banda les seves baixeses, corrupteles i defectes -en les quals, per altra banda, s'emmiralla una part de la població: sense vergonya diuen que ells farien el mateix d'estar en el lloc del dirigent, perquè ‘d'això es tracta', etc

 A mi aquesta argumentació em recorda un diàleg de mafiosos de la pel·lícula Goodfellas, de Martin Scorsese; allà sentim com un criminal diu a un altre: ‘Sí, és un fill de puta, no t'ho nego, però és el nostre fill de puta". I aquesta manera de pensar em sembla tan roïna i menyspreable com els fets dels quals es pot acusar tot aquest plegat de polítics deshonestos. Vertaderament no votem ningú perquè sigui el nostre model de res, però tampoc no el votem perquè esdevingui tot el contrari, és a dir, un patró que encarni tota la baixesa, el vici, el lladronici i l'arbitrarietat.

Potser no esperem que ens guiï cap al bé i la veritat o que s'encarni en un exemple a seguir per tots, però crec que tampoc desitgem que faci d'orientador cap a totes les formes d'abjecció o d'acompliment dels articles més immunds del Codi Penal. No volem ni un àngel ni un dimoni. Jo, al polític, li demano que no sigui doctrinari, que no m'enganyi ni em robi, que sigui coherent amb la imatge pública que difon, que respecti les diferències i admeti les crítiques. El geni polític és més una capacitat de síntesi que d'anàlisi, d'intuïció històrica i humana sobre què funcionarà i que no, una gran dosi de pragmatisme, molt de coneixement històric i un bon allunyament de plantejaments utopistes.

És cert que qui posseeix aquest talent moltes vegades no és la millor persona de la comunitat -tampoc el millor novel·lista no és un sant de cornisa-, potser no és un home o dona modèlic, però si posseeix geni polític, i si sabem distingir-lo, l'hauríem de votar... El contrari del geni és la mediocritat. I si el crim perfecte és un art, les presons haurien d'estar plenes d'artistes mediocres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per T, fa mes de 10 anys
Melcior,
La frase feta de "ÉS el nostre fill de puta " no és d'una pel·lícula d'Scorcese sinó que és ben real. D'algun cap de gabinet nord-americà, diria que Hernry Kissinger, parlant de Pinochet. La realitat supera sempre la ficció.
Valoració:1menosmas
Per jac, fa mes de 10 anys
M´ha agradat l´article. Sols que la utopia, si bé no ha de regir la línia de feina diària del bon polític, sí que com a mínim pot ocupar un raconet del seu cap (no només del seu cor): mentre s´hi somniï no s´abandonarà mai del tot la possibilitat, per llunyana que sigui, d´arribar-hi.
Valoració:0menosmas
Per Francesc, fa mes de 10 anys
Sion, en Berlusconi, amb la seva brutalitat i poques manies és un antimodel. Representa allò que hi ha de més primari i més groller, sense mitges tintes, en un determinat comportament humà. Crec que és això el que el novel.lista portuguès vol expressar. Tu et fas una palla mental per no dir res.
Valoració:-1menosmas
Per Paraules buides, fa mes de 10 anys
En una paraula, votaries Carla Bruni.
Valoració:-16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris