cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
25°

Peta zetas

Vaig descobrir que tenia amnèsia amb nou o deu anys. En començar l'escola, el "maestro" donava per sabudes coses que havia explicat abans de les vacances d'estiu. Llavors un raig d'ullets ens miràvem com si estàs parlant en xinès. En realitat parlava castellà de Càceres, però tres mesos per a aquella edat era com un any llum. Et fas gran i la velocitat a la qual transcorre el temps s'eleva al cub i al poal. Per això enyor aquells estius eterns. Els enyor tant que m'he plantejat dedicar-me a l'ensenyament. Això és el que et recomanen els del sector, amb una mica de mala llet, quan els dius, amb una mica de mala llet, que tenir prop de tres mesos de vacances -comptant Nadal, Pasqua i estiu- és injust per als pares que finançam de la nostra butxaca els forats que va deixant el sistema educatiu. Un petit(-íssim) percentatge d'aquests professionals dedica unes hores d'aquestes vacances a reciclar els seus coneixements.

Fan bé, i farien millor si hi passassin tots: les faltes d'ortografia que veig en alguns comunicats de l'escola dels meus fills -col·legi públic fundat al final del franquisme per un grup de pares per oferir educació en català!- fan feredat. Després d'aquest punt hi ha un docent (o dos-cents) que m'està maleint pensant que els periodistes també fem faltes de l'alçada de la Seu. I tant! Que ens donin tres mesos de vacances a tots i a reciclar (tots)!
Tornar al calendari agrícola que encara regeix a les escoles, quin gran somni! Mmmmmm... Tornar a aquells dolços estius d'amnèsia i Peta zetas, z, z, z, z, z... Acab de visitar la fàbrica d'aquest producte català que es ven a més de 60 països de tot el món amb denominacions com ara Pop Rocks o Space Dust. El registre Peta Zetas no va tenir èxit a l'estranger, però sí a la resta de l'Estat on, sovint amb inconsciència, també beuen Font vella, fan servir Peusek i llegeixen Yo dona. Són cavallets de Troia aparents que de la marca no passen. Al súper, articles etiquetats en portuguès, els que vulguis; en la llengua oficial d'aquesta terra, les excepcions.

Peta ve de petar i Zeta del grup editorial. I la idea de fer "el primer caramel interactiu de la història" prové de l'Antàrtida. A partir d'una determinada profunditat, la neu es compacta per la pressió i l'aire que l'envolta queda agafat dins el gel. Als anys 70 a alguns establiments de Nova York com l'hotel Waldorf Astoria servien begudes amb aquest gel antic. Els glaçons, en desfer-se, produïen petites explosions alliberant el gas que havia estat atrapat milers d'anys. Fa exactament 30 anys, els creadors de Peta zetas van substituir el gel per caramel calent on hi injectaren anhídrid carbònic a 60 atmosferes. En refredar-ho obtingueren un caramel que feia pessigolles en esclatar dins la boca. En aquest cas, el que provoca la petita explosió és la saliva que fa que la capa de caramel que recobreix i atrapa el gas es debiliti fins a petar. Com més grossa és la mida del Peta zeta, major és l'explosió. Un bocí de Peta zeta de la mida d'una nou ens podria deixar sense dents i amb un episodi d'amnèsia similar al dels escolars.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Maria, fa mes de 10 anys
Estic d'acord amb en Pere, aguantar 30 adolescents és esgotador psicològicament i aguantar els pares molt més. Després també hi ha la feina de corregir: exàmens, dictats, redaccions... i preparar: les classes, els exàmens...Els professors que volem fer bé la nostra feina perquè ens agrada fem una feinada. De vegades prepares tot un horabaixa una classe per intentar engrescar un poc els al·lots i després no en fan ni cas. I no només això, aguantar aquell o aquells alumnes insuportables ,no sé si perquè entren fumats o poc o gens educats, que cada vegada n'hi ha més dins l'aula i que no et deixen pràcticament fer la teva feina és molt complicat. Jo no conec cap pilot a qui algú no el deixi pilotar amb tranquil·litat, o cap cirurgià que tengui qualcú que l'empipi tot el temps de l'operació,... Jo, no és que em vulgui comparar amb la feina que fa un cirurgià, però a cada un el que és seu.
Quant a les vacances: com aguantaríem els al·lots dins les aules els mesos d'estiu si a finals de juny no hi ha qui estigui dins l'aula de calor que fa?
Valoració:2menosmas
Per Miquel Piris, fa mes de 10 anys
Estic completament d'acord amb moltes coses de les que dius. És evident que en aquest article pagau justos per pecadors. Disculpa (eu). Però ja ho dius tu: "Hi ha mestres i professors que viuen sense maldecaps i els guanyen ben dolços. Com per tot, és clar". Haver d'educar adolescents ha de der ben fotut. Però treballar de nit dalt d'un camió dels fems o dins una fàbrica posant perns tal volta pitjor...Cadascú se sap lo seu. Entenc que puteja que en un món com el de l'educació on alguns intentau que la cosa tiri endavant vingui un periodista a tocar el que no sona. Val, hi ha moltes excepcions. Segur que tu n'ets una. Que necessitau més mitjans? I tant! I és veritat que trobar directors és ultradifícil...crec que també és un símptoma que indica que aquí molts sí que hi van pensar en el seu moment i que les llargues vacances tiren molt a l'hora de triar carrera. Tenc amics a la vostra professió que ho reconeixen sense problemes (en privat, és clar). Fent un cafè segur que ens entendriem...parlant per aquí és més difícil, però ho intentam i m'agrada. Ah, el sou: si fa no fa, pel que m'han dit que cobrau, venim a treure lo mateix.
Venga, Pere, gràcies per posar-hi el coll. Si n'hi hagués més com tu, el govern vos ajudàs una mica més, alguns pares no fossin tan barruts, criassin una mica millor els seus fills i la immigració no se concentràs en pocs centres...queda molt fer, sí. Ànims.
Una aferrada
Miquel
pd: ja m'agradaria escriure com ells...però gràcies.
Valoració:-2menosmas
Per Pere, fa mes de 10 anys
Hala Miquel, i com dius tu, de molt bon rollo. També per rematar: Jo faig part de l'equip directiu d'un centre on, a l'ESO, un 75 % (t'ho pots ben creure) són estrangers; jo som al centre -ben igual que la resta del l'equip- fins a dia 16 de juliol i després encara tenc quatre dies de guàrdia, alterns. El mes de setembre començ la feina intensiva el dia 1 i fins que el curs ha començat del tot (ara diuen que serà el 12 de setembre) hi ha més feina que mai. No tots feim aquest calendari, d'acord. A canvi, jo no faig les 18 o 20 hores lectives amb els 30 adolescents, però d'altres sí. I no, la primera setmana de juny no faig jornada reduïda sinó expandida (i la segona, i la tercera). Si estic content amb els resultats? A tu que te pareix? Cada any tenim unes condicions de feina més difícils, i no és que ho digui per fer la ploradeta. Anem a xerrar de doblers: No sé (ni t'ho deman) què cobres tu, però si anam a les feines que poses com a comparables per males d'aguantar (cirurgià, jutge, pilot...) els que conec que es dediquen a aquestes feines em podrien fer almoina. Potser la de perseguir delinqüents seria l'única activitat més mal pagada -i depèn de quin tipus de persecució-. Saps que hi ha 45 centres que no tenen director i que no ho vol ser ningú? Mira tu si hi deu estar ben pagada, la cosa! La veritat: un bon cirurgià, compertent i professional, crec que s mereix un sou esplèndid, però dubt que arribi al cap de setmana fatigat psíquicament com un mestre que es prengui seriosament la feina. Ara bé: hi ha de tot. Hi ha mestres i professors que viuen sense maldecaps i els guanyen ben dolços. Com per tot, és clar. Bé, i ja no seguiré amb aquesta agradable discussió, entre alttres coses perquè sembla que només ens escoltam noltros dos... Però per acabar, i de bon rollo: l'argument "idò feu-vos professors si pensau que vivim tan bé", no queda invalidat pel fet que tu el citassis ja d'entrada al teu article, no ho trobes?
I una altra cosa: al diari en català d'aquesta terra hi ha un grupet d'articulistes (en Frontera, en Capellà, en Piris, i algun més) que sou un privilegi per als lectors. Vaja, que sou dels que us guanyau el sou. En canvi d'altres... Com per tot, ja t'ho dic.
Una aferrada pes coll.
Pere
Valoració:-1menosmas
Per Miquel Piris, fa mes de 10 anys
Per rematar, i de molt bon rollo: quantes hores lectives fas a la setmana, d'aquestes que aguantes 30 nins? La segona quinzena de juny i la primera de setembre fas molta cosa? (anam cap els 4 mesos?) La primera de juny fas jornada reduïda? (4 i un poc?)
Estàs content amb els resultats del conjunt d'estudiants? Estam millorant o empitjorant? Creus que fer reforç durant les èpoques de vacances a nins amb el nivell baix o immigrants ajudaria?...
A que li dius un sou modest: 1000, 2000 o 2500 euros nets? normalment a la privada cobren menys, però diria que a la pública els sous, pel que corr avui dia, estan bastant bé. És així?
Valoració:-6menosmas
Per Miquel Piris, fa mes de 10 anys
Ireeeeeeeee, Pere, quin mal rollet!
No crec que generalitzi. Hi ha un 3% de professors que van a cursos de reciclatge durant l'estiu. Això em van dir a un sindicat de mestres. Si tens una informació diferent, sóc tot orelles.
Pel que fa a les oposicions, dic que m'ho he plantejat, i ho dic seriosament. Te n'adones que ja ho dic a l'article que és el que deis els del sector?
Aguantar 30 nins, fer desenes d'operacions a cor obert, fer de metge de la seguretat social, pilotar un avió, entregar videos a última hora abans dels informatius, haver de perseguir delinqüents, jutjar, fer d'advocat....hi ha multitud de feines que són difícils d'aguantar 9 mesos. Imagina't 11!
Sou uns privilegiats. Tant de bo ho fóssim tots. Però el comú dels mortals estam a un any llum de voltros i se veu d'una hora enfora.
Ah, i els pares que donen sempre la raó als fills són lo pitjor. Totalment d'acord.
pd: Jo també pagaria pq en Losantos estàs a l'atur. Imagin que anava per ell.

Valoració:0menosmas
Per Miquel, fa mes de 10 anys
A Mallorca sempre s'ha dit "és una hora enfora" i ningú mai no ha discutit que es tractava d'una unitat de temps. Pere, no importa que filis tan prim que, de vegades, tot sol t'embulles!
Valoració:-1menosmas
Per Pere, fa mes de 10 anys
I una altra cosa: l'any llum no és una unitat de temps, sinó de distància. O a l'article es fa una metèfora representant un temps per una distància, o l'amnèsia s'ha combinat amb la incultura. I la "broma" d'elevar al cub o al poal, ve a ser com "un peu de pàgina" o "una mà de pàgina"?
Valoració:-2menosmas
Per Pere Palou, fa mes de 10 anys
Jo, si no fos perquè tenc un sou modest, pagaria perquè alguns "periodistes" (i no va pen Miquel Piris) tinguiessin no tres, sinó dotze mesos de vacacions. Més coses: si voleu tenir les vacacions d'un mestre o un professor, a) ho havíeu d'haver pensat abans; b) encara hi sou a temps: preparau oposicions, i que tingueu sort; c) si no, com a poc, aguantau durant nou mesos trenta nins o adolescents els pares dels quals sempre els donaran la raó quan voltros intenteu modificar llur conducta. Sempre és lleig generalitzar, però s'encomana...
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris