nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

La investigació sobre Matas

En un article anterior vaig expressar el dubte sobre si la investigació del patrimoni de Jaume Matas era quelcom sòlid. Ara els mateixos fiscals anticorrupció que l'ordenaren pareixen reconèixer implícitament que no. El reconeixement fàctic és en la pròpia petició al fiscal general d'una pròrroga, això és: que en mig any no s'ha trobat prou per presentar sòlida acusació. I el seu cap ha dit que no, que no hi ha pròrroga. Ara hi ha uns dies de relativa incertesa sobre què passarà, perquè reglamentàriament podria ser que es rectificàs i es donàs el permís per continuar investigant, però tot indica que no hi haurà canvis, i encara que n'hi hagués, el cop ja s'ha pegat.
L'estranya investigació sobre Matas -aquest era, si no ho record malament, el títol de l'article anterior sobre el tema- va partir d'una gènesi si més no preocupant, d'un desenvolupament un tant desbarrat i d'una conclusió socialment demolidora.

La gènesi, una suposada acusació anònima, connota la pertinent sospita d'una fixació -que existirà o no, però almanco en dóna versemblança- de la fiscalia contra Matas. Encara que sigui reglamentari, investigar algú -qui sigui- per una delació anònima és una pràctica molt poc adequada, perquè la persona acusada resta en una situació molt propera a la indefensió. Per altra banda, una investigació de la Guàrdia Civil -per què no de la unitat de la Policia Nacional especialitzada en delictes econòmics?- sobre despeses i no ingressos resulta també estranya, perquè la lògica indica que abans de passar a aquest estadi hi hauria d'haver intervingut l'Agència Tributària per donar solidesa a la sospita -per cert: per què Hisenda no diu res ni, que es conegui, qui hi ha intervengut?-. Perquè comprovar que Maite Areal compra un cotxe amb 48 bitllets de 500 pot fer sospitar molt, però sense una prova que els ingressos són il·legals és res.

Una gènesi estranya i un desenvolupament de la investigació que -durant mig any!- no pareix haver trobat més que sospites sense tita que menjar -d'aquí la petició, negada, d'una pròrroga- i condueix inexorablement a un resultat socialment demolidor: sensació d'impunitat per a uns, persecució personal i política per a uns altres... En qualsevol cas, qui queda en molt mala situació és la Fiscalia Anticorrupció balear, cosa que és molt trista tractant-se del regne de la corrupció enmig de la mar. Queda la part política de l'assumpte. El fracàs dels fiscals en aquest assumpte té inevitables connotacions d'aquesta mena. Una investigació tan especial sobre un personatge que ha estat president balear i ministre nacional no pot ser que es faci sense una raonable certesa que conclourà amb quelcom sòlid.

Perquè si no, com és el cas, dóna versemblança a aquells que acusen la fiscalia d'actuar per interessos ocults, amb clara intencionalitat política de fer mal al PP. Més encara si, com ha passat, s'ha jugat a fer mal a través de filtracions interessades. A partir d'ara qualsevol actuació dels fiscals en contra de gent del partit conservador quedarà sota sospita de, si més no, si la inicien perquè efectivament creuen que hi ha prou marro per investigar o si, per contra, es tracta merament de tirar mala imatge a sobre del PP. És una sospita que després del fracàs possiblement sigui tan injusta com abans però ara té més credibilitat. Justament el mateix, la credibilitat, que el fracàs dels fiscals han perdut en bona part en no ser capaços, en mig any!, de trobar res prou sòlid com per acusar Matas.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per LLUIS, fa mes de 10 anys
SR. PAYERAS........SEMPRE FIDEL AL SEUS AMOS
Valoració:9menosmas
Per Esquinçat, fa mes de 10 anys
Fiscalia 34-PP 1?
per un gol en pròpia porta després de tants i tants casos de corrupció destapats i provats aquest esquinçament de vestidures? No ho entenc.
Valoració:7menosmas
Per Pere Pol, fa mes de 10 anys
Un bon article. Aquest i el del senyor Segura, avui a "Ultima Hora" deixen les coses ben clares.
Valoració:-10menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Ha pertit d'Unio Mallorquiina l'idea del seu articla, Sr. Payeras? Voste es una persona ben estranya, alguna vegada escriu articles demolidors, altres semblen dictats per el politic de torn. Deu ser per algun tipus d'agraiment relacionat amb una TV oficial? Estic un poc embullat amb voste, francament.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris