nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
18°

Els infants desvalguts de sempre (1908)

"Rics de la terra! Els que nadau dins l'abundància i no sabeu què és privació, posau la vostra mirada pels carrers i places; observau els innombrables nens abandonats, uns orfes, altres descurats pels seus pares; mirau llurs ulls que han perdut ja tota innocència; contemplau els seus rostres plens de brutor on ja hi han deixat petjada prematura els vicis; escoltau les seves converses, assaig de grollers i agosarats discursos; examinau llurs costums, espurnes de desordre i rebombori; arribau al seu cor que és ja un abocador... Aquests són els homes de demà, la gent amb la qual haurem de conviure, però fills de Déu... Els heu de contemplar uns instants més...". Aquestes paraules corresponen a una de les conferències que el Pare Mateu Colom, agustí i que seria bisbe, solleric de naixença, pronunciava en aquestes dates a l'església de Sant Agustí de Bogotà.

La seva prosa, rica en erudició i els matisos estilístics de l'època, feien que fos admirat com a orador. Gran lector de filosofia i tota mena de ciències, ornava els seus discursos amb anècdotes i historietes de clara intenció pedagògica. El doctor Alonso León Gómez, president de l'Acadèmia Colombiana de Jurisprudència escrivia: "Aquesta nit de juliol, el passat dissabte, dins l'espaiós temple de Sant Agustí hi podíem veure una gran munió de cavallers de diferents partits, edats i condicions, però tots dignes i honorables, amb l'anhel d'escoltar la inspirada paraula d'un jove que és ja reconegut per la seva oratòria i que anunciava una sèrie de conferències d'interès social...

Concurrència composada quasi en la seva totalitat d'homes il·lustrats i que degué restar satisfeta aquell primer dissabte, doncs els dissabtes següents, el públic augmentà considerablement i tots sortien ponderant les qualitats de l'orador, ja fos la claredat, l'erudició o la força del raonament; l'elegància de l'estil i la florida forma de la frase; la veu sonora i dolça; la presència freu i serena i la fesomia simpàtica del virtuós agustí; i tots alhora convenint que el pare Mateu Colom és un dels pocs oradors que destaquen ara mateix a Colòmbia... Nasqué el pare Colom el 1879 a l'illa de Mallorca, de l'arxipèlag de les Balears, a la Mediterrània.

La llengua nadiva, doncs, de qui fa servir tan bé la de Cervantes fou el català, anomenat mallorquí en aquella illa, que compta amb més antiguetat que el castellà, que s'assembla a l'italià i al francès i que fou molt emprat en les ciències i la filosofia durant al segle XIII. Amb set anys començà a estudiar el castellà; amb deu ingressà en el Seminari Conciliar de Mallorca, on va cursar Humanitats i Filosofia; el setembre de 1895 es va sentir cridat a la vida religiosa i prengué a Valladolid l'hàbit de Sant Agustí; l'agost del 1902 va rebre l'ordre sacerdotal i dies després fou destinat a Alacant com a professor d'un col·legi acabat d'obrir... L'abril del 1904 sortia de Barcelona cap a Colòmbia...".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris