cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Palma, ciutat refugi per a escriptors perseguits

Ara fa un any vaig publicar, en aquestes mateixes planes, un article que, amb el títol "El PEN Català i els escriptors perseguits", explicava i lloava el programa "Escriptor refugiat" del PEN Català, el resultat més visible del qual era l'adscripció de Barcelona a la Xarxa Internacional de Ciutat Refugi (ICORN, en les seves sigles en anglès). Des d'avui (ahir per als lectors, que es diu en aquests casos), Palma ha esdevingut la segona ciutat de les terres de parla catalana, i la segona ciutat de l'Estat, a posar el seu nom a aquesta il·lustre llista de poblacions compromeses a fons amb la defensa de la llibertat de pensament i de creació.

Palma ha esdevingut ciutat refugi per a escriptors perseguits o amenaçats a causa de la seva obra. Ho ha esdevingut ja, des del moment de la signatura del conveni corresponent entre la ciutat, el PEN català, que ha oficiat d'entitat impulsora, i la xarxa internacional ICORN. D'aquí a uns mesos, aquesta signatura es traduirà en la realitat que li dóna sentit: un escriptor o una escriptora trobarà a la nostra ciutat el refugi de llibertat que li és negat al seu país i que li permet continuar endavant amb la seva tasca literària.

No es tracta de cap declaració de principis: hi ha una dotació econòmica suficient per finançar, durant un any, l'estada entre nosaltres a algú a qui s'ofereix, a més, un sou per la seva feina. I hi ha, també, la voluntat d'integrar-lo en la vida cultural de país i d'organitzar les activitats necessàries per difondre tant la seva obra literària com les circumstàncies que l'han duit a ser un perseguit o una perseguida. El programa té vocació de continuïtat, com no podria ser d'una altra manera, i és prolongable a un segon any per a cada cas individual. Cal felicitar les regidories d'Afers Socials i de Cultura (és a dir, cal felicitar Eberhard Grosske i Nanda Ramon) pel compromís.

La col·laboració entre les dues àrees pren tot el seu sentit en aquesta iniciativa: d'una banda, òbviament, la cultura, però també el departament responsable de cooperació internacional, un concepte que avui ningú no es pot deslligar de la defensa de les llibertats i dels drets humans. La felicitació també ha de ser, naturalment, per a la gent de Mallorca del PEN, i especialment per a Biel Mesquida i Sebastià Perelló, artífexs dels projecte i a qui espera molta feina: engrescadora, sense dubte, però molta feina que no tendrà altra recompensa que haver contribuït a la bona causa de l'expressió lliure.

Avui vespre se celebra la signatura del conveni amb un recital poètic que tendrà com a protagonista un escriptor perseguit que ha trobat refugi en una de les ciutats de la xarxa ICORN. Es tracta de Chenjerai Hove, de Zimbabue, un dels més reconeguts novel·listes i poetes d'Àfrica i un dels més assenyalats opositors al règim de Robert Mugabe. Si aquest article s'hagués de publicar dissabte, hi seria a temps de fer-vos-en la crònica. En vista que l'he d'escriure abans de l'esdeveniment, us haureu de conformar amb la seva prefiguració: la calidesa d'una nit d'estiu, l'ambient íntim d'un parti de la Palma antiga, els versos i l'emoció d'haver fet una passa de resistència contra el totalitarisme.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris