cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

Responsabilitat pública i privada

Un dels temes de més actualitat és el del canvi climàtic. Fa temps que se sap que la nostra forma de vida provoca danys a la natura, i entre ells el de l'escalfament del planeta.

L'emissió de determinats gasos a l'atmosfera, especialment el diòxid de carboni, provoca l'augment de temperatura de la Terra.

La majoria de les administracions públiques ja fa una temporadeta que se'n comencen a preocupar, però a mi em fa l'efecte que no fan tot el que podrien fer, ni a prop fer-hi. Una de les estratègies que estan fent servir és la de provar de conscienciar la gent per tal que canviem els hàbits. Es tracta d'una mesura correcta, però totalment insuficient. El missatge que ens envien és que si nosaltres reutilitzam, reciclam i estam alerta a no consumir excessivament, podem millorar la situació. I això és ver. Però la veritat és que ells poden fer molt més que nosaltres en aquest sentit i no ho fan, segurament per no molestar els interessos de determinants sectors industrials.

Els meus alumnes, quan arriben d'Educació Física tots acalorats, tot d'una volen obrir les finestres. Jo no els ho deix fer i els explic que l'únic que aconseguiran és que es dispari el termòstat central de l'institut i es posi en marxa la caldera, amb el consegüent increment de l'ús de combustible i, per tant, de l'emissió de gasos nocius a l'atmosfera. Jo sempre empr mocadors de roba i aconsell als meus alumnes de fer el mateix, ja que es consumeix molta menys energia per rentar un mocador que per transformar els arbres en mocadors de paper, i això sense comptar amb la destrucció dels boscs que contribueixen a pal·liar l'efecte hivernacle per la seva absorció de diòxid de carboni. A ca nostra ho reciclam tot, tot i tot: el paper, el vidre, els envasos... Fins i tot feim compost amb els residus orgànics que després escampam pels ramells del corral.

Però la veritat és que si els polítics volguessin, podrien fer molt més per aturar el canvi climàtic que el que podem fer els ciutadans amb aquestes actituds. En posaré un quants exemples. Ens volen fer sentir malament perquè usam les bosses de plàstic que ens donen a les botigues. Això ho podrien arreglar fàcilment simplement prohibint-les. Així ho feren a Irlanda i els ha anat la mar de bé. Per què no ho fan? Per tenir contents els fabricants de bosses de plàstic?

Ens demanen que reciclem els envasos, però permeten que els productes estiguin ultraenvasats amb folres i més folres. A més a més, l'energia que hom consumeix per reciclar, per exemple, el vidre o els tetrabrics, es podria estalviar perfectament. Bastaria que obligassin les empreses a reutilitzar els seus propis envasos. Per això caldria prohibir tots aquells materials de neteja difícil, com els tetrabrics i els plàstics, i fomentar els que podrien ser retornables, com el vidre. Es tractaria que molts de productes, com la llet, els iogurts i els refrescs, es venguessin únicament en envàs de vidre, un envàs que tu pagaries quan comprassis el producte, però que en recuperaries l'import en tornar-lo a la mateixa empresa, la qual s'encarregaria de netejar-lo i, posteriorment, el tornaria a omplir del seu producte i el posaria a la venda un altre cop. Això que sembla tan complicat era d'ús habitual fins no fa gaire anys i, encara avui en dia es continua fent per a determinats productes, com per exemple els sifons.

Estic totalment d'acord que ens exigeixin estar alerta a les coses, però la responsabilitat que en tenim els ciutadans és una i la que tenen les administracions és molt més grossa. Caldria que no ho deixassin tot en les mans de la nostra bona voluntat i posassin fil a l'agulla. Només si assumeixen la seva part de responsabilitat, sense por, podrem solucionar aquest problema.

A veure qui ho escriu al seu programa electoral, ara que hi ha eleccions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris