nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

Huckabee versus McCain

L'atenció de bona part de l'opinió pública europea s'ha centrat molt, pel que fa a les eleccions primàries nord-americanes, en l'apassionant duel entre els dos candidats demòcrates, Barack Obama i Hillary Clinton. I és ben lògic, ja que ambdós candidats són molt renovadors i seria tot un revulsiu i un exemple per al món que una dona o una persona de color (de fet, un mulat, però als EUA basta ben poc per entrar a la categoria de «negre») arribassin a la presidència. D'altra banda, resulta obvi que molts d'europeus preferim un president demòcrata, amb el qual poder compartir un cert consens en temes com el benestar social, els drets de les minories, la llibertat individual i, evidentment, la política exterior. I des de Mallorca, no podem deixar d'oblidar que fou un demòcrata, Woodrow Wilson, qui va incloure el dret a l'autodeterminació dels pobles en la seva famosa declaració dels 14 punts pronunciada el gener de 1918.

Però mai no convé confondre el desig amb la realitat. I faríem molt malament en no prestar atenció també a les primàries nord-americanes, principalment per dos motius. En primer lloc, perquè, vist amb una certa perspectiva, s'ha de constatar una certa hegemonia electoral republicana. Així, si repassam les eleccions presidencials dels darrers quaranta anys, ens trobam amb aclaparadores victòries com la de Nixon el 1972 (61% del vot popular, quan els demòcrates no han aconseguit superar en aquest període el 50% de Jimmy Carter el 1976), i la de Reagan el 1984 (59% dels vots). Però també és cert que els escàndols, com els casos Watergate o Iran/Contra, en algunes ocasions han dilapidat aquest enorme capital electoral. D'altra banda, s'ha de destacar que les diferències entre els principals candidats republicans, McCain i Huckabee són, a priori, molt més importants que les que es puguin apreciar entre Obama i Clinton.

El senador per Arizona (des del 1987) John McCain representa tot un canvi en relació a l'administració Bush. Com a senador, sovint ha adoptat posicions independents i va esser un dels capdavanters en la lluita contra el canvi climàtic. A més, s'ha posicionat clarament a favor de la tradicional política nord-americana de portes obertes als immigrants i ha lamentat el tractament donat als presoners de guerra. En alguns d'aquests temes, no va dubtar en col·laborar amb senadors demòcrates com Edward Kennedy o Russ Feingold. Així, aquest veterà del Vietnam és el candidat preferit, entre les files dels republicans, del molt liberal i influent The New York Times. Aquest diari, en canvi, ha criticat despietadament d'altres candidats republicans que ja han abandonat la carrera cap a les presidencials. Així, Rudolph Giuliani seria un limitat i venjatiu polític que ha deixat una ciutat de Nova York fortament endeutada i s'ha aprofitat políticament del malson de l'Onze de Setembre del 2001. Pel que fa a Mitt Rommey, antic governador de Massachussetts, els seus continus canvis de posicionament, sempre cada vegada més a la dreta, el desacreditarien com a hipotètic president. El New York Times també desqualifica sense manies Mike Huckabee, un prevere baptista que parla d'un moderat cristianisme conservador però ha esdevingut un antiimmigrant radical i s'ha desacreditat a ell mateix quan ha intentat desacreditar l'esmentat Rommey pel fet d'esser de religió mormona.

Però l'afable i persistent Huckabee és l'únic que ha resistit l'empenta de McCain. I és que els conservadors radicals confien en ell i no donen suport a McCain, per molt que aquest darrer multipliqui els gestos cap als republicans més tradicionalistes. Huckabee continua marcant distàncies, sens dubte envalentonat pels seus èxits en el sud profund (Geòrgia, Alabama, Arkansas) el passat 5 de febrer i els més recents a Louisiana i Kansas. Així, Huckabee ha reiterat el seu compromís a favor d'esmenes constitucionals que eliminin l'avort i definesquin el matrimoni de manera excloent com una unió entre un home i una dona, dues qüestions a les quals McCain no s'han volgut comprometre. A més, Huckabee ha visitat recentment l'església del ja desaparegut prevere Jerry Falwell, fundador de la Majoria Moral, una entitat extremadament conservadora, i ha aprofitat per recordar la seva antiga amistat personal. En canvi, en una ocasió, McCain va qualificar aquest pastor d'«agent de la intolerància».Amb tot, el senador per Arizona sembla tenir totes les de guanyar, però Huckabee ha dit que continuarà la contesa fins al final. I és que els seus seguidors són autèntics creients que no tenen en compte els pragmatismes habituals en la vida política. Amb un home així a la presidència, fins i tot el mateix G. W. Bush ens podria arribar a semblar, al capdavall, un moderat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris