algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

Dia creixent, fred naixent

A partir d'avui, grans àrees d'Europa viuran una situació d'hivern de colossals proporcions que, ben segur, serà motiu d'informació als telenotícies. Ahir a alguns punts de Turquia i Rússia ja tenien registres de -32º i s'espera que avui i demà nevi a Líbia. Un fet que contrasta amb les escasses entrades fredes que arriben per aquí. La darrera invasió clara de fred d'origen siberià es va produir fa 3 anys amb temperatures mínimes que, a la Península, arribaren als -23º. Aquells dies, una impressionant llengua d'aire polar continental a tots els nivells es va estendre des de les estepes russes fins al sud-oest europeu. Els fluxos freds siberians solen passar a la història. El dia dels Reis del 1536, a Palència, a tres capellans que deien la missa, se'ls va congelar el vi en el calze. De «siberianes» importants n'hi ha hagudes els anys 1985, 1987 i sobretot el 1956. Aquests episodis d'extrema fredor es desencadenen com si es tractés de l'engranatge d'un rellotge: l'anticicló siberià aboca una massa freda sobre Escandinàvia, on hi haurà també, a la vegada, un altre anticicló i gràcies a la col·laboració d'una borrasca sobre el centre d'Europa l'aire de Sibèria, s'aboca a raig -talment un brollador- sobre la nostra àrea i la Península ibèrica. Això és una siberiana.

AIRE PROCEDENT DEL POL. La siberiana del 2005, considerada pels mitjans de comunicació com un dels episodis més freds del segle, és qualificada pels entesos com de rialles. Només va durar quatre dies. A tall d'exemple, a Burgos, aquells primers dies de març tingueren -12º. Entre les darreres siberianes importants també s'hauria de recordar la del 2001 que va provocar una gran quantitat de gelades negres, afectant moltíssim els cultius hortícoles de sa Pobla. Grans episodis freds semblants també se'n registraren el febrer del 1954, el desembre del 1962 i durant les festes nadalenques del 1970-71. La memòria popular tendeix a magnificar aquests períodes gèlids. Si tornassin els hiverns de les dècades anteriors, més rigorosos que els actuals, no haurien de ser excepcionals les adveccions siberianes, tot i que la realitat, certament, indica que no és així.

UN FRED DE NASSOS. Els experts diuen que la siberiana del 1985 va ser bestial. A Catalunya, durant quinze dies, les temperatures foren com les de Berlín. A Barcelona varen caure dues nevades considerables en 12 dies. Aquell any va nevar -i quallar- a nivell de la mar a les Ries Baixes. Enguany ni per aquestes. El dia més fred de l'hivern actual es va registrar precisament un dia de tardor, el 18 de novembre passat. Aquell jornada, a la meseta castellana, òbviament, les baixes temperatures i el vent fortíssim no deixaven caminar pel carrer. Des de Sòria em varen contar que la roba que es posava al sol del migdia perquè s'aixugàs, als pocs minuts quedava congelada.

LLUNA PLENA DE FEBRER. La lluna dijous que ve, dia 21, a les 4 hores i 33 minuts de la matinada arribarà al ple. La gent identifica la lluna vella de febrer com una senya de mal temps. Ara veurem. Dia 20, arribarà santa Amanda, que ens guarda de no perdre el temps davant la televisió o de lectures absurdes. També fa festa sant Eucari, a qui podem invocar quan volem que es restableixi el servei elèctric, després d'un tall de llum.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris