algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

Primàries pulsions

Home, menysprear tot aquell que sigui susceptible de cobrar drets d'autor, no diu gaire a favor de qui ho fa. Ho dic perquè el PP i el senyor Rajoy han cregut trobar un filó en explotar l'enveja que els artistes generen. Torna l'Espanya gris on la diversitat està mal vista i tot aquell que no es dedica a especular és que o no té neurones suficients o les tuda miserablement.

Supòs que després de burxar en el sostrat més primari de la societat amb la seva proposta d'assimilar, de manera subliminar, immigració amb delinqüència ara tocava gratar l'enveja que sempre dóna bons resultats. Explotar la por i l'enveja és la continuació de l'intent d'explotació de la revenja que han fet al llarg de tota la legislatura amb el tema dels criminals d'ETA. Com es veu, sentiments molt nobles sobre els quals es pot aixecar un govern però mai una ciutadania. Temorosos del diferent, fariseus amb l'èxit dels altres i farcits d'odi cap aquell que ens ha fet mal no són els millors trets diferencials per a sentir-se orgullosos de pertànyer a un col·lectiu d'aquestes característiques. Pensàvem, il·lusos, que la por havia quedat fora de l'Estat de Dret, que l'enveja l'havíem ensinistrada amb generalitzada educació i la revenja, simplement, era anticonstitucional. Ens equivocàrem, evidentment, i la distància que ens separa de la culta Europa no s'escurça quan la dreta (extrema) troba en les pulsions més primàries el brou de cultiu on sembrar. S'ha de reconèixer que quan governen i tenen la continuïtat assegurada, llevat de moments de megalomania personal del líder suprem, Aznar, treballen per a limitar els efectes perversos de l'incendi passional que ells mateixos generen. És quan festegen artistes, fitxen intel·lectuals, permeten la feina il·legal d'immigrants sense contracte i, mentre parlen amb el que anomenen Moviment d'Alliberament Basc, acosten a Euskadi els presos per a no explotar la passió per la revenja.

Tot l'escrit en el paràgraf anterior no suposa, de cap manera, identificació amb la gestió dels drets d'autor que fan organismes tèrbols com l'SGAE. Crec que el mercat no basta per a promocionar la cultura i que aquesta necessita de suport institucional directe, com es fa a Europa, o indirecte, a través de fundacions privades que s'estalvien imposts, com es fa als Estats Units. Es faci d'una o d'altra manera, la generació de cultura rep patrocinis que surten o que ja ni entren en la caixa comuna. Aquí, com a la majoria de països del nostre àmbit, s'ha triat crear una taxa específica, l'anomenat cànon digital, per a què aquest suport no hagi de sortir dels imposts generals. Pens que el debat, com tots els altres en aquest regne caïnita, s'ha prostituït i no ens permet fer-lo amb el seny i la tranquil·litat necessaris, però em sorprèn especialment que els abanderats de la diferència cultural -hormonal, fins i tot, si hem de fer cas a les advocacions a la «fúria espanyola» relacionada amb un excés de testosterona- no proposin cap manera d'ajudar la creació d'aquesta cultura diferent. És, només, una altra contradicció. La darrera d'ahir sorgí del president de Melilla: les musulmanes espanyoles podran dur vel a les escoles perquè no han de signar el famós «contracte» com els immigrants.

ferranaguilo@ono.com

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris